Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateities biurai primins socialinius tinklus

Darbo link pajudi anksčiau, bet ofisas dar palauks. Pirmiausia užsuki prasimankštinti į sporto salę, galbūt sulošti vieną kitą badmintono ar paplūdimio tinklinio partiją. Išjudinus apsnūdusį kūną daug maloniau panirti į darbus.
Biuras
Biuras / 123rf.com nuotr.

Artėjant pietų metui, svarstai, – leistis su kolegomis dienos pietų apačion ar pasirinkti kurį iš daugelio aplinkinių restoranėlių, o gal ir nesvarstai – namuose gamintą maistą su pasimėgavimu sukirsi ant žalios vejos kiemelyje. Dar liks laiko užsukti į porą parduotuvių, į kirpyklą, trumpam pasivaikščiojimui ar poilsiui ant suoliuko, dar liks laiko pakalbinti aplinkinius iš kitų ofisų.

Ateities ofisas – tai ne tik darbas. Ateities ofisas – tai ir laisvalaikis, ir kūno mankšta, ir kasdienių reikalų tvarkymas, poilsis, įkvėpimo bei idėjų paieška. Jau greitai rinkdamasis darbo vietą darbuotojas domėsis ne tik tuo, kiek jis uždirbs, kokios bus jo profesinės perspektyvos, bet ir ką jis ras šalia, nes kuo toliau, tuo labiau gyvenimas bus konstruojamas aplink verslo centrą.

Išskirtinė lokacija – pirma salyga

„Dabartinė jaunoji karta labai vertina patogumą, – sakė Andrius Francas, personalo paieškos ir atrankos įmonės ,,Alliance for Recruitment” partneris bei vystymo direktorius. – Jis susijęs su daug aspektų, bet vis svarbesnė tampa darbo vietos lokacija ir aplinka“.

Pasak A.Franco, stambiose įmonės jau seniai nereikia alkūnėmis išsimušinėti asmeninės erdvės, svajoti apie poilsio zoną ar aktyvaus laisvalaikio pramogas. Investicija į darbo vietą vertinama kaip ilgalaikė, todėl didelės kompanijos būtinai pasirūpins, kad kėdės ir stalai būtų patogūs, kad darbuotojai laisvalaikiu sportuotų, pramogautų ir nepamirštų ilsėtis.

15min.lt nuotr./Biurai Kaune
15min.lt nuotr./Biurai Kaune

„Jei kompanijos politika kitokia, darbuotojas jos nepakeis, bet gali ją paveikti nuspręsdamas, ar tikrai nori dirbti tokioje įmonėje“, – pažymėjo bendrovės ,,Alliance for Recruitment” atstovas.

Patraukli lokacija buvo viena esminių sąlygų, imantis naujo verslo centro „Pentagon“ statybų. Pasak „Realco“ pardavimų direktorius Marijono Chmieliausko, bene svarbiausias lokacijos privalumas – prekybos centro „Ozas“ ir vandens parko „Vichy“ kaimynystė su išvystyta paslaugų ir poilsio infrastruktūra. Dar šiemet šalia iškils ir daugiafunkcinis sporto centras, kuriame įrenginėjamos badmintono, paplūdimio tinklinio ir teniso aikštelės, universali treniruočių erdvė.

M.Chmieliauskas įsitikinęs, kad ateityje lokacijos reikšmė verslo centrams tik augs: „Kad ir koks pažangus būtų biurų pastatas, kad ir kokiomis šiuolaikiškomis technologijomis pasižymėtų, negali jo statyti plyname lauke. Aplink esanti infrastruktūra – gyvybiškai svarbi. Šiandien jaunimas keliasi į miesto centrą ne tik dėl karjeros galimybių, bet ir dėl išplėtotos infrastruktūros aplink darbo vietą“.

15min.lt nuotr./Biurai Kaune
15min.lt nuotr./Biurai Kaune

Laisvė kurti biurą pačiam

Atliepiant skirtingus įmonių poreikius, kinta ir šiuolaikiniai biurų statybų standartai – įmonėms leidžiama pačioms apspręsti biurų išplanavimą. „Realco“ atstovas pastebi, kad Vakaruose populiarūs open space tipo biurai vis dažniau kritikuojami – ir dėl pernelyg didelio šurmulio, ir dėl akivaizdžiai mažesnio darbuotojų produktyvumo.

Nenorint prarasti darbuotojų laisvės bendrauti ir judėti, kuriami hibridiniai ofisai: atviro tipo erdvėse projektuojami vadinamieji focus rooms, phone booths – uždaros patalpos, primenančios telefonų būdeles, į kurias patogu užeiti svarbiam pokalbiui telefonu ar norint padirbėti tyloje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno biurai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno biurai

Todėl kylančio biurų pastato „Pentagon“ fasadas suprojektuotas taip, kad įmonės galėtų įrengti pertvaras asmeninėms erdvėms ir nesunkiai jas demontuoti pasikeitus poreikiams. „Bendrabiaudami su architektais ir dizaineriais teikiame ir daugiau biuro išplanavimo paslaugų: nuomininkai gali reguliuoti dienos šviesos intensyvumą, net vaizdą pro langą“, – pasakojo M. Chmieliauskas.

Kaip pastebi personalo paieškos ir atrankos įmonės ,,Alliance for Recruitment” atstovas A.Francas, rinkdamiesi vietą, kur praleis bent trečdalį savo laiko, darbuotojai per retai pasidomi, kiek asmeninės erdvės jie gaus, ar biuro patalpos yra pritaikytos sportuojantiems, „žaliesiems“, norintiems padirbėti vienumoje, ar jos vėdinamos.

Kita vertus, šiuolaikinis biuras nebūtinai turi atitikti visus reikalavimus.

„Kiekviena įmonė turi individualius poreikius. Vis dažniau įrenginėjami dušai, dviračių saugyklos – ne aksioma. Jei įmonėje yra grupelė dviratininkų, sportuojančiųjų, dušai – privalumas. Tačiau taip pat sėkmingai poreikį sportuoti gali patenkinti ir šalia įrengtas sporto klubas“,– sakė A.Francas.

Ateities iššūkis – transportas

Bene didžiausias verslo centrų iššūkis ateityje – augantys transporto srautai. Renkantis verslo centrui patrauklią lokaciją, ne visada pagalvojama, kiek žmonių į ją bus papildomai pritraukta.

A.Francas skaičiuoja, kad naujas verslo centras pritrauks daug naujų žmonių, todėl po 5 metų centrinės Konstitucijos, Žalgirio, Geležinio Vilko gatvės gresia būti dar labiau užkimštos. Dėl to įmonės gali vengti keltis į biurus miesto centre.

laab.pro nuotr./„9GAG“ biuras
laab.pro nuotr./„9GAG“ biuras

Anot pašnekovo, sprendimų plėtoti susisiekimo infrastruktūrą aplink verslo centrus nekilnojamojo turto vystytojai turėtų ieškoti kartu su savivaldybe. Kaip pavyzdys minimi Talino, Maskvos miestai, kurių gyventojai viešuoju transportu naudojasi nemokamai. Tuo metu Skandinavijoje, sutarus su vietos valdžia, padvigubinti autobusų maršrutai palei verslo centrus, dažniau – kas minutę – pralekia metro traukiniai.

Modesta Gusarovienė, „Susisiekimo paslaugų“ direktorė, teigia, kad augant keleivių srautui, planuojama įsigyti daugiau transporto priemonių, didinti jų talpumą, trumpinti laukimo intervalą stotelėse. Artimiausiu metu ketinama įsigyti apie 150 naujų transporto priemonių, iš kurių 100 išriedės į sostinės gatves jau kitąmet.

Ir toliau bus plėtojamas viešajam transportui skirtų A juostų tinklas. Pasak M.Gusarovienės, jau dabar tam tikrose atkarpose su A juostomis pastebimas viešojo transporto pranašumas: „Pirmąjį metų ketvirtį nustatėme, kad piko metu maršrutą Perkūnkiemis – Konstitucijos prospektas – Perkūnkiemis greitieji autobusai įveikdavo vidutiniškai 13-14 min. greičiau nei automobiliai“.

Šviežias oras – nuo stogo

Ateities biurus kuriantys architektai įsitikinę, kad jų apšvietimas, temperatūra, drėgmė, atmosfera bus puoselėjama vis labiau, nes darbuotojai vis didesnį dėmesį kreips, kaip ji veikia jų savijautą.

„Jaunoji karta tikrai įvertins galimybę kvėpuoti šviežiu oro, reguliuoti patalpos apšvietimą, jos triukšmo lygį, žaliąsias zonas akims pailsinti ir jėgoms atgauti“, – įsitikinęs A.Francas.

„PS Arkitektur“ nuotr./„Skype“ biuras
„PS Arkitektur“ nuotr./„Skype“ biuras

Todėl projektuojant naujus verslo centrus diegiamos vis pažangesnės inžinierinės technologijos. Siekiant užtikrinti kokybiško oro padavimą judriose miesto gatvėse jis gali būti tiekiamas ir nuo pastato stogo. Toks sprendimas bus naudojama ir naujajame „Pentagon“.

Be to, pažymi M. Chmieliauskas, konferencijos ar kito masiškesnio susirinkimo metu, šviežio oro kiekį galima bus padidinti. Pastate taip pat veiks rekuperacinė vėdinimo sistema. Tuo metu saulės kolektorių generuojama energija aprūpins biurus šiltu vandeniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento