Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vasarnamio šildymas šaltais žiemos savaitgaliais – ir jūsų galvos skausmas?

Šiltuoju metų laiku džiaugsmą ir ramybę teikiančios sodybos ir sodo nameliai, gerokai atšalus orams, tampa tikru galvos skausmu jų savininkams. Atvykstant į vasarnamius tik laisvalaikiu (dažniausiai savaitgaliais) aktualia problema tampa minimalios temperatūros palaikymas patalpose. Norisi, kad žiemą neužšaltų vamzdžiai ir kita santechnika bei atvykimas žiemos metu tai pat būtų malonus.
Apsnigtas namas / 123rf.com nuotr.
Apsnigtas namas / 123rf.com nuotr.

Mindaugas, turintis sodybą užmiestyje ir joje dažnai leidžiantis savaitgalius su šeima, pasakoja: „Rastinė trobelė suartina su gamta ir leidžia mėgautis kaimo teikiamais privalumais. Šaltuoju metų laiku šilumą ir jaukumą užtikrina įrengtas židinys, tačiau atėjus žiemai reikia nuolat jį kūrenti, o mes atvykstame tik savaitgaliais.

Jei lauko temperatūra nukrenta žemiau -10° C ir laikosi daugiau nei keletą dienų, viduje oras taip pat pasiekia neigiamą temperatūrą. Tokia situacija kelia pavojų vamzdynams ir santechnikos prietaisams, todėl kiekvieną kartą, sekmadienio popietę, prieš išvažiuodami į miestą išpumpuojame visą vandentiekio sistemą.

Kad neužšaltų sifonai ir nesklistų kanalizacijos kvapas, juos pripildome neužšąlančiu skysčiu. Viso vandens iš vamzdynų išleisti beveik neįmanoma, todėl dar prijungiame oro kompresorių ir prapučiame vamzdžius. Visa ši procedūra trunka maždaug valandą, ir taip kiekvieną kartą paliekant sodybą žiemą.“

Pasiruošimas užtrunka

Negana to, kad tinkamas sodybos paruošimas nešildomam laikotarpiui reikalauja nemažai laiko, bet ir po savaitės atvykus į sodybą vėl patiriami nepatogumai dėl ypač atšalusių patalpų, kurias židinys įšildo tik per 5-6 valandas.

„Savaitgalį nutarus praleisti sodyboje ir pasimėgauti žiemiškos gamtos teikiamais malonumais atvykstame penktadienį po darbo ir randame smarkiai atšalusius namus. Kadangi vaikai dar maži, jų nenurengiame, aprengti šiltais rūbais su pirštinėmis ir šalikais jie kantriai laukia, kol tėtis užkurs židinį ir krosnelę, kad oras kuo greičiau įšiltų.

atvykus į sodybą vėl patiriami nepatogumai dėl ypač atšalusių patalpų, kurias židinys įšildo tik per 5-6 valandas

Nors židinys labai efektyviai perduoda šilumą, dėl nemažo namo viduje esančio šalto oro kiekio bei įšalusių sienų, grindų ir baldų, ilgokai tenka pabūti šiltai apsirengus.

Patalpoje, kurioje stovi židinys ir krosnelė po 3 valandų temperatūra jau būna apie 10-12° laipsnių ir jau galima paleisti vandentiekio sistemą.

Kadangi vamzdžiai dar nespėjo tiek įšilti, čiaupus laikome nepilnai užsuktus, kad vanduo varvėtų ir tekėdamas nesušaltų vamzdyne. Dar po 2-3 valandų namas sušyla, tačiau antrame aukšte esantys miegamieji kambariai vis dar labai gaivūs, čia temperatūra tesiekia vos 8-10° laipsnių.

Nakčiai pridėjus pilną įkrovą malkų tik ryte namas būna maloniai įšilęs, tačiau toks „staigus“ namo sušildymas reikalauja labai daug malkų (ar medžio briketų)“, – pasakoja pašnekovas.

Idėją „pametėjo“ skandinavų praktika

Kaip ir dauguma įsigijusių sodybas, Mindaugas norėjo išlaikyti jos autentiškumą ir apsiriboti minimaliais patogumais, tačiau dėl mažamečių vaikų atsirado poreikis karštam dušui, skaitmeninei televizijai, internetui.

Kadangi šeima vis dažniau į sodybą pradėjo važinėti šaltuoju metų laiko, aktualus tapo ir pažangesnis šildymo sprendimas, sutaupysiantis laiko bei suteiksiantis šeimai daugiau komforto atvykus į nebe šaltus, o jau sušilusius namus.

Renkantis šildymo sprendimą buvo domimasi Skandinavijos šalių praktika, kur dažna šeima turi vasarnamius gamtoje. Dažniausiais ir mažiausiai sodybos autentiką pažeidžiantis sprendimas buvo „oras-oras“ tipo šilumos siurblys.

Pasikonsultavęs su specialistais ir įvertinęs rinkoje siūlomų tokio tipo šilumos siurblių privalumus, Mindaugas išsirinko geriausiai jo poreikius atitinkantį „Panasonic“ šilumos siurblį.

Ne tik vėsina, bet ir šildo

„Oras – oras“ šilumos siurbliai (daugelio vadinami tiesiog oro kondicionieriais) yra suvokiami tik kaip vasarą naudojamas prietaisas oro vėsinimui. Tačiau, iš tiesų jie ne tik vėsina, bet ir puikiai šildo patalpų orą net lauko temperatūrai pasiekus -25oC. Negana to, šilumos siurblys turi vasarnamių savininkams itin aktualią funkciją – minimalios 8-10oC temperatūros palaikymą patalpose.

šilumos siurblys turi vasarnamių savininkams itin aktualią funkciją – minimalios 8-10oC temperatūros palaikymą patalpose

„Mūsų kaimo name nėra daug mažų atskirų patalpų, todėl oras viduje tarp kambarių gan gerai susisiekia, o šilumos siurblio ventiliatoriai jį paskirsto į visas patalpas ypač efektyviai. Šaldymas Lietuvos sąlygomis ne visada reikalingas, tačiau šildymas – būtinas.

„Panasonic“ šilumos siurbliai ypač efektyviai šildo orą sunaudodami maždaug keturis kartus mažiau elektros energijos nei įprasti elektriniai radiatoriai. Didžiulis privalumas yra galimybė reguliuoti šildymą pagal poreikį, o kadangi mūsų sodyboje yra internetas, mes galime matyti lauko bei patalpos oro temperatūrą ir valdyti šilumos siurblį nuotoliniu būdu net nebūdami kaime.

Todėl dabar mūsų savaitgaliai sodyboje ir šaltuoju metų laiku nebekelia anksčiau buvusių nepatogumų. Prieš važiuodami mes nuotoliniu būdu nustatome norimą temperatūrą ir atvažiavę randame jau sušilusį namą, o tuo metu, kai nebūname sodyboje, šilumos siurblį nustatome, kad jis palaikytų +10°, o jei lauke teigiama temperatūra, jį tiesiog išjungiame.

Nuo šiol mums nebereikia išleisti vandentiekio sistemos, atvažiavus penktadienio vakarą kambaryje dėvėti lauko drabužių ir laukti, kol sušils oras patalpoje. Nebetenka ir pirmą naktį miegoti šaltoje patalpoje ir nerimauti, kad sušals vaikai, pilti į sifonus brangaus neužšalančio skysčio ir žiemai priruošti tokio kiekio malkų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas