Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valstybės saugumo departamento būstinę Vytenio gatvėje jau siūloma pirkti už 2 mln. eurų

Baigus statyti Valstybės saugumo departamento (VSD) pastatų kompleksą sostinės Pilaitės rajone, departamento būstinė Vytenio gatvėje bus parduodama aukcione. Nekilnojamojo turto ekspertų vertinimu, labiausiai šioje vietoje tiktų įrengti būstus ar biurus, bet neatmetama ir viešbučio galimybė.
VSD būstinė Vytenio gatvėje
Senoji VSD būstinė Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu Vytenio gatvėje dar vis dirba dalis VSD administracinių padalinių, 15min informavo VSD Strateginės komunikacijos skyrius. Tačiau pastatą valdo Turto bankas, o objektas yra įtrauktas į planuojamų parduoti sąrašą. Iš ten įstaiga ketina išsikelti iki 2020 metų.

„Pastatas perduotas Turto bankui. VSD juo naudojasi pagal panaudos sutartį iki to laiko, kol persikraustys į savo naujas patalpas. Atlaisvintas pastatas bus pardavinėjamas viešojo aukcionu būdu“, – 15min sakė Turto banko atstovė Aldona Violeta Grinienė.

VSD būstinę Vytenio gatvėje sudaro 1967 metais statytas, penkių aukštų, 2,8 tūkst. kv. m ploto pastatas. Taip pat kartu bus parduodamas 98,5 kv. m ploto garažas. Objektui priklauso ir 0,16 ha ploto žemės sklypas.

Nors aukcionas dar planuojamas, tačiau internete jau galima rasti skelbimą. Nekilnojamojo turto skelbimų portale Aruodas.lt nurodoma objekto kaina – 2,02 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje

Ekspertai: turtas rinką sudomins

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Komercinio nekilnojamojo turto ekspertas Rimantas Poznanskis 15min teigė, kad Naujamiestis šiandien yra sparčiausiai besivystantis miesto rajonas, kuriame statomi nauji pastatai ir keičiamas senųjų pastatų panaudojimas.

„Nekilnojamojo turto vystytojus turėtų sudominti šis pastatas, nes jo panaudojimo galimybės yra pakankamai plačios ir galimi nestandartiniai sprendiniai“, – kalbėjo jis.

Jam antrina ir nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ analitikas Robertas Žulpa. Tačiau jis pastebi, kad pagal šiuo metu rengiamą naująjį Vilniaus miesto bendrąjį planą, planuojama parduoti teritorija patenka į centrinę zoną. Šioje vietoje didžiausias leistinas sklypo užstatymo intensyvumas siekia 1,6, todėl rezervų esamų pastatų ploto didinimui nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje

R.Žulpos nuomone, didžiausias objekto privalumas, kad su statiniais parduodamas ir žemės sklypas, o ne teisė į valstybinės žemės nuomą.

„Taip sumažinama visa eilė neapibrėžtumų ir rizikų, susijusių su plėtra ir esamų pastatų konversija ant nuomojamos valstybinės žemės (pradedant pastatų/ žemės sklypo paskirties keitimu, mokestine baze ir baigiant teisės aktų interpretacija). Parduodamas turtas yra senos statybos, fiziškai nusidėvėjęs, todėl svarstant konversiją į bet kokią paskirtį, racionaliausia būtų pilna objekto rekonstrukcija arba griovimas ir nauja statyba“, – komentavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje

Regi viešbutį, bendrabutį ar biurus

R.Poznanskio nuomone, VSD būstinę Vytenio gatvėje galima būtų pritaikyti ekonominės klasės viešbučiui arba studentų bendrabučiui.

„Taip pat tai patraukli vieta sukurti mažų biurų verslo centrą“, – aiškino jis.

Pasak R.Žulpos, pastatas rinkai būtų patrauklus dėl vietos, mat čia puikiai išvystyta aplinkinė socialinė ir susisiekimo infrastruktūra. Tai leistų vertinti įvairias panaudojimo paskirtis – būstus, biurus, viešbutį.

„Manyčiau, jog didžiausios sėkmės galėtų sulaukti gyvenamojo projekto vystymas. Naujamiestis yra vienas mėgstamiausių ir likvidžiausių Vilniaus mikrorajonų tarp naujo būsto pirkėjų. Nedidelis atstumas iki senamiesčio ir patogi rytinė-vakarinė orientacija sukurtų papildomos pridėtinės vertės projektui“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD būstinė Vytenio gatvėje

Analitiko teigimu, turtą įsigijęs asmuo taip pat galėtų svarstyti administracinio projekto vystymą. Tačiau čia įrengtas verslo centras būtų vienas mažiausių rinkoje, kadangi dauguma naujųjų statomų biurų yra didesni nei 5 tūkst. kv. metrų.

R.Žulpos nuomone, mažiausios sėkmės sulauktų viešbučio projektas, mat viešbučiai Vilniuje koncentruojasi arčiau centrinių Senamiesčio gatvių – ten, kur keliautojams jas lengva pasiekti pėsčiomis.

„Tuo tarpu ši lokacija yra nuošaliau nuo centro – pasiekti pėsčiomis šią vietą nuo senamiesčio širdies užtruktų apie 20-30 min. Todėl viešbutis šioje vietoje susidurtų su stipria patrauklesnėse vietose arčiau centro esančių apgyvendinimo įstaigų konkurencija“, – sakė pašnekovas.

„Inreal“ analitiko teigimu, didžiausias iššūkis bet kuriam projektui taptų automobilių stovėjimo vietų įrengimas

„Kiekvienai paskirčiai reikėtų įrengti apie 30-50 automobilių stovėjimo vietų. Sklypo plotas yra santykinai nedidelis ir toks automobilių stovėjimo vietų skaičius kieme netilptų. Taigi, vienintelė išeitis būtų tik požeminės aikštelės įrengimas, o tai ženkliai padidintų projekto investicijas“, – kalbėjo R.Žulpa.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD pastatų komplekso atidarymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD pastatų komplekso atidarymas

Modernus kompleksas Pilaitėje

Praėjusių metų pavasarį buvo atidarytas daugiau nei dešimt metų statytas VSD pastatų kompleksas sostinės Pilaitės rajone.

„Bendra projektinė pastatų komplekso vertė – 80,54 milijonų eurų. Iki 2017 m. sausio 1 d. buvo pastatyti trys centrinio pastato korpusai ir visi kiti komplekso pastatai – investuota 53,26 milijonų eurų“, – atsakė VSD Strateginės komunikacijos skyrius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD pastatų komplekso atidarymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VSD pastatų komplekso atidarymas

Pastatų komplekso atidarymo ceremonijoje dalyvavęs VSD vadovas Darius Jauniškis teigė, kad kompleksui dar reikės investicijų.

„Pagal projektą lieka 17 mln. eurų įsisavinti. Tikiuosi, kad tiek nereikės, ieškosime sprendimų. Reikia pabaigti ketvirtą korpusą ir reikalingos tam tikros investicijos į vidinę infrastruktūrą: IT, laidus ir kitas komunikacijas“, – tuomet kalbėjo jis.

Komplekso statyboms 2004 metais pritarė Valstybės gynimo taryba, o pats pastatas turėjo iškilti dar 2007 metais. Tačiau dėl kylančių statybos kainų ir stringančio finansavimo komplekso įgyvendinimas užtruko bene dvylika metų. 2005 teigta, kad visas pastatas kainuos 195,3 mln. litų (56,6 mln. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus