Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Būsto ABC. Šildomos grindys – ką žinot apie įrengimą ir kokia danga joms tinka?

Planuojate turėti arba perkate butą, kuriame yra grindinis šildymas? 15min „Būsto ABC“ paklausė: ką reikia žinoti apie jo įrengimą ir kokia grindų danga tinka?
Klojamos laminato grindys
Klojamos grindys / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 „Būsto ABC“

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Komentuoja namų apdailos centro Unideco“ statybų ir rangos darbų partneris – įmonės UAB „Regina ir Co“ direktorius Vaidas Misius:

Grindinis šildymas būna dviejų rūšių – elektrinis arba vandeninis. Vandeninis šildymas dažniau naudojamas įrenginėjant individualius namus, kada prieš betonuojant grindis išvedžiojami daugiasluoksniai arba plastikiniai vamzdeliai specialiai šildymui.

Žmonės grindinį šildymą įsirengia ir pirmuose, ir antruose aukštuose, tačiau pagrindinės patalpos, kur jis tikslingiausias – tai pirmas aukštas ir vonios kambarys, nes šios erdvės reikalauja daugiausiai komforto. Grindinio šildymo kaštai šiek tiek mažesni, tačiau tai nesudaro reikšmingo skirtumo, pavyzdžiui, lyginant su radiatoriniu šildymu.

Kitas šildymo būdas – elektrinis, jį dažniau įsirengia sanmazguose kaip alternatyvų šildymą. Pvz., kad vasarą, kai nėra šildomos grindys, būtų galima įsijungti šildymą vonios kambaryje. Elektrinis grindinis šildymas įrengiamas klojant specialų elektrinį kilimėlį su tam tikru ekranu, kuris atspindi šilumą į viršų.

Yra ir kitas, šiek tiek išmanesnis elektrinio šildymo įrengimo būdas – klojasi aliuminio plokštė su išfrezuotais grioveliais ir į juos susimontuoja įvairaus diametro šildomas kabėlis, kuris pritaikomas pagal reikiamą šilumos kiekį ir kvadratūrą. Tiesa, šis šildymo būdas Lietuvoje nėra toks populiarus, nors kai kurie žmonės įsirenginėja nuosavuose namuose kaip alternatyvą, jei nėra galimybės įsirengti kito šildymo būdo.

Įrenginėjant grindinį šildymą vamzdelinės sistemos pagrindu, svarbu prieš tai pasidaryti hidrobandymus, patikrinti, kad sistema būtų sandari, kad vėliau nereikėtų ieškoti kiaurymių, pradurtų vietų. Vamzdeliai turi būti be jungčių, t. y. pagaminti iš vientiso vamzdžio. Elektrinį šildymą įsirenginėjant svarbu pasitikrinti varžas, taip pat patį elektrinį kilimėlį, t. y. ar jis šildo pačias grindis.

Komentuoja salono „Geros grindys“ pardavimų vadovas Arvydas Marcinkonis:

Šildomoms grindims tinka visos grindų dangos, kurų šiluminė varža yra mažesnė nei 0,15 m2K/W. Tiesa, prieš klojant, svarbu įsitikinti, kad pagrindas, prie kurio montuosis danga, būtų lygus, tvirtas ir tinkamo sausumo. Kloti dangas ant šildomų grindų galima arba klijuojant prie pagrindo, arba „plaukiojančiu“ būdu, t. y. kai danga / lentos sukabinamos specialia technologija. Jeigu grindų lentos klijuojamos, tuomet svarbu pasirinkti tinkamus, šildomoms grindims skirtus klijus bei tinkamus gruntus. Tinkamai įrengus dangą, šilumą puikiai praleis tiek parketas, tiek laminatas, taip pat vinilas ir net medžio masyvas. Svarbiausia – atsižvelgti į konkretaus gamintojo technines specifikacijas bei rekomendacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas