Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Abu Dabio Luvro muziejus duris lankytojams atvers lapkritį

Abu Dabio Luvro muziejus pagaliau lapkritį atvers savo duris lankytojams, kurie galės jame susipažinti ir su Mesopotamijos artefaktais, ir su postmodernizmo šedevrais.
Abu Dabio Luvro muziejus duris lankytojams atvers lapkritį
Abu Dabio Luvro muziejus duris lankytojams atvers lapkritį / „Scanpix“/AP nuotr.

Šis Luvro muziejaus bus pirmas už Paryžiaus ribų.

Pirmaisiais metais jame bus eksponuojama 600 meno kūrinių, iš kurių tris šimtus Jungtiniams Arabų Emyratams paskolino 13 Prancūzijos muziejų. Abu Dabio Luvras yra vadinamas arabų pasaulio „pirmuoju universaliu muziejumi“.

Pirmieji lankytojai jį galės aplankyti nuo lapkričio 11 dienos, pranešė Prancūzijos kultūros ministrė Francoise Nyssen per spaudos konferenciją Abu Dabyje trečiadienį.

Prieš dešimtmetį pradėto kurti muziejaus atidarymas vėluoja penkerius metus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Dabio Luvro muziejus duris lankytojams atvers lapkritį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Abu Dabio Luvro muziejus duris lankytojams atvers lapkritį

Tarp muziejui paskolintų meno kūrinių bus Leonardo da Vinci sukurtas portretas „La Belle Ferronniere“, paprastai eksponuojamas didžiausią pasaulyje meno kūrinių kolekciją sukaupusiame Paryžiaus Luvre, taip pat ir Vincento van Gogho autoportretas iš Orsė muziejaus.

Abu Dabio muziejaus pastatas, kurį suprojektavo prestižine Pritzkerio architektūros premija apdovanotas prancūzų architektas Jeanas Nouvelis, primena arabišką mediną, gaubiamą truputį arabeskiško, truputį futuristinio sidabrinio kupolo, pro kurį į pastato vidų prasiskverbiant šviesai į patalpas krinta palmių pavėsį primenantys šešėliai.

Muziejus atidaromas praėjus dešimtmečiui nuo Prancūzijos ir Jungtiniai Arabų Emyratų susitarimo dėl bendro 30 metų trukmės projekto, kurio sąmata, anot pirminių pranešimų, siekė 1,1 mlrd. JAV dolerių ir pagal kurį garsiausi Prancūzijos muziejai nuomos savo eksponatus Abu Dabiui 10-15 metų laikotarpiui.

Šios naujos meno erdvės atidaryme turėtų dalyvauti Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Iš pradžių planuota muziejų atidaryti 2012 metais, tačiau dėl vėluojančio finansavimo ir užsitęsusių statybos darbų atidarymas buvo atidėtas.

Sprendimas suteikti Abu Dabio muziejui Luvro vardą išprovokavo audringas diskusijas Prancūzijoje. Šio sprendimui kritikai kaltino Luvrą „pardavus sielą“ ir reiškė nepasitenkinimą dėl darbo teisės nuostatų Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Nerimą kėlė ir būsimas meno kūrinių transportavimas ir jų laikymo sąlygos šalyje, kurioje oro temperatūra vasarą dažnai pakyla virš 40 laipsnių pagal Celsijų.

„Jų apsauga mums labai svarbi, todėl mes užtikrinome, kad būtų įdiegtos sistemos, kurios apsaugotų juos nuo aplinkos poveikio“, – sakė Abu Dabio turizmo ir kultūros departamento vadovas Mohamedas Khalifa al-Mubarakas.

„Muziejaus salėse veikia sudėtinga klimato kontrolės sistema, reguliuojanti (oro) drėgnumą, temperatūrą ir šviesą“, – sakė jis.

Meno kūrinių apsaugą užtikrina „moderniausios apsaugos sistemos ir procedūros, atitinkančios tarptautinius standartus“, – patikino pareigūnas.

Tolerancijos žinutė

Abu Dabio Luvro muziejus yra dalis „plataus masto kultūros strategijos“, kuria siekiama garsinti šį miestą kaip meno globėją regione, vis daugiau dėmesio skiriančiame minkštajai galiai.

Maždaug penki procentai visų muziejaus eksponatų bus skirti šiuolaikiniam ir moderniajam menui. Likusi dalis pasakos pasaulio ir religijų istoriją.

Pasaulio religijų galerijoje vieni šalia kitų bus bus eksponuojami šeštojo amžiaus Koranas, gotiška Biblija ir Tora iš Jemeno. Visos šios knygos atverstos puslapiuose, kuriuose kalbama apie tuos pačius dalykus.

„Mūsų laikais labai svarbu siųsti tą tolerancijos žinutę“, – sakė M.Kh.Mubarakas.

Jungtiniai Arabų Emyratai, balandį pranešę įkuriantys Minkštosios galios tarybą, yra įsivėlę į diplomatinį konfliktą su kaimyniniu Kataru, kurį Abu Dabis ir jo Persijos įlankos kaimynės kaltina parama islamo ekstremistams.

2020 metais Jungtiniuose Arabų Emyratuose vyks tarptautinė mugė „Expo 2020“.

„Mes tikrai nesame tokia uždara visuomenė, kuri stato didžiulę sieną, – kalbėjo Turizmo ir kultūros valdybos pirmininkas. – Mes (su Prancūzija) turime visiškai tą patį tikslą: mes abu norime parodyti pasauliui, kaip susijusi mūsų istorija. Kultūra gali paversti pasaulį geresniu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas