Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eika“ pirkėjams siūlys ne tik butus, bet ir jų nuomininkus

Viena didžiausių Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) bendrovių „Eika“ savo klientams pateikė unikalų pasiūlymą – pagal jų pageidavimą įrengti įsigytą butą, surasti jam nuomininką ir per metus atskaičius mokesčius garantuoti pirkėjui 5 proc. finansinę grąžą.
„Eika“ plėtros vadovas Martynas Žibūda
„Eikos“ plėtros vadovas Martynas Žibūda / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak bendrovės atstovų, šis pasiūlymas turėtų būti itin aktualus toliau nuo sostinės gyvenantiems žmonėms ir emigrantams, kurie turi sukaupę kapitalą, nori jį investuoti, bet neturi laiko ir galimybių tuo rūpintis patys.

Poreikis auga

Šiuo metu siūlome 120 butų penkiuose „Eikos“ projektuose, – teigė M.Žibūda.

„Eikos“ plėtros vadovo Martyno Žibūdos teigimu, tai yra naujovė tiek Lietuvoje, tiek aplinkinėse šalyse. „Įprasta į būstą žiūrėti kaip į nuosavą erdvę gyvenimui. Kuo toliau, tuo daugiau žmonių būstą perka kaip investiciją. Toks būstas vėliau nuomojamas.

Tokių klientų skaičius augo nuo 13 proc. pernai iki 20 proc. šiemet. Pernai taip parduota apie 30, šiemet jau 50 butų.

„Mes pasikvietėme klientus ir išklausėme jų nuomonės. Dažnai jie viską pripratę daryti patys – ieškoti kliento, prižiūrėti visą procesą. Mes jiems siūlome išsirinkti būstą, o mes patys pagal individualų projektą jį įrengsime, pasirūpinsime nuomininko suradimu ir garantuosime 5 proc. grąžą bent dvejus metus“, – teigė „Eikos“ atstovas.

UAB „Eika“ nuotr.
UAB „Eika“ nuotr.

Pasak jo, tai pasiūlymas žmonėms, kurie turi sukaupę lėšų investavimui: „Dabar pinigai yra pigūs ir juos investuoti nėra paprasta. Tai turėtų būti patrauklu ne vilniečiams ir emigrantams, kuriems fiziškai nereikės rūpintis visais procesais.

Galbūt periferijos gyventojai, kurių vaikai ateityje atvyks mokytis į sostinę, norės pasinaudoti šiuo pasiūlymu. Šiuo metu siūlome 120 butų penkiuose „Eikos“ projektuose.“

Burbulo grėsmės nemato

Klientas galės skolintis lėšų iš banko, – teigė M.Žibūda.

M.Žibūda nurodė, kad iš garantuotos grąžos bus išminusuojamas Gyventojų pajamų mokestis. „Rinka yra pribrendusi prie to. Žmonės traukiasi iš šešėlio. Dabar jie galės užsiimti savo tiesiogine veikla ir jiems nereikia patiems rūpintis remontais. Surasdami nuomininką mes dalyvaujame kaip tarpininkai. Klientas turi teisę atsisakyti nuomininkų. Mūsų atsakomybė surasti naują arba kompensuoti pajamas“, – teigė jis.

123FR nuotr./Nuosavas namas
123FR nuotr./Nuosavas namas

Paklaustas, ar tai nepaskatins žmonių imti paskolų ir pirkti būsto, nes šiuo metu jie tai gali daryti už mažiau nei 5 proc. metinių palūkanų, „Eikos“ atstovas teigė burbulo rizikos nematantis:

„Burbulas susikuria ten, kur nėra vertės. Kai kalbėjau apie potencialius pirkėjus, turėjau galvoje žmones, kurie jau sukaupę kapitalą. 5  proc. yra tas lūkestis, kurio tikimasi dabar. Tai realu. Nemanau, kad tai gali sukelti burbulą. Tai nebus masinis pasiūlymas.

Klientas galės skolintis lėšų iš banko. Jeigu jis skolinasi sukaupęs dalį lėšų, tai jam grąža iš karto dvigubėja. Iš reguliavimo institucijų pusės matome, kad tvarka tik griežtėja. Tikimės, kad bus suaktyvėjimas gulinčių indėlių sektoriuje, bet ne paskolų.“

123rf.com nuotr./Kiaulė taupyklė
123rf.com nuotr./Kiaulė taupyklė

Jo teigimu, parduoti 10-15 butų būtų daug. „Tai kol kas papildoma paslauga. Mes patys prisiimame papildomą riziką, bet ją apskaičiavome. Mūsų verslas lieka butų pardavimai, o tarpininkavimas mums papildomo pelno neatneš“, – sakė M.Žibūda.

Jis patikino, kad šiuo metu šešėlis yra daug mažesnis nei atrodo ir vis daugiau žmonių nuomoja butus mokėdami visus mokesčius. Jis taip pat pabrėžė, kad garantijos bus taikoma tik sąraše esantiems butams. Jei butas nepatenka į sąrašą, jam gali būti taikoma mažesnė garantija. Šiuo metu vieno–dviejų kambarių butai populiariausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai