Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Interjero dizainerė atsako: lubų tipai ir viskas, ką reikia apie juos žinoti

Įsirengiant būstą ir svarstant, kokias lubas pasikabinti, gali susisukti galva. Dėl to 15min „Būsto ABC“ paprašė bendrovės „Citus“ interjero dizainerės Rūtos Montrimaitės papasakoti apie jų tipus ir ką kiekvienas turėtume žinoti.
Lubos
Lubos / 123rf.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

R.Montrimaitės teigimu, lubų apdailų variantų yra labai įvairių, tačiau dažniausiai pasirenkamos vos kelios: gipso kartono, pakabinamos, įtempiamos lubos, tiesiog glaistomos/dažomos. Gana dažnai būna paliekamas ir tiesiog betonas.

Kitas gana dažnas lubų įrengimo variantas – kombinuoti lubų tipus ar lubų dekorą, tūrius. Pavyzdžiui, dalį patalpos lubų nuleisti (dėti pakabinamas formuojant patalpoje tūrius, įgilėjimus), o nenuleistas vietas dekoruoti kitos spalvos dažais, tapetais, mediniais briuseliais, medinėmis lentomis ar palikti atviros perdangos segmentų.

„Šis variantas mėgstamas dizainerių, kadangi šis lubų „paskaidymas“ reikalauja saikingo skonio ir kompozicijos suvokimo, taip pat techninių žinių, kaip sujungti vienokias ar kitokias apdailos medžiagas, kad finale vaizdas tikrai džiugintų“, – 15min „Būsto ABC“ kalbėjo ji.

R.Montrimaitė išskyrė kelis lubų įrengimo tipus, kurie pasitaiko dažniausiai:

Gipso kartonas

Interjero dizainerė pasakojo, kad tokio tipo lubos pasirenkamos dažniausiai, nes tai visoms patalpoms tinkama medžiaga, dėl savo savybių. Yra atsparių drėgmei ir karščiui.

„Gipso kartono plokštėmis galima formuoti įvairiausias geometrines formas/tūrius lubose, po jomis suslėpti visas inžinerines sistemas ir elektros instaliaciją, montuoti įleidžiamus šviestuvus ir/ar slėpti LED apšvietimo sistemas“, – sakė R.Montrimaitė.

Taip pat, dizainerės teigimu, gipso kartono lubos yra vienos tvirčiausių ir patvariausių. Tiesa, tai nereiškia, jog jos visiškai nepažeidžiamos, su laiku gali atsirasti nesudėtingai pašalinami trūkumai ar brokas.

Be to, gipso kartono lubos rekomenduojamos ir tuo atveju, jei norima būste padidinti garso ar šilumos izoliaciją, užtikrina atsparumą staigiems temperatūros pokyčiams.

„Rekomenduojama tais atvejais, kai konstrukcinės buto lubos (perdanga) nėra lygios ir tiesiog glaistymu nelygumai „nepasislėptų“, taip pat žinant, jog bute bus įrengtas vėdinimas – ortakiai (rekuperacinė sistema), kitos inžinerinės sistemos, bus norima montuoti įleidžiamus šviestuvus ir panašiai“, – aiškino ji.

Taip pat R.Montrimaitė gipso kartono lubas rekomenduojama tiems, kurie nori idealios estetikos namuose, išskirtinių lubų formavimų sprendimų, įdomaus suprojektuoto paslėpto dekoratyvaus apšvietimo lubose. Tais atvejais, kai norima prie lubų tvirtinti dar ką nors papildomai (kaip dekoratyvius lubų sprendinius – medinius briuselius, poliuterano lipdinius (moldingus) ir pan.

„Tiesa, šio tipo lubų įrengimas ganėtinai ilgas ir profesionalumo reikalaujantis procesas, tad laiko atžvilgiu – vienas ilgiausiai įrenginėjamų lubų tipų“, – tikino ji.

Įtempiamos lubos

R.Montrimaitė pasakojo, kad kaip ir gipso kartono, įtempiamos lubos dažnai atlieka tas pačias funkcijas. Po jomis irgi galima suslėpti inžinerijas ir kitus nepageidaujamus akiai dalykus, tokius, kaip konstrukcinių lubų nelygumai ir panašiai. Tačiau jas saugoti reikėtų labiau, kadangi tai įtempiama PVC plėvelė ar audinys, todėl jos nėra tokios pat tvirtos.

„Įtempiamų lubų pranašumas tas, kad jos turi didžiulę spalvų, raštų, ornamentų, netgi įvairių vaizdų/ paveikslų paletę, taip pat gali būti padaromas pasirinkto norimo atvaizdo „printas“, galima pasirinkti blizgaus ar matinio efekto ar net 3D efekto. Tad, mano praktikoje rekomenduojamos tuo atveju, kai kliento norai būna „iš fantazijų pasaulio“, – kalbėjo ji.

Tiesa, R.Montrimaitės nuomone, įtempiamų lubų pasirinkime (raštai, atvaizdai) labai daug neskoningų, senai nusibodusių variantų, kuriuos pasirinkus be dizainerio konsultacijos, galima labai lengvai namus paversti „pajuokos objektu“ ar „kiču“.

„Dažniau šie grafiniai lubų sprendimo variantai pasiteisina ne namų aplinkoje, o prabangesniuose visuomeninės paskirties objektuose, kaip: SPA, klubai, viešbučiai ir kt. Tačiau įtempiamos lubos gali būti įrengiamos ir visiškai lygios, baltos, matinės – neutralaus vaizdo. Dažnai pasirenkamos dėl greito ir švaraus jų įrengimo“, – aiškino ji.

Atvira perdangos plokštė/betonas

R.Montrimaitės teigimu, vis dažniau klientų nori turėti tiesiog atviros perdangos plokštės lubas bei panaudoti kaip svarbiausią būsto interjero akcentą nieko nedarant su tikrosiomis būsto lubomis.

„Jau kurį laiką toks lubų sprendimas laikosi „ant bangos“, dažniausiai sutinkamas industrinio stiliaus interjeruose, kaip stipri šio stiliaus detalė“, – sakė ji.

Pasirinkus tokį lubų sprendimą, dizainerė rekomenduoja gerai viską įvertinti, – ar tai nebus daugiau minusų atnešantis reikalas, nei pliusų.

Visų pirma, jei tai naujos statybos butas – reikia įvertinti tai, jog lubose einančios inžinerijos liks nepaslėptos ir matysis nesuslėpti laidai, nebus galimybės ar apsunkins galimybes įmontuoti šviestuvus, LED apšvietimo sprendinius, bus mažesnė garso izoliacija.

„Tad viską įvertinus, dažniausiai pasiūloma bute atvirą perdangos plokštę palikti atvertą iš dalies, t.y. kur reikalingiausia – formuoti, pavyzdžiui, gipso kartono lubas suslepiant nepageidaujamus akiai dalykus (kaip inžinerijos, ortakiai, laidai), o kur vizualiai naudingiausia kurti interjero stiliui – palikti atvirą perdangos plokštę. Tokiu lubų kombinavimu laimi ir norimas interjero stiliaus įspūdis ir estetika, bei funkcija“, – įsitikinusi R.Montrimaitė.

Žinoma, yra ir tokių interjerų, kur atviri lubų vamzdynai nedengiami tam, jog sustiprinti industrinį vaizdą interjere. Tai dažnas lubų sprendimas visuomeninės paskirties interjeruose, kaip šiuolaikiniai biurai, sporto klubai, restoranai ir pan.

„Tad didesnio ploto įstaigoms puiki rekomendacija sutaupyti pinigų pasirinkus šio tipo lubas – su jomis nereikia nieko daryti“, – tikino R.Montrimaitė.

Glaistomos/dažomos lubos

R.Montrimaitė tokias lubas rekomenduoja tokiu atveju, kai faktinės lubos yra be didesnių defektų ir lygios.

„Tokiu atveju pakanka nuglaistyti ir dažyti, taip pat itin žemoms patalpoms, kuriose svarbu išsaugoti patalpos esamą aukštį, tokiu atveju pakabinami lubų tipai atmetami arba pasirinkus juos – patalpos aukštis prarandamas“, – sakė ji.

Tapetai

Nors įprasta naudoti tapetus ar fototapetus ant sienų, R.Montrimaitės teigimu, jie tinka ir lubose. Toks būdas vis dažniau grįžta į naujai įrengiamų būstų interjerus dėl savo neaprėpiamų grafinių raštų, medžiagiškumų gausos, įdomių fototapetų printų variantų.

„Retai kada rekomenduojami naudoti per visas būsto lubas (bent jau savo praktikoje dar to nesiūliau, tačiau dažnai panaudojami kaip lubų apdailos „inkliuzai“, norint susikurti įdomų ir išraiškingą interjerą, panaudojant tik dalį lubose suformuotos vietos tapetavimui. Tačiau tiek tapeto parinkimas, tiek jo pritaikymas, jo vietos atradimas, įkomponavimas, turi būti gerai apgalvotas ir suderintas, kad įsipaišytų į visą namų stilių“, – komentavo ji.

Pakabinamos lubų sistemos (mineralinės lubų plokštės (armstrong), metalinės atviro tipo panelės, metalinės plokštės

Anot R.Montrimaitės, šis lubų tipas vis dar labai dažnas ir daug kur naudojamas. Tačiau paprastai jis naudojamas tik visuomeninės paskirties interjeruose.

„Galima panaudoti ir namų interjeruose, tik arba tai bus naudojama neturint skonio ir iš reikalo arba turint kaip tik labai išlavintą skonį ir saikingą/netipinį panaudojimą. Kalbant apie įstaigas – rekomenduojamos tuo atveju, kai norima paslėpti esamus patalpose techninius įrenginius ir trasas, laidus, vėdinimą ir pan., norint padidint garso izoliaciją, akustiką, per daug neturint suplanuotų investicijų į interjerą – jų įrengimas palyginti pigus (žinoma, priklauso kokia medžiaga pasirenkama). Jos lengvai išsirenka ir susideda“, – aiškino ji.

Medinės lubos

Galiausiai visada galima pasirinkti iš dailylenčių sukaltą medinę apdailą. R.Montrimaitė tokį tipą rekomenduoja tiems interjero stiliams sukurti, kurie be medžio neįsivaizduojami. Pavyzdžiui, kaip country stilius, provanso stilius, dažnai pasitaiko skandinaviško ir modernaus stiliaus interjeruose.

„Dailylenčių apdailos pasirinkime įvairiausių technikų pagamintos/ apdailintos lentos. Tai gali būti ir briuseliai. Pasirinkimas tikrai gausus. Medis rekomenduojamas ir dėl gerų akustinių savybių. Pasirinkus tinkamas dailylentes ar briuselius galima sukurti įspūdingą, šiltą ir modernų interjerą. Šis tipas dažnai naudojamas kombinuojant su kitomis apdailos medžiagomis, sujungiant lentas vientisoje linijoje su sienų apdaila, įmontuojamu LED apšvietimu tarpuose“, – sakė interjero dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas