Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Butų nuomos kainos ima atsitiesti, išaugo pasiūla

Butų nuomos kainos trijuose didžiausiuose šalies miestuose 2019 metais augo šiek tiek sparčiau nei pardavimo kainos, skaičiuoja nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-Haus“. Vilniuje per metus nuomos kainos vidutiniškai ūgtelėjo 8,6 proc., Kaune – 9,4 proc., o Klaipėdoje augimas siekė 8,4 proc. Nors gyventojai teigia realių kainų pokyčių per karantiną nepastebintys, tačiau statistikoje matoma, kad per 2020 m. balandį Vilniuje nuomos kaina sumažėjo keliais procentais.
Lietaus nuplauti Vilniaus stogai ir bokštai
Lietaus nuplauti Vilniaus stogai ir bokštai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min kalbinta Rosvita į naujus namus persikėlė per karantiną, gegužės mėnesį.

„Gegužės mėnesį tikrai daugiau atsirado butų pasiūloje. Po Naujųjų metų jau pradėjau stebėti, bet didesnę pasiūlą pastebėjau gegužės mėnesį. Tada tikrai buvo taip, kad tik vos spėk gaudyti ir spėk kuo greičiau paimti. Vieną buvau nusižiūrėjusi, labai tinkamas, geras variantas, bet prieš mane anksčiau atėjo panelė, kuri iškart davė užstatą. Ši gegužė man panaši į išlikimo kovą, kas kokį pigesnį ir geresnį variantą pasiims“, – 15min pasakojo ji.

Tačiau didžiulio kainų kritimo Rosvita sakė nepastebėjusi.

„Net ir Senamiestyje ne visų butų nuomos kainos sumažėjo, kai kurių pakilo. Sunku spręsti, bet kad labai sumažėjo, tikrai abejoju“, – tikino ji.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaunas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kaunas

Butų kainos vasarį ir balandį

Nedidelis nuomojamų butų kainos kritimas pastebimas statistikoje. „Ober-Haus“ duomenimis, vasarį centrinėje sostinės dalyje išsinuomoti vieno kambario būstą būtų kainavę 270–490 eurų, o dviejų kambarių – 360–670 eurų. Tuo tarpu balandį kainos krito atitinkamai 260–480 eurų ir 360–650 eurų mėnesiui.

Panašus sumažėjimas pastebimas ir Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose. Vasarį už vieno kambario butą būtų tekę sumokėti 200–340 eurų, o dviejų 270–470 eurų mėnesiui. Balandį kainos krito atitinkamai iki 190–330 eurų ir 260–470 eurų mėnesiui.

Tuo tarpu Kaune nuomos kainų kritimas pastebėtas tik gyvenamuosiuose rajonuose. Prieš karantiną, vasario mėnesį, už vieno kambario butą reikėjo atseikėti 170–300 eurų, o balandį nuoma krito iki 160–300 eurų mėnesiui.

Klaipėdoje šiek tiek krito kainos dviejų kambarių butų prestižiniuose rajonuose ir centre. Vasarį už dviejų kambarių butą šiose vietovėse buvo prašoma 310–520 eurų, o balandį – 300–520 eurų mėnesiui.

Kartu šiek tiek sumažėjo ir vieno kambario gyvenamuosiuose rajonuose kainos. Vasarį išsinuomoti tokį butą kainavo 170–290 eurų, o balandį – 160–280.

Kainos kris ir po karantino

Antanas Kišūnas, „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas 15min sakė, kad dabartinę situaciją nuomos rinkoje galima skirstyti į 3 etapus – ikikarantininis etapas, karantininis ir būsimas pokarantininis etapai.

„Iki karantino nuomos rinkos aktyvumas buvo panašus kaip 2019 metais, be didelių trikdžių. Paskelbus karantiną, situacija ėmė keistis, skelbimų portaluose skaičiuojama apie 30 proc. daugiau reklamuojamų, neišnuomotų butų nei praeitais metais tuo pat laikotarpiu“, – kalbėjo jis.

„Ober-Haus“ nuotr./Antanas Kišūnas
„Ober-Haus“ nuotr./Antanas Kišūnas

A.Kišūno teigimu, tokią situaciją nulėmė keli faktoriai. Pirmiausiai, Lietuvą paliko darbo emigrantai iš kitų šalių, sustoję turistų srautai smarkiai sumažino trumpalaikės nuomos poreikį, dėl šios priežasties dalis butų, kurie buvo naudojami trumpalaikei nuomai, pateko į ilgalaikės nuomos rinką.

Be to, dalis žmonių, kurie dirbo pajamas per karantiną praradusiose įmonėse, nebegalėjo nuomotis būsto.

„Būtent šie aspektai nulėmė nuomojamo būsto pasiūlos augimą, o esant didelei pasiūlai, simbolinį kainų mažėjimą“, – sakė jis.

Eksperto nuomone, statistiką ir kainų mažėjimą turėtų amortizuoti artėjantis aktyvusis būsto nuomos sezonas (rugsėjis, rugpjūtis ir spalis), jei baigsis karantinas.

„Kad pokarantininiame laikotarpyje nuomos kainos mažės beveik nėra abejonių, bet kiek tiksliai – kol kas pasakyti labai sunku“, – apibendrino jis.

Atsirado daugiau skelbimų

Įmonės „Diginet LTU“, kuriam priklauso NT skelbimų portalas Aruodas.lt, atstovė Viktorija Steponavičiūtė 15min sakė, kad ir pasiūlos statistikoje didesnis pokytis ir kainų kritimas matyti Vilniuje. Kituose miestuose kainos išlieka stabilios.

Tačiau pastebimas ilgalaikės nuomos pasiūlos kilimas.

„Butų nuomos (ilgalaikės) pasiūla nuo kovo vidurio yra išaugusi daugiau nei 50 proc. – maždaug 1000 skelbimų“, – sakė V.Steponavičiūtė.

15min skelbė, kad nuo karantino pradžios Lietuvos nuomos skelbimų rinka išaugo 52 procentais, o Vilniuje – 80 proc. Mažiausias prieaugis fiksuojamas pajūryje. Ekspertų teigimu, didelė dalis trumpalaike nuoma užsiimančių žmonių perėjo į ilgalaikę. Dėl to smarkiai išaugo pasiūla, o ilgalaikės nuomos kaina sumažėjo.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Resolution“ vadovė Džiuginta Daujotaitė tuomet sakė, kad Vilniuje yra daugiausia nupirktų investicinių būstų, tikintis gauti pajamų iš trumpalaikės nuomos. Tiesa, didelė dalis jų pirkti su banko paskola, todėl nuomotojams svarbios gaunamos pajamos, kurias paveikė karantinas.

„Dėl to šie būstai perėjo į ilgalaikę nuomą. Mes visuomet sakėme, jog Vilniuje investuoti į būstą, tikintis iš jo grąžos trumpalaikės nuomos pagrindu – itin rizikinga. Taip yra dėl itin didelio tokių būstų kiekio bei to, jog tokiais atvejais pajamingumas – mažas, ypač imant tokiam būstui banko paskolą“, – 15min sakė ji.

TAIP PAT SKAITYTKITE: Šalyje – neįtikėtinas būsto nuomos pasiūlos šuolis: kainos krenta, žmonės turi iš ko rinktis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas