Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Kiek reikia pradelsti mokėjimą, kad pradėtų skaičiuoti delspinigius?

Būna dienų ir mėnesių, kaip tyčia. O kas būtų, jei taip atsitiktų su būsto paskola ir nespėtumėte sumokėti mėnesinės įmokos? To 15min „Būsto ABC“ klausė bankų.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos Rytų regiono vadovė, Vilniaus finansinių paslaugų centro vadovė

Visų pirma, norime atkreipti dėmesį, kad jei per paskolos grąžinimo laikotarpį paskolos gavėjo pajamos sumažėjo, pavyzdžiui, vienam šeimos nariui staiga praradus darbą, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į banko specialistus ir kartu aptarti tolesnius veiksmus, kurie padėtų prisiimtus finansinius įsipareigojimus vykdyti ir toliau.

Jei paskolos įmoka nebus sumokėta būsto paskolos sutartyje nustatytu laiku, bankas turės teisę skaičiuoti sutartyje nustatytus delspinigius ir taikyti kitas sutartyje numatytas baudas. Todėl savo klientams visada patariame atkreipti dėmesį į pranešimą, perspėjantį apie įmokos vėlavimą, ir sumą, kurią reikia sumokėti.

Nuo 2019 metų gyventojai už pradelstas būsto paskolų įmokas moka mažesnes netesybas. Dabar jos nuo vėluojamos sumokėti sumos už kiekvieną pradelstą dieną negali viršyti 0,05%, arba 18% per metus.

Laiku nemokamos įmokos taip pat turėtų neigiamą įtaką asmens kredito istorijai, nes informaciją apie skolininką ir jo skolą bankai perduoda skolų registrui. Skolų informacija yra prieinama ne tik bankams, bet ir kitoms įvairias paslaugas išsimokėtinai teikiančioms įmonėms. Dėl neigiamos kredito istorijos ateityje būtų sunkiau ir brangiau pasiskolinti iš Lietuvos bankų ir kitų įmonių kitoms reikmėms.

Komentuoja Tomas Pakėnas, „Luminor“ banko kreditavimo skyriaus vadovas:

Jeigu klientas susiduria su finansiniais sunkumais, pirmiausiai jam rekomenduojame kuo greičiau apie tai pranešti bankui ir kartu pabandyti surasti sprendimą jiems įveikti. Bankas yra suinteresuotas padėti savo klientams, todėl labai svarbu, kad klientai, susidūrę su kebliomis finansinėmis situacijomis, nedelstų ir iškart apie pasikeitusią finansinę situaciją informuotų savo banko vadybininką.

Tais atvejais, kai kredito gavėjas pradelsia būsto kredito sutartyje nustatytą mokėjimo terminą, delspinigiai pradedami skaičiuoti iš karto nuo kitos kalendorinės dienos. Pavyzdžiui, jeigu pagal paskolos mokėjimo grafiką kredito įmoka turėjo būti sumokėta iki 16 mėnesio dienos, o klientas mokėjimo neatliko, tai 17 mėnesio dieną jis turės sumokėti ne tik įprastą įmoką, bet ir delspinigius už vieną dieną.

Komentuoja „Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės komunikacijos vadovas Gytis Vercinskas:

Delspinigių dydis ir pasekmės yra numatytos kiekvieno kliento sutartyje. Pagal naujausią būsto paskolos ir paskolos įkeičiant nekilnojamąjį turtą sutarties bendrosios dalies redakciją yra taip: „Praleidus Mokėjimų terminus Kredito gavėjai už kiekvieną kalendorinę termino praleidimo dieną moka Bankui Specialiojoje dalyje nustatyto dydžio delspinigius nuo sumos, kurios mokėjimo terminas praleistas. Jei Mokėjimo diena yra ne Darbo diena ir Sąskaitoje nėra reikiamos lėšų sumos Mokėjimams vykdyti, Sutartyje nustatyti delspinigiai pradedami skaičiuoti artimiausią po Mokėjimo dienos Darbo dieną. Nutraukus Sutartį ir/arba Bankui pareikalavus grąžinti visą Kreditą nepasibaigus Galutiniam Kredito grąžinimo terminui, Kredito gavėjai už kiekvieną kalendorinę termino praleidimo dieną moka Bankui 0.015 proc. dydžio delspinigius nuo sumos, kurios mokėjimo terminas praleistas“.

„Citadele“ banko Verslo ir mažmeninės bankininkystės vadovas Darius Burdaitis:

Visų pirma norime pabrėžti, kad bankas visada yra suinteresuotas padėti klientams, susidūrusiems su paskolos grąžinimo sunkumais ir rasti abiem pusėms tinkamą sprendimą juos įveikti, todėl tokiais atvejais labai svarbu kuo greičiau kreiptis į banką.

Kai klientai susiduria su nenumatytais finansiniais sunkumais ir negali laiku mokėti kredito įmokų, galime peržiūrėti įmokų grąžinimo terminus, suteikti kredito dalies grąžinimo atidėjimą. Jo metu klientas moka tik palūkanas, atidėtos kredito įmokos yra perskaičiuojamos ir mokamos su įmokomis po atidėjimo laikotarpio.

Delspinigiai / netesybos yra pradedamos skaičiuoti už pradelstą mokėti kredito įmoką ar jos dalį (t. y. tik nuo laiku nesumokėtos įmokos / dalies, ne nuo viso kredito) nuo pirmos vėlavimo dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas