Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Agrokoncernas“ nori įteisinti savavališkas statybas buvusioje būstinėje, nors pažeidimų nenustatyta

„Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausanti žemės ūkio grupė „Agrokoncernas“ planuoja rekonstruoti pastatą Kaune, Užnerio gatvėje. Nurodoma, kad norima įteisinti nelegalią statybą. Nors pati Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) aiškina, kad savavališkos statybos akto statiniui nebuvo surašiusi, Statybos įstatyme palikta galimybė įteisinti nelegaliai atliktus darbus.
„Agrokoncerno“ pastatas
„Agrokoncerno“ pastatas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vasario 24 dieną Kauno miesto savivaldybės puslapyje pasirodė R.Karbauskio valdomos bendrovės „Agrokoncernas“ informacija apie ketinimą rekonstruoti gyvenamąjį namą. Projektą įmonės užsakymu parengė „Megaplanas“.

„Išduoti statybą leidžiantys dokumentai: projektas ruošiamas nelegalios statybos įteisinimui“, – nurodoma projektiniuose pasiūlymuose.

Tiesa, VTPSI teigia jokio pažeidimo šiame objekte nenustačiusi, o pati įmonė situacijos plačiai nekomentuoja.

„Megaplanas“ nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas Kaune ruošiamas rekonstrukcijai
„Megaplanas“ nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas Kaune ruošiamas rekonstrukcijai

Planuoja rekonstrukciją

Kauno savivaldybei pateiktame dokumente nurodoma, kad įmonė planuoja rekonstruoti dviejų aukštų namą Užnerio gatvėje. Čia anksčiau veikė „Agrokoncerno“ būstinė, ant pastato puikavosi įmonės logotipas.

PLAČIAU SKAITYKITE: Ramūno Karbauskio verslo flagmanas slepiasi gyvenamųjų namų kvartale

„Šiuo metu sklype stovi 1995 m. pastatytas 2 aukštų gyvenamasis namas su rūsiu. Pastatas karpyto stačiakampio plano, laikančios sienos plytų mūro, perdangos monolitinio gelžbetonio, stogo konstrukcija – medinės gegnės, danga pakeista į profiliuotą skardą. Fasadai tinkuoti. Langai plastikinių rėmų. Pastato būklė gera, nėra matoma sėdimo siūlių bei vandens prabėgimo“, – projektiniuose pasiūlymuose apibūdinamas namas Užnerio gatvėje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas

Nurodoma, kad po rekonstrukcijos nesikeis sklypo užstatymo plotas, bet planuojama automobilių stovėjimo vietų skaičių padidinti nuo 2 iki 12. Nors bendras pastato plotas taip pat neturėtų didėti, tačiau nurodoma, kad jo naudingasis plotas po rekonstrukcijos turėtų būti didesnis.

„Rekonstruojant pastatą, įrengiamos patalpos virš pastato šiaurinėje dalyje, antro aukšto lygyje esančios terasos, projektuojamos mūrinės atitvaros su 3 dideliais langais kiekvienoje sienoje. Numatomas esamo stogo (geometrijos) pratęsimas virš projektuojamų patalpų. Sienų apdaila ir stogo danga analogiška kaip esamo pastato. Projektuojamo pastato aukštingumas, mastelis bei komponavimo principas derės su gretimu užstatymu“, – aiškinama dokumente.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Agrokoncerno būstinė

Planuojama rūsyje įrengti pertvaras, kurios padalins patalpas į dvi dalis. Virš pirmame aukšte esančio baseino bus įrengta perdanga, kas leis išplanuoti tris kambarius, sanitarinius mazgus bei laiptus į antro aukšto patalpas. Ten naujai įrengiamoje dalyje planuojami trys kambariai.

„Agrokoncernas“ nuo komentarų susilaiko

Tačiau pati įmonė į užklausą, kada statinyje buvo užfiksuota savavališka statyba, kodėl nuspręsta ją įteisinti, atsakė lakoniškai.

„Vadovaujantis teisės aktais UAB „Agrokoncernas“ kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyrių dėl pastato vidaus rekonstrukcijos derinimo.

UAB „Agrokoncernas“ nurodo, kad daugiau komentarų ir informacijos apie vidinius verslo projektus neteiks“, – rašoma bendrovės atsakyme 15min.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas

Pažeidimų nenustatė, bet juos įteisinti gali

Be to, VTPSI atstovė spaudai Ieva Liutkutė 15min informavo, kad Inspekcija nebuvo surašiusi savavališkos statybos aktų adresu Užnerio g. 13, Kaune.

Tiesa, ji pažymėjo, kad savavališka statyba teisės aktų nustatyta tvarka gali būti įteisinta keliais atvejais. Pirmiausiai, jei sklype, vyksta yra nelegalios statybos, tokios paskirties naujo statinio statyba yra galima arba tokie šio statinio rekonstravimo, remonto ar griovimo darbai yra galimi pagal galiojančius detaliuosius planus ar žemės valdos projektus. Taip pat bendruosius planus ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams.

„Savavališkai statybai įteisinti būtina teisės aktų nustatyta tvarka parengti statinio projektą ir, sumokėjus Statybos įstatymo 1 priede nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą“, – 15min aiškino I.Liutkutė.

Statybos įstatyme nurodoma, kad norint gauti statybos leidimą, buvus nelegaliems darbams, reikia pateikti dokumentą, patvirtinantį įmokas už savavališkos statybos įteisinimą sumokėjimą, ir dokumentai, pagrindžiantys šios įmokos apskaičiavimo dydį.

„Megaplanas“ nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas Kaune ruošiamas rekonstrukcijai
„Megaplanas“ nuotr./„Agrokoncerno“ pastatas Kaune ruošiamas rekonstrukcijai

Be to, jei asmuo prašydamas statybos leidimo nurodo, kad atliko savavališkus statybos darbus, dėl kurių nėra surašytas savavališkos statybos aktas, statybą leidžiančio dokumento išdavimo procedūros nestabdomos ir, asmeniui sumokėjus įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, atliekamos šiame straipsnyje nustatyta tvarka.

„Remiantis informacinės sistemos „Infostatyba“ duomenimis, nagrinėjamu atveju pradėta visuomenės informavimo apie parengtus statinio projektinius pasiūlymus procedūra, viešas susirinkimas numatytas 2020-03-17.

Statytojas galės kreiptis į savivaldybės administraciją dėl statybą leidžiančio dokumento išdavimo nustatyta tvarka atlikęs visuomenės informavimo apie parengtus statinio projektinius pasiūlymus procedūrą ir gavęs savivaldybės administracijos atsakingo tarnautojo pritarimą projektiniams pasiūlymams“, – 15min dėstė I.Liutkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas