Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Ekspertas pataria: vonių tipai ir ką apie jas reikia žinoti

Manoma, kad vonia – viena svarbiausių būsto dalių. Tačiau renkantis ją reikia pasukti galvą. Todėl „Būsto ABC“ eksperto paklausė, kokie vonių tipai šiuo metu yra rinkoje ir ką apie juos reikia žinoti.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Ernestas Abraškevičius, salono „Iris“ mažmeninės prekybos direktorius aiškino, kad norint įsirengti vonią, galima rinktis iš akrilinės, kuarilo, akmens masės, plieninės, ketinės.

Vienas populiariausių pasirinkimų – akrilinės vonios yra vienas populiariausių pasirinkimų.

„Tokios vonios turi patrauklų dizainą, yra nesunkios, gerai izoliuoja šilumą ir ganėtinai ilgai išlaiko aukštą temperatūrą. Akrilinės vonios yra puikus kainos ir kokybės balansas. Žinoma, tik tais atvejais, kai vonia pagaminta iš kokybiško akrilo ir jo sluoksnis pakankamai storas (4–7 mm)“, – sakė jis.

Tuo tarpu į akrilą primaišius kvarcinio smėlio sukurta nauja medžiaga – kuarilas. Vonios iš šios medžiagos yra storesnės ir sunkesnės už akrilines.

„Jų paviršius kietesnis ir sunkiai pažeidžiamas. Šios vonios pasižymi didele formų įvairove. Ko gero, nėra kitos technologijos, kuri leistų pagaminti tokius idealiai lygius stačius kampus, dėl ko vonia be jokio tarpelio priglunda prie vonios plytelių sienos. Vienintelis tokios vonios trūkumas – aukštesnė kaina“, – sakė E.Abraškevičius.

Akmens masės vonios yra praktiškos ir ilgaamžės, jos atsparios įvairioms cheminėms medžiagoms ir įbrėžimams.

„Tokios vonios puikiai išlaiko stabilią temperatūrą, nesigirdi į jas leidžiamo vandens triukšmo. Šių vonių kaina taip pat yra aukštesnė už ekonomiškų akrilinių, jos yra ganėtinai sunkios, tad svarbu tai įvertinti prieš montuojant“, – kalbėjo E.Abraškevičius.

Plieninės vonios – viena pigiausių vonių rūšių. Tokią vonią galima nusipirkti ir už keliasdešimt eurų. Tačiau toks pasirinkimas ne visada pasiteisina.

„Kokybiška plieninė vonia gali kainuoti ir kelis šimtus eurų. Plieninės vonios padengtos vienalyčiu emalio sluoksniu, atspariu braižymui, smūgiams, cheminėms medžiagoms. Gamintojai rekomenduoja perkant tokio tipo vonią papildomai įsigyti ir specialias garsą sugeriančias priklijuojamas plokštes, kurios padės išvengti nepageidaujamo plieno lakštų keliamo garso“, – aiškino E.Abraškevičius.

O ketaus vonios išpopuliarėjo dar sovietmečiu. Dar ir dabar jos dažnos senos statybos daugiabučiuose.

„Šios vonios yra ilgaamžės ir tarnauja iki 25 metų, o gerai prižiūrimos – ir daugiau. Vonių patvarumą lemia storos sienelės (7–10 mm). Ketaus vonios nesideformuoja, yra tvirtos, stabilios, pasižymi itin dideliu svoriu“, – tikino jis.

Tiesa, E.Abraškevičius pabrėžia, kad visų vonių tarnavimo laikas priklauso nuo priežiūros. Jas reikia teisingai prižiūrėti pasirenkant tam skirtas priemones ir nenaudojant ambrazyvinių dalelių turinčių valymo reikmenų. Opiausias įbrėžimams yra akrilas, bet jei įbrėžimai negilūs, juos galima lengvai pašalinti papoliravus specialiais įrankiais.

„Vonios tipo pasirinkimą lemia klientų norai ir galimybės. Jei klientai gali sau leisti daugiau, tai renkasi laisvai pastatomas akmens masės arba kuarilines vonias. Norintys sutaupyti, dažniau renkasi akrilines vonias. Kalbant apie vonių formas, senesnės statybos butuose vis dar populiarios stačiakampės vonios. Naujos statybos būstuose klientai nebijo riktis didesnių, pusapvalių, asimetrinių, laisvai pastatomų vonių“, – tikino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas