Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Draudimas dirbti sekmadieniais: restoranai nenori, o pardavėjai trumpintų ir darbo dieną

Kol vyksta ginčai dėl prekybos centrų darbo savaitgaliais, patys nuomotojai skirtingai vertina idėją. Uždaryti prekybos centrai pakenks restoranų verslui, perspėja restoranų tinklus valdančios „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis. Drabužių parduotuvių tinklo „Apranga“ grupės vadovas Rimantas Perveneckas linkęs į kompromisus ir pritartų darbo laiko trumpinimui ir darbo dienomis.
Rudenėjantis Vilnius
Rudenėjantis Vilnius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kam turėtų galioti draudimas dirbti sekmadieniais? Tik stambiesiems prekybos tinklams ar visiems, kurie nuomoja plotus: drabužių parduotuvėms, restoranams, paslaugų artelėms. Kol svarstomi nauji ribojimai, verslininkų nuomonė skiriasi.

G.Balnis: ribojimai pakenktų verslui

Bendrovės „Amber Food“, kuri valdo restoranų tinklus „Charlie Pizza“, „Katpėdėlė“, „La Crepe“, vadovas Gediminas Balnis trečiadienį, per nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ surengtus verslo pusryčius, sakė, kad restoranams prekybos centrų darbo laiko ribojimai nėra naudingi. Esą šiuo metu pusė įmonės restoranų yra įsikūrusios būtent prekybos centrų patalpose.

„Kai mažinamas laikas, automatiškai atitinkamai mažėja ir restoranuose praleidžiamas laikas“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Balnis

Be to, pasak G.Balnio, dėl panašių ribojimų, kai kurie investuotojai gali svarstyti apie atsitraukimą iš rinkos.

„Vienas verslininkas pasakojo, kad kai išeidinėjo iš kai kurių šalių, vienas iš motyvų buvo – draudimas dirbti sekmadieniais, tai neatitiko jų modelio. Nemanau, kad uždraudus sekmadienį padidės konkurencija“, – aiškino jis.

R.Perveneckas – už trumpesnes darbo dienas

Tačiau kitokios nuomonės laikosi „Aprangos“ grupės vadovas Rimantas Perveneckas. Jis sako visada pasisakęs už prekybos centrų darbo laiko ribojimą per didžiąsias šventes – Velykas, Kalėdas ir Naujuosius metus.

„Aprangos“ grupė negalvoja taip, kaip galvoja daugelis maisto prekybos tinklų. Ilgai spaudėme prekybos centrus, kad būtų tai padaryta, nes kai kurios sutartys mums neleidžia to padaryti. Mes tikrai už kompromisinį sprendimą“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Apranga“ Valdybos narys, Generalinis direktorius Rimantas Perveneckas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Apranga“ Valdybos narys, Generalinis direktorius Rimantas Perveneckas

R.Perveneckas pasisako už tai, kad būtų trumpinamas prekybos centrų darbo laikas sekmadienį, pavyzdžiui, iki 20 ar 21 valandos. Be to, jis mano, kad ir paprastą dieną darbo laikas galėtų būti sutrumpintas.

„Mūsų grupėje dirba 2,1 tūkst. moterų, tai kaip jūs įsivaizduojate, kada jos grįžta namo, jei prekybos centras baigia darbą 22 valandą? Pasisakytume už trumpesnį darbo laiką sekmadieniais, galbūt ir už šiek tiek trumpesnį laiką paprastą dieną, pavyzdžiui, iki 21 valandos. Tai mums sunkiai sekėsi padaryti ir susitarti su prekybos centrais Vilniuje“, – teigė jis.

R.Perveneckas kalba apie „kompromisinį sprendimą“ ir, jo nuomone, turėtų būti mažinamas darbo laikas, o ne uždraudžiama visai dirbi sekmadieniais.

„Nežinau, kur veda sprendimas uždrausti dirbti visus sekmadienius. Arba turime pasiūlyti alternatyvą, ką žmonės veiks“, – trečiadienį svarstė „Aprangos“ grupės vadovas.

Draudimai svarstomi Seime

Šiuo metu Seime svarstomas siūlymas drausti parduotuvėms prekiauti paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis. Tačiau premjeras Saulius Skvernelis yra pasisakęs, kad turėtų būti draudžiama prekiauti visais sekmadieniais arba turėtų būti trumpinamas darbo laikas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija (LPĮA) pasigedo poveikio vertinimo tyrimų, „kurie kiekybine išraiška parodytų konkrečius skirtingo teisinio reguliavimo rezultatus, teigiamas ir neigiamas pasekmes.“

Todėl LPĮA pati užsakė tokį tyrimą, o jį atliko VšĮ „Europos socialiniai, teisiniai ir ekonominiai projektai“ (ESTEP).

Prekybininkų teigimu, darbo laiko ribojimo žala ekonomikai gali siekti iki 300 mln. eurų, tai sumažintų ir biudžeto pajamas, prekybininkams tektų atsisakyti apie 4 tūkst. darbuotojų. Remiantis tyrimu, tik liberalizavimas galėtų didinti prekybą, kurti darbo vietas. Plačiau apie tyrimą skaitykite straipsnyje „Draudimas prekiauti sekmadieniais sunaikintų 4000 darbo vietų, teigiama prekybininkų tyrime“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito