Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Eksperto atsakymas, ką reikia žinoti apie broką

Statybų brokas – kiekvieno naujakurio ar besiremontuojančio kasdienybė. Vieni plytelę prastai priklijuoja, bet kiti meistrai pridaro tokių problemų, kad net akys juoduoja. Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) teisininkas Andrius Raščius atsakė, ką reikėtų žinoti apie statybų broką. Pagal jas reikėtų vertinti, ar darbai atlikti pagal taisykles – jei ne, galima iš karto vertinti kaip rangovo klaidą ir broką
Perkūnkiemyje vykstančios daugiabučio statybos
Perkūnkiemyje vykstančios daugiabučio statybos / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Anot LSA teisininko Andriaus Raščiaus, pagrindinė taisyklė – būtina išsamiai aptarti ir sutartyje užfiksuoti, dėl kokių darbų susitariama, kokios šių darbų atlikimo sąlygos, terminai, kaina, apmokėjimo tvarka bei kiti šalių įsipareigojimai.

„Taip pat reikėtų detaliai aptarti tiek planuojamus atlikti darbus, tiek reikalingas medžiagas, tiek spalvas ir kita. Jei kiltų ginčas dėl broko – einant tokiu keliu, bus paprasčiau įrodyti paslaugų trūkumus ir neatitikimus“, – sakė jis.

Pastebėjęs atliktų darbų trūkumus, asmuo turi teisę rangovui pareikšti vieną iš šių reikalavimų:

– neatlygintinai per protingą terminą pašalinti darbų trūkumus,

– atitinkamai sumažinti darbų kainą,

– atlyginti trūkumų šalinimo išlaidas, jeigu jūsų teisė patiems pašalinti trūkumus buvo numatyta rangos sutartyje.

Pasak A.Raščiaus, dažnai problema kyla tuomet, kai prieš pradedant statybos darbus, statybų kokybės klausimai nėra aptariami. Tuomet užsakovas ir rangovas kiekvienas kokybę supranta savaip, ir, iškilus nesutarimams, tampa nežinia, kuo vadovautis ir kaip įrodyti defektus ar klaidas, padarytas atliekant statybos darbus.

„Turėti statybos etaloną labai svarbu tam, kad nereikėtų ginčytis, ar darbas atliktas gerai, ar jis atitinka lūkesčius, kuriuos turėjo užsakovas, ar jie yra įgyvendinti. Jeigu taisyklių nėra, jos neaptartos, užsakovas ir rangovas gali skirtingai suprasti ir nesutarti dėl kokybės. Sutartos taisyklės yra pakankamas argumentas teisme ir teismas dažniausiai būna užsakovo pusėje.

Tiek rangovas, tiek subrangovas, tiek užsakovas visada turėtų taikyti tokias taisykles, kuriose yra aiškiai aprašyta, kaip darbai turėtų būti atlikti ir kaip turėtų būti įvertinama jų kokybė. Dar geriau, jeigu atliekant darbus taikoma trimatė vizualizacija, ji leidžia rangovui aiškiau žinoti, kokius lūkesčius turi užsakovas“, – komentavo A.Raščius.

Be to, teisininkas pastebi, kad žmonės dažnai pamiršta, kad atliktiems statybos darbams galioja garantija.

„Civilinio kodekso 6.698 straipsnyje rašoma, kad rangovas, projektuotojas, statinio projekto ekspertizės rangovas ar statybos techninis prižiūrėtojas atsako už objekto sugriuvimą ar defektus, jeigu objektas sugriuvo ar defektai buvo nustatyti per penkerius metus“, – kalbėjo jis.

  • Jeigu buvo tvarkomi paslėpti statinio elementai, tokie kaip įvairios konstrukcijos, vamzdynai, jiems galioja net 10 metų garantinis laikotarpis.
  • Jeigu darbininkas tyčia padarė klaidą atlikdamas jūsų būsto remontą, kreiptis dėl tokio broko ištaisymo galite po remonto darbų praėjus net iki 20 metų.

Terminai pradedami skaičiuoti nuo visų rangovo atliktų darbų rezultatų perdavimo dienos. Siekiant išvengti nesutarimų, garantinius darbų terminus rekomenduojama aiškiai numatyti sutartyje.

„Taip pat vertėtų atsiminti, kad jei užsakovo netenkina atliekamų darbų kokybė, kol nepriėmė darbo rezultato, jis bet kada gali nutraukti sutartį, sumokėdamas dalį nustatytos kainos, proporcingai atliktam darbui“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas