Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt: butas Vilniaus senamiestyje alsuoja ramybe ir autentiškumu

Vilniaus senamiesčio širdyje įrengtas butas Karmelitų gatvėje turėtų sudominti ramybę, autentiškumą ir kartu kultūrinio gyvenimo šurmulį vertinančius žmones. Pastato vidinis kiemas alsuoja istorija, o butas pritaikytas patogiam šiuolaikiškam gyvenimui.
Butas Vilniuje, Karmelitų g.
Butas Vilniuje, Karmelitų g. / Aruodas.lt

Už sienos šurmuliuoja senamiestis

Vos įžengus pro arkinius vartus į vidinį kiemą apgaubia romantiška atmosfera ir ramybė, nors čia pat šurmuliuoja aktyvus ir spalvingas Vilniaus senamiesčio kultūrinis gyvenimas. Aukšti vartai liudija, kad pro juos pravažiuodavo arkliais pakinkytos karietos – kažkada šalia buvo įrengtos arklidės. Į vidinį kiemą galima patekti ir iš Arklių gatvės su unikaliais skersgatviais, menančiais Vilniaus senamiesčio istoriją.

„Aplinka dvelkia autentiškumu ir ramybe. Istoriją mena įvažiavimo vartai, senųjų mūrų liekanos, medinės galerijos, kurios anksčiau atstojo laiptinę, o dabar gyventojai naudojasi kaip balkonėliais. Tai tarsi langas į praeitį, rodantis paslaptingą, iki šiol nematytą Vilniaus veidą“, – sako nekilnojamojo turto brokerė Jūratė Bartaškienė.

Skelbimas apie parduodamą butą įdėtas lankomiausiame nekilnojamojo turto portale Aruodas.lt – apžiūrėkite daugiau nuotraukų, paspaudę šią nuorodą.

Šiame name yra devyni butai, gyvena labai stipri ir saugi bendruomenė, kuri organizuoja kiemo renginius, vasaros metu kartu lauke žiūri filmus.

Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.
Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.

Kiemas alsuoja istorija

Išskirtinis 86 kv. m butas Karmelitų gatvėje šalia Lietuvos nacionalinės filharmonijos įrengtas XVI a. klasicizmo stiliaus pastate, kuris buvo iš dalies rekonstruotas XIX a. pr., o restauruotas 1962–1965 m. Vėlyvojo baroko gyvenamojo namo paskirtis daug kartų keitėsi, šiuo metu valstybės saugomas kultūros paminklas. Už šio pastato esančiame parke kadaise stovėjo basųjų karmelitų vienuolynas ir Šv. Juozapo bažnyčia.

Istoriniai dokumentai liudija, kad pastatas išliko nuo kunigaikščių Oginskių šeimos laikų, ne kartą buvo degintas, griautas ir vėl atstatytas. Vienu metu jis buvo naudojamas kaip karmeličių gyvenamasis pastatas, vėliau atidaryta žydų gimnazija, name buvo įrengti mergaičių gyvenamieji kambariai.

Per keletą amžių ne kartą keitėsi namo šeimininkai ir pastato paskirtis. Šalia esančiame Lazdynų Pelėdos skvere iki XIX a. antros pusės stovėjo šv. Juozapo bažnyčia, kurios fundatorius – LDK pakancleris Steponas Pacas. Šalia turėjo būti įkurtas basųjų karmeličių vienuolynas. Bažnyčia baigta statyti 1692 m. Vienuolynas buvo uždarytas 1865 m. Nugriauti ne tik vienuolyno pastatai, bet ir bažnyčia – toje vietoje iš akmenų išgrįsta aikštė, kur įrengtas turgus, pavadintas Basokų, tikriausiai norint įamžinti basųjų karmeličių atminimą.

Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.
Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.

Skirtas šeimai arba porai

Keturių kambarių butas Karmelitų gatvėje yra didelė vertybė žmonėms, kurie vertina senamiesčio autentiškumą ir jo dvasią, mėgsta miestą ir jo gyvenimo ritmą. „Butas nestandartinis, bet šiuolaikiškai rekonstruotas, perplanuotos erdvės, apgalvota kiekviena detalė, pritaikytas jaunai šeimai, porai ar šeimai su paaugliais“, – teigia brokerė.

Pirmojo aukšto erdvė skirta tėvams – miegamasis, virtuvė ir svetainė, didelė vonia su langu. Antrajame aukšte zona, pritaikyta paaugliui – miegamasis, darbo kambarys, dušo patalpa su langu, drabužinė. Pasak J. Bartaškienės, šią zoną galima transformuoti į svečių erdvę arba įrengti darbo kambarį. Taip pat mansardoje galima įrengti tik miegamojo zoną, tuomet pirmame aukšte liks daugiau gyvenamosios erdvės, atsiras didelis valgomasis.

J. Bartaškienė pasakoja, kad butas rekonstruotas, atsižvelgiant į statinio vietą ir istoriją, todėl pasirinktas klasikinis interjeras: „Buto šeimininkai iš senamiesčio niekur nesitraukia, bet pasikeitus gyvenimo aplinkybėms keliasi į kitą vietą. Butas pritaikytas jų šeimos poreikiams – tėvams ir paaugliui sūnui.“

Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.
Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.

Tinka šiuolaikiniam gyvenimui

Buto langai orientuoti į rytus ir vakarus – pro vienus matome vidinį kiemelį, medinę galeriją, pro kitus – Karmelitų gatvę. Įsitikinkite, peržiūrėję daugiau nuotraukų portale Aruodas.lt. Antrame aukšte pro miegamojo, darbo ir dušo langus matosi Vilniaus bažnyčių bokštai, kryžiai, senamiesčio stogai. Daug šviesos patenka ne tik pro langus, bet ir pro stoglangius.

Bute įstatyti nauji mediniai langai, paklotos ąžuolinės grindys, pakeistos medinės durys, įrengti mediniai laiptai. Interjero detalės, paveikslai, vertingi antikvariniai baldai iš Prancūzijos atvežti ir pritaikyti buto šeimininkų.

Interjeras sukurtas iš kokybiškų medžiagų. Vonios kambaryje panaudotos ilgaamžės ir brangios medžiagos. Pakeisti vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynai, nauja elektros instaliacija, nauja santechnika, buitinė technika. Papildomai sumontuotas boileris karštam vandeniui paruošti.

Bute vyrauja žemės spalvos, prigesinta melsva spalva, balta. Šeimininkai įrengė reguliuojamo intensyvumo apšvietimą, nes mėgo romantišką atmosferą, vakarodavo prie žvakių šviesos.

„Priklausomai nuo apšvietimo intensyvumo ir šviesos šaltinio, kitaip atrodo ir sienų spalvos. Butas gali būti šviesus arba galima susikurti jaukią aplinką“, – pasakoja brokerė.

Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.
Aruodas.lt/Butas Vilniuje, Karmelitų g.

Šalia verda kultūrinis gyvenimas

Buto šeimininkai čia pragyveno dešimt metų, užaugino vaikus. Pasak jų, didžiausias buto privalumas – išskirtinė vieta Vilniaus senamiesčio širdyje, viską galima pasiekti pėstute. Pravėrus kiemo vartus iš karto patenki į šurmuliuojantį spalvingą kultūrinį gyvenimą. Aplink įsikūrę teatrai, muziejai, koncertų salės, galerijos, visų pasaulio virtuvių restoranai, miesto aikštės ir skverai, jaukios parduotuvėlės, žymiausios lankytinos vietos.

Šalia įrengtas Lazdynų Pelėdos skveras, kuriame galima pasigrožėti Daliutės Matulaitės sukurtu bronziniu paminklu „Seserys“, vaizduojančiu dvi Lazdynų Pelėdos slapyvardžiu pasirašinėjusiųjų lietuvių rašytojų seserų figūras. Į skverą iš vidinio kiemo įrengtas įėjimas pro rakinamus vartelius.

„Šis butas skirtas mėgstantiems patogumą, taupantiems laiką, vertinantiems senamiesčio privalumus ir kultūrinį gyvenimą“, – akcentuoja brokerė Jūratė Bartaškienė.

Daugiau informacijos apie butą rasite portale Aruodas.lt publikuojamame skelbime pagal šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas