Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būstas Vilniaus centre – 1,5 karto brangesnis nei gyvenamuosiuose rajonuose

Butų kainos Vilniaus centre yra apie 1,5 karto didesnės nei sostinės gyvenamuosiuose rajonuose bei Kaune ir Klaipėdoje. O išsinuomoti biurą Vilniaus centre – 1,5 karto brangiau nei gyvenamuosiuose rajonuose ar Kauno ir Klaipėdos centruose, rašoma Lietuvos banko pranešime žiniasklaidai.
 Lazdynai
Lazdynai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tokius butų įsigijimo ir biurų nuomos kainų skirtumus šią vasarą trijuose šalies didmiesčiuose atskleidė nekilnojamojo turto (NT) rinkos dalyvių apklausa, kurią atliko Lietuvos bankas.

„Apklausos rezultatai rodo, kad tikimasi sveikos NT rinkos raidos. Vertindami ateities perspektyvas, daugiausia NT rinkos dalyvių tikisi, kad butų kainos per ateinančius 12 mėnesių iki 5 proc. kils Vilniaus ir Klaipėdos miestų centruose“, – pranešime cituojamas Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus viršininkas Andrius Škarnulis.

Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Gedimino kalnas
Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Gedimino kalnas

Pasak jo, aktyvumas ir kainos gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto rinkoje pastaruoju metu nuosaikiai didėjo, bet perkaitimo rinkoje nėra.

Vidutinė butų kaina Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose šių metų antrąjį ketvirtį sudarė 1,5 tūkst. eurų, o sostinės centre – 2,3 tūkst. eurų už kv. metrą. Kauno ir Klaipėdos gyvenamuosiuose rajonuose atitinkamai – 1,2 tūkst. eurų ir 1,1 tūkst. eurų už kv. metrą.

Išsinuomoti standartinį 55 kv. m ploto butą Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose šiuo metu vidutiniškai kainuotų apie 385 eurus, Kauno – 330 eurų, o Klaipėdos – 303 eurus per mėnesį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Perlojos gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Perlojos gatvėje

Rinkos dalyvių nuomone, butų kainos šalies didmiesčiuose per ateinančius metus turėtų kilti nuosaikiai. Didžioji dalis apklaustųjų prognozuoja, kad per artimiausius metus Vilniaus ir Klaipėdos miestų centruose butų kainos augs iki 5 proc.

Apklausos dalyvių teigimu, biurų nuoma Vilniaus centre ir gyvenamuosiuose rajonuose vidutiniškai kainavo atitinkamai 15 ir 10 eurų už kv. m per mėnesį. Kaune ir Klaipėdoje biurų nuomos kainos pernelyg nesiskyrė – centre jos sudarė po 10 eurų už kv. m, o gyvenamuosiuose rajonuose – atitinkamai 7 ir 6 eurus už kv. metrą.

Daugelis mano, kad per metus biurų nuomos kainos visuose didmiesčiuose nesikeis. Taip pat NT plėtotojai turėtų pasiūlyti išsinuomoti daugiau biurų, tačiau Vilniuje biurų paklausa turėtų padidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas