Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl statybų Vilniaus Karoliniškėse sukilę gyventojai gali džiaugtis: bus prašoma jas stabdyti

Vilniaus Karoliniškių rajone tarp vaikų darželių suplanuota pastatyti daugiabučius su požemine automobilių stovėjimo aikštele. Tačiau vietos gyventojai tokiais planais pasipiktino: vieni dėl tiesiamų privažiavimo kelių ir dulkių, kuriomis kvėpuoti teksią vaikams, kiti – dėl iškirstų medžių. Kol kas gyventojai gali atsikvėpti, nes Vilniaus savivaldybė kreipsis prašydama statybos leidimą panaikinti.
Vieta, kur planuojama statyti daugiabučius
Vieta, kur planuojama statyti daugiabučius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pernai spalį išduotas statybos leidimas daugiabučių gyvenamųjų namų statybai A.P.Kavoliuko g. 14 gali būti panaikintas.

Laukia tarnybinis patikrinimas

„Mes savivaldybėje darysime tarnybinį patikrinimą. Visi žmonės buvo informuoti, kad leidimas neturėtų būti išduotas, bet leidimas vis tiek buvo išduotas. Šioje vietoje įžvelgiame prieštaravimą Vilniaus miesto bendrajam planui. Todėl darysime tarnybinį patikrinimą ir kreipsimės į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, kad jie taip pat patikrintų. Jeigu jie matys tą patį, tada jie kreiptųsi dėl leidimo statybai stabdymo“, – 15min teigė Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Apie planuojamas statybas šioje vietoje paskelbta kiek daugiau nei prieš du mėnesius. Čia suplanuota statyti tris 5 aukštų pastatus su požemine stovėjimo aikštele.

Sklypas šioje Karoliniškių vietoje yra skirtas daugiabučių gyvenamųjų namų ir bendrabučių statybai ir pagal bendrąjį planą patenka į intensyvaus užstatymo gyvenamąją teritoriją.

Tarp darželių

Šalia – du vaikų darželiai, o ir gretimų namų gyventojai nepatenkinti. Kaip 15min sakė čia kelių daugiabučių gyventojų bendrijų pirmininkas Lionginas Ambrazevičius, žmonės piktinasi tiesiamais privažiavimo keliais, kuriais kursuos sunkioji technika, kelsianti dulkes, išmalsianti ir taip ne pačias geriausias automobilių stovėjimo vietas.

Kita į 15min paskambinusi karoliniškietė piktinosi, kad iškirsti medžiai – čia esą buvęs nedidelis parkelis, mėgtas gyventojų. O dabar dykynė, kurioje išdygs daugiabučiai.

Internete taip pat bandoma rinkti parašus po peticija, kuria siekiama sustabdyti A.P.Kavoliuko g. 14 naujo daugiabučio statybas Karoliniškėse, nes pažeidžiamas visuomenės interesas. Peticijoje rašoma, kad naują daugiabutį planuojama statyti tarp dviejų vaikų darželių-lopšelių („Raktelis“ ir „Žiburėlis“), o tėvai to nenori, kadangi vaikai prieš pietų miegą kvėpuotų statybų dulkėmis darželio teritorijose. Esą taip arti šių viešųjų įstaigų vykstant statyboms būtų neįmanoma užtikrinti higienos normų abiejuose darželiuose (vaikų pasivaikščiojimai lauke, patalpų vėdinimas).

„Vykstant tokio masto statyboms būtų neįmanoma užtikrinti vaikų saugumo (tiek gyvenančių aplinkiniuose daugiabučiuose, tiek lankančių šalia esančių valstybinių darželių)“, – teigiama peticijos tekste.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur planuojama statyti daugiabučius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur planuojama statyti daugiabučius

Nukentės gyvenimo kokybė

Jame taip pat rašoma apie parkavimo problemas šiame rajone, kai parduotuvėms buvo leista užtverti savo aikšteles, o esą jeigu kiltų nekilnojamojo turto krizė – statybos tęstųsi metų metus ar apskritai nebūtų baigtos.

Netoli gyvenantys žmonės taps nuolatiniais triukšmo ir kitų tokio masto statybų pasekmių įkaitais.

„Naujų daugiabučių statybos vykstančios taip arti jau pastatytų ir apgyvendintų daugiabučių namų smarkiai pakenktų čia gyvenančių bei netoliese dirbančių žmonių sveikatai, ramybei bei gyvenimo kokybei. Esant reikalui statyti daugiabučius Vilniaus mieste, yra daugybė alternatyvų, įskaitant netoli didelę Vilniaus miesto savivaldybei priklausančia teritoriją tarp aplinkkelio ir Pilaitės (pavyzdžiui, tačiau neapsiribojant šia vieta). Netoli gyvenantys žmonės taps nuolatiniais triukšmo ir kitų tokio masto statybų pasekmių įkaitais, įskaitant daugybę šalia gyvenančių vaikų bei pagyvenusių žmonių su silpna sveikata.

Statyboms planuojamoje vietoje nuo seno renkasi visa Karoliniškių bendruomenė slidinėti nuo kalniuko rogutėmis žiemą, žaisti krepšinio bei bendrauti. Neatimkite dar vienos viešosios erdvės iš mūsų mikrorajono“, – tokius savo argumentus nurodo peticijos autoriai.

Neatitinka bendrojo plano

Pasak M.Pakalnio, ši teritorija išties skirta daugiabučiams ir bendrabučiams, tačiau yra kitų dalykų, kurie prieštarauja miesto bendrajam planui. „Bendram plane yra parašyta, kad sovietiniuose rajonuose nauja statyba galima, jeigu ji numatyta kompleksinės renovacijos projektuose, jeigu prisidedama prie kompleksinio atnaujinimo, o viso to projekte trūksta“, – teigė miesto vyriausiasis architektas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur planuojama statyti daugiabučius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vieta, kur planuojama statyti daugiabučius

Priešingai, kaip tikina M.Pakalnis, privažiavimai numatyti ten pat, kur dabar važinėja ir automobilius stato gyventojai. „Prarandamas žalias plotas ir tas žalias plotas niekaip nekompensuojamas sutvarkant aplinkinius želdynus. Todėl manau, kad tai nėra geras projektas ir jis neatitinka bendrojo plano sprendinių“, – teigė M.Pakalnis.

Savivaldybė nusiteikusi patikrinti pareigūnų, kurie tikrina dokumentus išduodant statybos leidimus, veiksmus, ar viskas buvo padaryta teisingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas