Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atskleidė, ko ieško būsimi Užupio gyventojai ir naujakuriai

Pirkdami būstą gyventojai apsvarsto begales vieno brangiausių savo gyvenimo pirkinio aspektų. Vis dėlto rinkoje egzistuoja tokių, kurie būstą renkasi pagal solidžią kaimynystę, pastato architektūrą ir aplink esančias žaliąsias zonas. Būtent tokie, pasak ekspertų, yra Užupio gyventojai bei čia besikuriantys verslininkai.
„Užupio vartai“
„Užupio vartai“ / Projekto partnerio nuotr.

Per dvidešimtmetį Užupio išvaizda ir dvasia pasikeitė neatpažįstamai. Kaip pastebi nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka, aktyvios vietos bendruomenės aura vilioja čia apsigyventi įvairius žmones, todėl Užupis šiandien labai eklektiškas.

Projekto partnerio nuotr./Audrius Šapoka
Projekto partnerio nuotr./Audrius Šapoka

„Anksčiau Užupis ir bohemos oazė buvo tarsi sinonimai. Čia gyveno ir kūrė menininkai bei aktyvų kultūrinį gyvenimą gyvenantys vilniečiai. Dabar čia įsikūrė, dirba, atidaro restoranus ir kavines žinomi žmonės ir verslininkai. Akivaizdu, kad tokia solidi kaimynystė kuria labai patrauklų rajoną naujakuriams“, – pabrėžia ekspertas.

Pasak A.Šapokos, Užupio naujakuriai primena Senamiesčio gyventojus. Pastarieji vertina ramybę, privatumą ir labai mėgsta parkus bei žaliuosius skverus. Taip pat labai svarbu, kad būstas būtų šalia svarbiausių miesto traukos centrų, restoranų ir teatrų. Akivaizdu, kad ieškant balanso tarp ramybės, gamtos ir miesto šurmulio dėmesys atitenka tik išskirtinėms zonoms ir projektams.

„Ramybės ir atstumo iki miesto gyvenimo šurmulio užtenka, tačiau labai svarbi konkreti rajono vieta. Labiausiai vertinama vadinama Užupio širdis – teritorija nuo tilto per Vilnelę iki pat Užupio skvero. Čia veikia jaukūs restoranai, mažos parduotuvėlės ir kepyklėlės. Tuo tarpu iki Bernardinų sodo čia dar arčiau nei nuo Senamiesčio“, – apie Užupio naujakurius pasakoja A. Šapoka ir pabrėžia, kad turtas esantis miesto centre ir tuo pačiu šalia žaliųjų teritorijų – visuomet bus likvidus ir vertinamas.

Ekspertas taip pat pabrėžia, kad čia perkantiems būstą įprastų skaičių apie plotą ir energinį efektyvumą neužtenka. Pasak jo, istorinėse miesto dalyse būstus perkantys gyventojai didelį dėmesį skiria eksterjerui ir pastato architektūriniams sprendimams.

Projekto partnerio nuotr./„Užupio vartai“
Projekto partnerio nuotr./„Užupio vartai“

„Be jokios abejonės svarbus naujakurių reikalavimas – projektas turi būti nedidelės apimties. Pastatas su mažesniu butų skaičiumi yra ramesnis, o ir butai jame laikomi likvidesniais nei dideliame pastate. Taip pat atkreipia dėmesį į bendrų patalpų įrengimo lygį bei dailius kiemus. Tiek Senamiesčio, tiek Užupio pirkėjai įsigydami rekonstruotą būstą labai didelį dėmesį atkreipia į naudotų medžiagų kokybę, sumontuotą pastate inžinerinę įrangą bei garso ir šilumines specifikacijas. Ypatingai svarbu, jei mažaaukščiuose pastatuose būna įrengtas liftas“, – apie reikalavimus visam būstui pasakoja A.Šapoka.

Nekilnojamojo turto eksperto žodžius patvirtina Užupio naujakurė Erika Paulauskė. Ji su vyru visai neseniai įsikūrė „Užupio vartuose“, tačiau pasakoja, kad iš pat pradžių šiai miesto daliai prioriteto neturėjo.

„Mes su vyru mėgstame būti miesto centre, kur verda visas gyvenimas, tačiau ieškodami būsto didžiausią dėmesį skyrėme projektui. Turime draugų architektų ir jie patarė žvalgytis patikimo nekilnojamojo turto vystytojo, kad nenusipirktumėme katės maiše, todėl ir pasirinkome „Užupio vartus“. Be jokios abejonės labai daug žavesio prideda seno namo architektūra, aukštos lubos, storos sienos ir maža namo bendruomenė“, – savo pasirinkimą atskleidžia E.Paulauskė.

Ji juokauja, kad Užupis – tarsi jaukus kaimelis mieste. Aplink daug žalumos ir čia gyvena maža glaudi bendruomenė, kuri gerai pažįsta vienas kitą. E.Paulauskė taip pat džiaugiasi, kad beveik pamiršo automobilį, nes jį naudoja tik ilgesnėms kelionėms, o dažniausiai važinėja dviračiu arba naudojasi automobilių dalijimosi paslaugomis.

„Kartais atrodo, kad gali kelias dienas neiškelti kojos iš Užupio. Čia viskas pasiekiama pėsčiomis. Jau turime savo mėgstamiausia kepyklėlę ir kavą beveik visada geriame toje pačioje kavinėje. Taip pat daugelį aplinkinių pažįstu iš savo veiklos. Išties smagu ir jauku gyventi tokioje aplinkoje“, – džiaugiasi ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas