Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aruodas.lt: nauji projektai – kas paklausu ir kuo išsiskiria?

Vaizdas, vieta ir visuma – šiomis trimis V raidėmis būtų galima apibūdinti pagrindinius kriterijus, kurių reikia naujakuriui. Tačiau ne kiekvienas rajonas ar miestas tai gali pasiūlyti.
Aruodas.lt: nauji projektai
Aruodas.lt: nauji projektai / Aruodas.lt

Apie geriausius metus Lietuvos NT rinkos istorijoje, kodėl žmonės pirko daugiau naujų butų, ką galima pasirinkti įvairiuose rajonuose ir kokius naujus projektus galima rasti lankomiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt rubrikoje „Nauji projektai“ skirtinguose rajonuose, pasakoja nekilnojamojo turto analitikai.

Daugiausiai naujų butų perkama Vilniuje

Anot „RealData“ vadovo Arnoldo Antanavičiaus, 2020 metai buvo išskirtiniai, pilni netikėtų posūkių, baimių ir neapibrėžtumo, tačiau naujos statybos butų rinkos statistika Lietuvoje išlaikė augimo kryptį. Registrų centro duomenimis, buvo registruoti 7806 sandoriai – 16,6 proc. daugiau nei 2019 metais.

„Be to, tai yra geriausias visų laikų rezultatas“, – tikino jis.

Pastebima, kad pernai senos statybos rinkos aktyvumas susitraukė 14,8 proc.

„Toks ryškus naujos ir senos statybos butų krypčių išsiskyrimas signalizuoja apie tai, kad neramiais laikais Lietuvos gyventojai kur kas labiau vertino naujos statybos būstą. Šios tendencijos lėmė, kad naujos statybos butų dalis bendroje Lietuvos statistikoje išaugo iki 24 proc. Didesnė proporcija buvo tik 2008-aisiais“, – kalbėjo A.Antanavičius.

„RealData“ duomenimis, reaguodami į paklausą, plėtotojai 2020 metais rinkai pasiūlė apie 4570 butų. Antroje pagal dydį naujų butų rinkoje Kaune – 716 butų, t.y. 25,8 proc. mažiau nei 2019 metais.

„Kituose miestuose naujos statybos butų pasiūla dar menkesnė, tačiau galima išskirti pajūrį su Palanga priešakyje, kur naujų projektų plėtra itin suaktyvėjusi ir pasiūlos atsiranda vis daugiau“, – tikino A.Antanavičius.

O rinktis tikrai yra iš ko. Tuo galima įsitikinti Aruodas.lt rubrijoje „Nauji projektai", kurioje galima rasti 32 skirtingus projektus.

Didžiausia pasiūla – Vilniuje

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas tikino, jog sostinė pasižymi didžiausia naujos statybos būsto pasiūla Lietuvoje. Kasmet pirminėje rinkoje pasiūloma bei susitariama dėl 4 – 5 tūkst. butų pardavimo. Skelbimų portalo Aruodas.lt rubrikoje rasite 25 naujus NT projektus sostinėje.

„Vis dėlto svarbiausias būsto patrauklumą ir kainą rinkoje lemiantis veiksnys – jo vieta. Tai iš esmės vienintelė ypatybė, kurios negalima pakeisti – buto iš Pilaitės į Senamiestį perkelti neįmanoma“, – sakė jis.

T.S.Kvainicko teigimu, mikrorajonų populiarumą lemia keletas veiksnių ir jų tarpusavio santykis. Pavyzdžiui, tarp periferinių mikrorajonų yra ypač populiarūs Pilaitė (2020 metais per 600 susitarimų pirminėje rinkoje) ir Pašilaičiai (apie 300). Abu mikrorajonai pasižymi ganėtinai neblogu susisiekimu su centrine miesto dalimi, tačiau egzistuoja ir reikšmingų skirtumų.

„Daugiabučiai Pašilaičiuose dažniau aukštesni, juose daugiau butų, todėl susitarimų skaičius pasiekiamas ir dėl užstatymo intensyvumo. Kita vertus, Pilaitėje nors daugiabučiai ir yra kiek mažesni, tačiau yra geriau išvystyta socialinė infrastruktūra, plėtra vyksta didesniame plote, todėl skirtumai tarp projektų kiek ryškesni“, – aiškino pašnekovas.

Šiuo metu Pilaitėje galima rinktis iš 4 projektų. „Vilmestos butai Pilaitėje“ siūlo jau pastatytą A++ energinio naudingumo klasės namą, kur įrengti 45 – 88,5 kv. m ploto, 2-4 kambarių butai. „Gilužio Rivjeroje“, ant Gėlužės ežero kranto mažaaukštės statybos gyvenvietė pirkėjams siūlomi butai, kur kiekviename aukšte bus tik 3-5 kaimynai. „Bitėnų oazės“ II etapo statytojai greta namų žada komercinių patalpų alėją ir sporto klubą, o „Altum“ Karaliaučiaus gatvėje žada būti patogus šeimos gyvenimui.

Kita ypač populiari mikrorajonų grupė – centrinė miesto dalis. Anot T.S.Kvainicko, Šnipiškėse 2020 metais susitarta dėl maždaug 700 butų pirkimo – pardavimo.

Aruodas.lt Šnipiškėse rasite 4 naujus projektus. „Link ten“ Linkmenų gatvėje siūlo 27–84 kv. m ploto, 114 butų, o „Kernavės namuose“ – numatyta 212 butų, iš kurių nekils problemų pasiekti centrą. „Kernavės Aveniu“ II etape A++ klasės daugiabutyje ketinama įrengti 50 butų ir 5 komercines patalpas, o „Naujajame Skansene“ – širdžiai artimi skandinaviško stiliaus namai.

Skirtumai tarp centro artumo

Antroje vietoje – Senamiestis, apimantis ne tik istorinę miesto dalį, tačiau ir Užupį bei Paupį. 2020 metais čia susitarta dėl maždaug 600 būsto pardavimo.

Visus šiuos rajonus galima pavadinti miesto centru, tačiau jie gerokai tarpusavyje skiriasi. Anot T.S.Kvainicko, Šnipiškės – naujasis miesto centras, kur dominuoja aukštesnė, tankesnė daugiabučių statyba.

„Pagrindinis privalumas – ne tik geras susisiekimas su Senamiesčiu, Naujamiesčiu, greta esančios transporto arterijos, bet ir viena iš vizitinių miesto kortelių – Konstitucijos prospektas, kuriame didžioji dalis A klasės verslo centrų, o ir likę modernūs biurų pastatai visiškai netoliese – greta esančiame Žvėryne, ypač jo šiaurinėje dalyje. Šnipiškėms būdingi vidutinės klasės būsto projektai, kurie tarp pirkėjų ypač paklausūs, todėl nors šiuo metu pasiūloje yra apie 10 projektų, tačiau realus pasirinkimas egzistuoja vos keliuose iš jų“, – kalbėjo jis.

Be to, T.S.Kvainickas patebi, kad nors Vilniaus senamiestis savaime skamba kaip burtažodis, tačiau egzistuoja skirtumas tarp UNESCO paveldo ir seniūnijos ribų. Istorinėje miesto dalyje vyrauja nedideli, tankaus užstatymo projektai, neretai ne naujos statybos, o rekonstruotuose pastatuose. Tuo tarpu Užupyje ir Paupyje gausu visiškai naujos statybos kvartalų.

„Juose nėra autentiškos senojo miesto auros, tačiau tai – puikus modernizmo ir istorijos sinergijos pavyzdys, kuomet pastatų architektūra imituoja ir atkartoja senąjį miestą, tačiau pasiūlo šiuolaikiškus inžinerinius sprendimus. Šiandien per visą Senamiesčio seniūniją galima rasti daugiau nei 20 projektų, kuriuose pasirinkimą turėtų įvairių pajamų pirkėjai, ieškantys ne tik prestižinio, bet ir vidutinės klasės būsto“, – tikino T.S.Kvainickas.

Žvėryne, centre, Senamiestyje ir Markučiuose portalo Aruodas.lt rubrikoje galima rinktis iš 4 naujų projektų. „Bastėja Life“ siūlo galimybę apsigyventi naujos kartos daugiabutyje istoriniame Vilniaus senamiestyje, tarp Šv. Dvasios ir Strazdelio gatvių. „Vilnelės skverai“ leis mėgautis upės vaizdais, „Vytenio 4” – keturiais metų laikais Vilniaus centre, o „Žvėryno lapėse“ galima bus džiaugtis mažaaukštės statybos namu.

O Naujamiestis ir Žirmūnai ribojasi tiek su Šnipiškėmis, tiek su Senamiesčiu. Tačiau savo aura Žirmūnai yra arčiau naujojo, o Naujamiestis – arčiau senojo miestų centrų.

„Brangesnės teritorijos yra arčiau Neries. Čia statomi būstai svyruoja tarp vidutinės ir prestižinės klasės, tuo tarpu šiaurinė Žirmūnų ir pietinė Naujamiesčio dalys labiau priskiriamos ekonominės – vidutinės klasės segmentų sandūrai. Šiuo metu spartesnė būsto plėtra vyksta Naujamiestyje. Teoriškai čia galima rinktis iš beveik 20 projektų ar jų etapų, tačiau realus pasirinkimas apima dvigubai mažesnį projektų skaičių. Žirmūnuose projektų pasirinkimas skurdesnis – mažiau nei 10“, – pasakojo T.S.Kvainickas.

Dar 9 naujus projektus, kuriuos galima apžiūrėti Aruodas.lt, rasite kituose įvairiuose rajonuose.

„SkyHome” Viršuliškių Juozo Rutkausko gatvėje siūlo panoraminius vaizdus į Vilniaus miestą, o projekte „PaJustis“ Fabijoniškių rajone bus galima rinktis tiek iš butų, tiek iš kotedžų. Šeškinėje galima rasti du naujus projektus: „Gelvonų terasos“ siūlo harmoniją mieste, o „Paukščių takas“ – gyvenimą arčiau žvaigždžių. „Trinapolio namai“ įsikūrę greta vieno didžiausių parkų mieste. „Naujosiose Santariškėse“ skiriama daug dėmesio infrastruktūrai bei poilsio zonoms. O ieškantys kotedžų naujam gyvenimui juos ras Santariškėse „Sileo“ ir Kalnėnų „Naujosios Anglijos 2.0“ kvartaluose.

Karoliniškėse, projekte „Kavoliuko 14“ namus ras laimingos šeimos, o „Lazdynėlių vingio“ butų savininkas gamta pati ateis į svečius! O norintys gyventi atokiau nuo miesto centro ir turėti puikų susisiekimą su visomis Vilniaus dalimis gali rinktis būstus projektuose „Leičių kieme“ ir „Vakarų Lėne“.

O jei ieškote autentiškų namų ir nenorite apsikrauti didele finansine našta, juos galima rinktis naujame projekte „Bauhaus Mini loftai”. Autentiškos bauhauzo architektūrinės stilistikos loftų pastato fasadą puoš autorinė menininko Artur Širin (Ettoja) kūryba.

Kaunas – ne tik kotedžų ir namų miestas

T.S.Kvainickas pastebi, kad Kaunas – nuosavų namų ir kotedžų miestas, tačiau tai nereiškia, jog pirkėjas nerastų čia sau buto. 2020 metais pirminėje rinkoje pirkėjai įsigijo, o vystytojai rinkai pasiūlė po daugiau nei 700 butų. Šiuo metu Kauno rinkoje galima rinktis būstą iš maždaug pusšimčio projektų ar jų etapų.

„Šiemet tarp populiaresnių Kauno mikrorajonų galima išskirti Vilijampolę, kurioje nuo upių pakrančių atsiveria puikus vaizdas į centrinę miesto dalį. Analogija su Vilniaus miestu – pietinė Žirmūnų mikrorajono dalis. Tačiau, kaip ir Vilniaus Žirmūnai, ši Kauno miesto dalis kupina kontrastų. Tie, kas negali įsigyti būsto pakrantėje, turėtų iš ko pasirinkti Vilijampolės gilumoje. Iš viso šiame mikrorajone 2020 metais parduota per 100 butų, orientuotų į ekonominės ir vidutinės klasės pirkėjus“, – pasakojo jis.

O tie, kurie nori į centrą ne tik žiūrėti, bet ir jame gyventi, tikrai turi iš ko pasirinkti. Tačiau pasak T.S.Kvainicko, centrinės miesto dalies urbanizacija, lemia, kad tik keli projektai yra didesnės apimties, sudarantys bendrą visumą. Dėl laisvos vietos trūkumo būsto čia parduodama mažiau. 2020 metais – beveik dvigubai mažiau nei Vilijampolėje.

„Tiek projektų vieta, tiek labiau ribota pasiūla lemia, kad kainos centre yra orientuotos į labiau pasiturinčius gyventojus, ieškančius vidutinės klasės būsto“, – tikino ekspertas.

Norinčius įsigyti naują būstą pigiau turėtų dominti Žemųjų Kaniūkų mikrorajonas. Anksčiau mažai plėtotoje vietovėje paskutiniu metu numatoma vis daugiau naujos statybos gyvenamojo būsto. Kitas pasirinkimas ekonominės klasės segmente – Šilainiai bei Romainiai.

„Nors būsto kainos šiuose mikrorajonuose ir yra žemesnės, tačiau tik bendras susitarimų skaičius sugeba prilygti brangesniajai Vilijampolei“, – tikino T.S.Kvainickas.

Šiuo metu Aruodas.lt rubrikoje galima rasti keturis naujus projektus Kaune. „Lampėdžio takas“ tiks tiems, kurie nori gyventi arčiau gamtos, o iš „Parko namų“ per kelias minutes bus galima pasiekti Laisvės alėją. Norintiems Kauno panoramos tiks daugiabutis „Du Žaibai“, o gamtos – „Kauno Rivjera“.

Kurortuose – paklausos šuolis

Lietuvos pajūrio kurortai – vieni didžiausių laimėtojų pasaulinės pandemijos akivaizdoje. Netekę galimybės poilsiauti užsienyje, nemažai Lietuvos gyventojų nusprendė būstą poilsiui įsigyti Lietuvoje. Dalis tokių pirkėjų nebus linkę dalintis privačia gyvenamąja erdve, tačiau kiti tikisi gauti grąžą iš antrojo būsto nuomos.

„Pernai pirminėje rinkoje buvo realizuota apie 700 būstų vien viešai reklamuojamuose projektuose. Nenorintys ilsėtis prie Baltijos jūros taip pat turi galimybę rinktis būstą Druskininkuose, Birštone ar kituose kurortiniuose miesteliuose, tačiau tiek pasiūla, tiek paklausa šiose vietose ženkliai atsilieka nuo pajūrio“, – sakė T.S.Kvainickas.

Aruodas.lt/Naujosios Vilimiškės, Palanga
Aruodas.lt/Naujosios Vilimiškės, Palanga

Anot jo, svarbu tai, kad antrasis būstas pamažu tampa įperkamas vis didesniam žmonių ratui. Neringos savivaldybė visuomet pasižymėjo ypač aukštomis kainomis, tačiau paskutiniais metais siūlomi ne tik įprasti būstai su pilna apdaila, tačiau ir suremontuoti senesni pastatai, kuriuose būstas siūlomas nors ir su daline apdaila, bet gerokai pigiau. Tas pats pasakytina ir apie Palangą, bei Šventąją.

„Negalintys įpirkti būsto Palangos centre, gali tinkamų variantų rasti atokesnėse miesto dalyse, o Šventoji siūlo ne tik pigesnių projektų, bet ir būstų ant pat jūros kranto, o juk tokio nekilnojamojo turto kaina Neringoje tiesiog sunkiai įsivaizduojama“, – tikino T.S.Kvainickas.

Aruodas.lt/Nauji nekilnojamojo turto projektai Druskininkuose
Aruodas.lt/Nauji nekilnojamojo turto projektai Druskininkuose

Šiuo metu portalo Aruodas.lt rubrikoje reklamuojami ir projektai Druskininkuose, Palangoje ir Klaipėdos rajone. Druskininkų K. Dineikos gatvėje siūlomas svajonių būstas pačiame miesto centre. Projektą projektą sudaro 83, nuo 21 iki 63 kv. m ploto butai ir 3 komercinės patalpos. Palangoje galima apsigyventi „Naujosiose Vilimiškėse“ ir kurti savo gyvenimo istoriją senosiose LDK didikų žemėse. O Klaipėdoje namus galima rinktis projekte „Trušelių būstas“, kuriame siūlomi būstai už buto kainą.

Aruodas.lt/Trušelių būstas Klaipėdoje
Aruodas.lt/Trušelių būstas Klaipėdoje

Daugiau kaip 30 naujos statybos projektų, šiuo metu siūlomų rinkoje, matysite lankomiausiame NT portale Aruodas.lt.

Nauja mada – namai

Be to. T.S.Kvainickas pastebi, kad pastaruoju metu stiprėja ir individualių gyvenamųjų namų ir kotedžų segmentas. Aruodas.lt rubrikoje – 7 naujų namų projektai. Erdvesnio būsto poreikis pamažu braunasi ir į paskutinį „butų bastioną“ – Vilnių.

Aruodas.lt/PaJustis, Vilnius
Aruodas.lt/PaJustis, Vilnius

„Šio segmento privalumus dar geriau atskleidė karantinas, kuomet gyvenantys nuosavuose namuose galėjo mėgautis kepsnių pievelėje malonumais, kai tuo tarpu butų gyventojai geriausiu atveju – kava balkone“, – tikino T.S.Kvainickas.

Aruodas.lt/Naujoji Anglija
Aruodas.lt/Naujoji Anglija

Anot jo, viena patraukliausių šio segmento savybių – didelė kainų ir vietovių įvairovė.

„Pirkėjai gali rinktis iš nemažai variantų aplink visą miestą, o esant galimybei skirti būstui didesnę sumą pinigų, namų atstumas iki miesto centro gali būti išties simbolinis“, – kalbėjo T.S.Kvainickas.

SILEO kotedžų gyvenvietė Vilniuje
SILEO kotedžų gyvenvietė Vilniuje

Visus namų ir kotedžų skelbimus rasite Aruodas.lt pagal šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas