Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Norint nemokėti GPM, per kiek laiko reikia nusipirkti kitą butą?

Pardaviau butą, kurį neseniai nusipirkau. Per kiek laiko turiu įsigyti kitą, kad nereikėtų mokėti mokesčių? Ir kas bus, jei nespėsiu? Ar užtenka rezervuoti? Ar reikia sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį? Šiuos klausimus 15min „Būsto ABC“ uždavė Valstybinei mokesčių inspekcijai.
Mokesčiai
Mokesčiai / 123RF.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė:

GPM

Įprastai Gyventojų pajamų mokestis (toliau – GPM) turi būti sumokamas tais atvejais, kai gyventojas nekilnojamąjį turtą parduoda brangiau, nei jis kainavo. 15 proc. arba 20 proc. [1] GPM skaičiuojamas nuo skirtumo tarp pardavimo ir įsigijimo kainos, tačiau yra ir lengvatų, kada mokesčio už parduotą gyvenamąjį būstą (butą ar namą su jam priskirta žeme) mokėti nereikia:

  • parduotame būste pastaruosius 2 metus iki pardavimo buvo deklaruota gyventojo gyvenamoji vieta;
  • gyvenamoji vieta gyvenamajame būste buvo deklaruota trumpiau negu 2 metus, tačiau gautos būsto pardavimo pajamos per vienerius metus nuo jo pardavimo yra panaudojamos kito gyvenamojo būsto įsigijimui, kuriame gyventojas deklaruoja gyvenamąją vietą;
  • kai nekilnojamasis daiktas išlaikytas nuosavybėje ne trumpiau nei 10 metų.

Šiuo atveju, jei gautos pajamos ar jų dalis iš parduoto būsto, kuriame gyventojas deklaruoja savo gyvenamąją vietą trumpiau nei 2 metus, per vienerius metus bus panaudotos kito būsto įsigijimui, t. y. bus sudaryta pirkimo–pardavimo sutartis. Taip pat, jei naujame būste gyventojas deklaruos savo gyvenamąją vietą, GPM mokėti nereikės. Kitais atvejais skirtumas tarp būsto pardavimo ir įsigijimo kainos yra apmokestinamas GPM, kurį reikia, kaip ir kasmet, deklaruoti metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje ir sumokėti iki gegužės 1 d.

NT mokestis

Gyventojams nekilnojamojo turto mokesčio deklaraciją (KIT715) teikti ir nekilnojamojo turto mokestį mokėti kasmet iki gruodžio 15 d. reikia tada, kai turima nekilnojamojo turto (gyvenamosios paskirties, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statinių (patalpų), žuvininkystės statinių ir inžinerinių statinių) bendra vertė viršija 150 tūkst. eurų [2].

Jeigu nekilnojamąjį turtą, už kurį gyventojas privalo apskaičiuoti nekilnojamojo turto mokestį, per metus pardavė, nekilnojamojo turto mokesčio nebeskaičiuoja nuo kito mėnesio po turto pardavimo, pvz., jeigu pardavėte butą liepos mėnesį, tai mokestį turėsite sumokėti už sausio–liepos mėnesius, o nuo rugpjūčio mėnesio mokesčio už parduotą NT Jums jau nereikės mokėti, nes prievolė mokėti mokestį pereina pastato pirkėjui. Atitinkamai per metus įsigijus NT, su kuriuo bendra vertė viršija 150 tūkst. eurų ribą, NT mokestis tais metais mokamas už kitus mėnesius nuo įsigijimo.

Primenama, jog viršijus 150 tūkst. eurų ribą taikomi tokie tarifai:

  • nuo 150 000 iki 300 000 eurų, taikomas 0,5 procento mokesčio tarifas;
  • nuo 300 000 iki 500 000 eurų, taikomas 1 procento mokesčio tarifas;
  • virš 500 000 eurų, taikomas 2 procentų mokesčio tarifas.

Savarankiškai daugiau informacijos apie gyventojų NT mokestį ir deklaraciją (forma KIT715) bei taikomas lengvatas galima rasti VMI internetinėje svetainėje, čia. Taip pat RC internetinėje svetainėje https://www.registrucentras.lt/ntr/.


[1] Tais atvejais, kai suma (kainos skirtumas) neviršija 120 atitinkamų metų VDU (vidutinių darbo užmokesčių), apmokestinama 15 proc. pajamų mokesčio tarifu, o 120 VDU viršijanti dalis – 20 proc. pajamų mokesčio tarifu.

[2] Asmenims, auginantiems tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, taip pat auginantiems neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis, nekilnojamojo turto deklaracijų ir mokesčio prievolė atsiranda, jei prieš tai išvardinto nekilnojamojo turto bendra vertė viršija 200 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas