Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Kokiu atstumu nuo kaimyno tvoros galiu sodinti medžius?

Kokiu atstumu nuo kaimyno tvoros galiu sodinti medžius, kad su juo nesusipykčiau? To 15min „Būsto ABC“ klausė Valstybinės statybos ir teritorijų planavimo inspekcijos.
Medis kaime
Medis kaime / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Kokiu atstumu nuo sklypo ribos galiu sodinti medžius? Ką daryti, jei noriu arčiau?

Į šiuos klausimus atsako Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė:

Informuojame, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (Statybos inspekcija) atlieka teritorijų planavimo ir statybos valstybinę priežiūrą, konsultavimas dėl augalų sodinimo reikalavimų neapima Statybos inspekcijos kompetencijų.

Bendruoju atveju žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo savo naudojamuose žemės sklypuose vykdydami ūkinę ir kitą veiklą nepažeisti gretimų žemės sklypų savininkų (ar naudotojų) teisių ir įstatymais apibrėžtų interesų. Taigi sodinant tujas ar kitokius augalus šalia tvoros, turi būti nepažeidžiamos besiribojančio žemės sklypo savininkų ar naudotojų teisės ir saugomi interesai.

Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisykles galima rasti čia: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/2c7894b069f611e69d8fa40f56962063.

Kaip medžiai ir krūmai turi būti tvarkomi ir prižiūrimi mėgėjų sodo teritorijoje, reglamentuota Sodininkų bendrijų įstatyme: sodo sklype medžiai ir krūmai turi būti sodinami ir auginami laikantis šių reikalavimų:

  • aukštaūgiai medžiai, aukštesni kaip 3 m, sodinami ne mažesniu kaip 3 m atstumu nuo sodo sklypo ribos, o šiaurinėje sklypo dalyje – ne arčiau kaip 5 m atstumu;
  • žemaūgiai medžiai, užaugantys iki 3 m aukščio, sodinami ne mažesniu kaip 2 m atstumu nuo sodo sklypo ribos;
  • krūmai sodinami ne mažesniu kaip 1 m atstumu nuo sklypo ribos.

Žinotina, kad mažesniais atstumais medžiai ir krūmai gali būti sodinami tik turint rašytinį kaimyninio sklypo savininko sutikimą.

Taip pat atmintina, kad tarp kaimynų kilus ginčui dėl tvoros apželdinimo vijokliniais ar kitais augalais, medžių, krūmų ir kitos augmenijos sodinimo nesilaikant atstumų, kaimynai turėtų dėti pastangas susitarti ir rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą. Vis dėlto nepavykus susitarti taikiai, šalis, mananti, kad yra pažeisti jos teisėti interesai, savo interesus turi teisę ginti civiline tvarka teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas