Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Ar vienu metu galiu turėti dvi būsto paskolas skirtingiems butams?

Ar galima vienu metu paimti dvi būsto paskolas skirtingiems butams? To 15min „Būsto ABC“ klausė bankų.
Kauno sporto halė
Statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja Tomas Pakėnas, „Luminor“ banko kreditavimo skyriaus vadovas:

Įprasta praktika yra tokia – klientas turi vieną būsto paskolą, už kurią įsigijo savo gyvenamąją vietą.

Žinoma, gali būti situacijų, kai antroji paskola būstui įsigyti taip pat yra priimtina, pavyzdžiui, perkamas poilsio paskirties nekilnojamasis turtas ar būstas suaugusiam vaikui, tėvams ir pan. Tiesa, Lietuvoje antrajai būsto paskolai taikomas ne didesnis negu 80 proc. banko finansavimas. Vadinasi, tokiu atveju reikia daugiau nuosavų lėšų padengti pradinio įnašo sumą.

Komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos Rytų regiono vadovė, Vilniaus finansinių paslaugų centro vadovė:

Finansavimo gairės ir taisyklės nėra pasikeitusios ir pirmam, ir antram būstui. Jei kliento finansinė būklė bei perkamas turtas yra priimtini, juos noriai finansuojame.

Paprastai finansuojant antrojo būsto įsigijimą, prašoma didesnio pradinio įnašo. Taip pat perkant turtą investiciniams tikslams finansavimo terminas siekia iki 10 metų, poilsio turtui (kurortas, sodyba) iki 25 metų, tačiau visada yra atsižvelgiama į individualią kliento situaciją.

Vertinant bendrai, dabar daugiausiai finansuojame pirmojo būsto įsigijimą. Kita vertus, antrojo būsto įsigijimo finansavimas ir antram būstui įsigyti suteikiamų kreditų dalis nėra pasikeitusi, jei lyginsime su laikotarpiu prieš karantiną. Būsto paskolą pagrindiniam būstui įsigyti turinčių asmenų, kurie taip pat paėmę antrą, trečią ar ketvirtą būsto paskolą, yra nedaug palyginti su vieną būsto paskolą turinčiais namų ūkiais, nes tik nedidelė gyventojų dalis turi pajamas, kurių pakaktų aptarnauti kelias būsto paskolas bei įmokėti dažniausiai didesnį pradinį įnašą. Be to, dažnai gyventojai, turintys nuosavą būstą be paskolos ar jau ją grąžinę, ima naują paskolą pagrindiniam būstui įsigyti, o seną tiesiog išnuomoja.

Teikdami paskolas būstui, visada atidžiai analizuojame kiekvieno kliento individualią situaciją. Kaip ir visada, yra vertinamas klientų pajamų tvarumas – ar jis galės tinkamai ir laiku vykdyti prisiimtus finansinius įsipareigojimus.

Atkreipiame dėmesį, kad bankas visuomet privalo teikti būsto paskolas vadovaudamasis Lietuvos banko Atsakingojo skolinimo nuostatais, pagal juos būsto paskolai grąžinti turi būti skiriama ne daugiau kaip 40 proc. visų tvarių asmens ar šeimos pajamų, o finansuojama suma pagrindiniam būstui įsigyti siekia iki 85 proc. turto vertės.

Komentuoja „Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas:

Taip, klientai gali turėti kelias sutartis vienu metu. Sąlygos yra nustatomos individualiai, svarbiausias kriterijus – pajamų tvarumas, t. y. kliento / šeimos mėnesio finansiniai įsipareigojimai (įskaitant ir visų paskolų mėnesio įmokas), neturėtų viršyti 40 proc. mėnesio pajamų, taip pat priimant sprendimą atsižvelgiama į būsto būklę bei paskirtį.

Komentuoja „Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis:

Taip, „Citadele“ banke tokia galimybė klientams yra suteikiama. Įprastai tokiais atvejais būstas įsigyjamas investiciniais tikslais – nuomai. Sprendimas dėl būsto paskolos suteikimo ir jos sąlygų visada yra priimamas individualiai, įvertinus konkretaus kliento situaciją ir atsižvelgus į daug įvairių aspektų. Tačiau su būsto paskola įsigydami antrąjį būstą klientai turės pasirūpinti didesniu pradiniu įnašu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas