Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Seno ir naujo buto dilema: ekspertai įvardija, pagal ką reikėtų rinktis

Ruošiantis pirkti būstą, pirkėjui pirmiausiai reikia nuspręsti, kokį, naujos ar senos statybos name esantis jam labiau tinka. Kaip pasverti privalumus ir trūkumus seno bei naujo būsto? 15min „Būsto ABC“ to paklausė ekspertų.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Antanas Kišūnas 15min „Būsto ABC“ sakė, kad senos statybos privalumai pirmiausia yra kaina.

„Senos statybos namuose esantys butai centrinėje miesto dalyje kainuoja panašiai tiek pat, kiek naujos statybos butai su daline apdaila miesto pakraštyje“, – teigė jis.

Kainą, kaip pagrindinį skirtumą, pabrėžė ir „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas. Anot jo, bet koks naujas būstas po kelerių ar keliolikos metų bus laikomas iš pradžių senesnės statybos, o po to jau senu.

T.S.Kvainicko teigimu, būsto kaina yra veikiama abiem kryptimis – sendamas būstas pinga, tačiau su laiku nekilnojamasis turtas brangsta. Senų butų kainos yra priklausomos nuo daugelio faktorių: nuo naujos statybos butų kainų (brangstant naujiems butams, daugiau žmonių perka senus, perkant daugiau senų, kyla jų kainos), nuo aplinkos gerinimo (nauji dviračių takai, suremontuoti pėsčiųjų takai), nuo teritorijos plėtros (naujos parduotuvės, pramogų vietos, kavinės restoranai), besikeičiančio gyventojų požiūrio į vietą (tiek dėl anksčiau minėtų faktorių, tiek dėl bendro supratimo apie teritoriją pokyčio).

„Pirmuosius kelerius metus naujai pastatyto būsto kaina auga, tačiau po kokių penkerių metų kainos kiek sumažėja dėl technologinių pokyčių, būsto apdailos senėjimo ir t.t. Na, o toliau kainos keičiasi kartu su rinkos tendencijomis“, – aiškino jis.

A.Kišūnas taip pat atkreipia dėmesį, kad į senos statybos butą galima keltis iš karto, arba po minimalaus remonto. Dažniausiai tokie būstai jau būna įrengti.

„Lyginant panašaus ploto butus toje pačioje vietovėje ir panašios kokybės, senos statybos įrengtas butas gali kainuoti panašiai kaip naujas su daline apdaila. Jeigu seno būsto apdailos sprendimai bei būklė yra priimtini, senas būstas gali būti patrauklus sprendimas. Jeigu apdailą reikia atnaujinti, senas būstas gali tapti ne ką pigesniu už naują“, – papildė T.S.Kvainickas.

Be to, A.Kišūno teigimu, senų namų statybos defektai jau būna likviduoti, tiesa atsiranda nusidėvėjimo faktorius.

„Į jį reikia atsižvelgti renkantis butą senos statybos name. Įsigijus būstą naujos statybos name, didelė tikimybė susidurti su statybos broku. Kurie pasimato per keletą pirmųjų metų nuo statybos pabaigos“, – kalbėjo jis.

Be to, abu ekspertai pabrėžia, kad nors renkantis naujos statybos butą sumokėsite daugiau, tačiau pigiau mokėsite jį išlaikydami.

„Aukšta energinė klasė, be jokios abejonės, didina būsto patrauklumą ypač kai lyginama G-D su B-A++ klasėmis. Šilumos poreikiai tarp senos ir naujos statybos būsto yra dideli, tačiau esminių skirtumų tarp B ir A+ klasės nėra. Kita vertus, neužtenka seno pastato tiesiog aplipdyti akmens vata bei naujai nutinkuoti fasadą.

Nors statybos technologijos atsiskleidžia kaip evoliucija, lyginant senus bei naujus pastatus bendra tarp jų – tik pavadinimai. Rekuperacija, grindinis šildymas, trisluoksniai langai, šilumos kolektoriai – šie elementai tampa neatsiejami nuo modernaus būsto, o siekiant šiuos sprendimus įgyvendinti sename pastate paprasčiau tampa tiesiog pirkti naują būstą“, – komentavo T.S.Kvainickas.

Be to, renkantis senos statybos būstą galima laisviau rinktis rajonus.

„Mat senos statybos butų rinka sudaro didžiąją dalį pasiūlos. Tačiau, pirkdami butą su daline apdaila, galite jį įsirengti kaip patys norite“, – teigė A.Kišūnas.

Projektas rengiamas kartu su Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas