Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po 15min tyrimo Statybų inspekcija G.Žiemelio valdose rado savavališką statybą

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), atlikusi reidą Melkio kaime, Vilniaus rajone, nustatė itin šiurkščius statybos pažeidimus Gedimino Žiemelio valdose. Inspekcija verslininko valdomis susidomėjo po 15min publikacijos. Namus stačiusi bendrovė pripažįsta, kad klaidų galėjo būti padaryta.
Gediminas Žiemelis
Statomi namai Vilniaus rajone, Melkio kaime / 15min nuotr.

Inspekcija atliko patikrinimus teritorijoje ir surašė tris savavališkos statybos aktus, dėl dar dviejų atvejų sprendimai bus priimti gavus papildomos informacijos iš Nacionalinės žemės tarnybos ir statytojo. Šiandien jau aišku, kad rūmai ant ežero kranto pastatyti neturint leidimo.

Turės nugriauti ir sumokėti baudą

Skelbiama, kad įmonei „Greenvesta“ ne tik teks per 6 mėnesius pašalinti nustatytos savavališkos statybos padarinius, bet ir reikės sumokėti maždaug 9 tūkst. eurų galinčią siekti baudą, rašoma pranešime spaudai.

15min anksčiau rašė, kad didžioji dalis sklypų – 12 – priklauso bendrovei „Greenvesta“, o pastarąją valdo Kipre registruota įmonė „GEM GREEN Holding Limited“. Ji siejama su G.Žiemelio imperija, apie tai anksčiau rašyta ir spaudoje.

VTPSI informuoja, kad reidą savavališkoms statyboms išaiškinti atliko gavusi informacijos apie galimus pažeidimus iš žiniasklaidos atstovo.

15min neseniai rašė apie tai, kad aviacijos verslo imperiją vairuojančio Gedimino Žiemelio valdų Vilniaus rajone pavydėtų ir turtingi Rusijos oligarchai. Netoli Maišiagalos, Melkio kaime, aklinai uždaroje teritorijoje, ant Taučiliškių ežero kranto, iškilo privati oazė su kolonomis puoštais rūmais, elnynu, privačiais vandens telkiniais, ežero pakrante ir artimiausių žmonių gyvenviete, kurioje pasižvalgyti net akies krašteliu yra iš esmės neįmanoma.

Dokumentai rodo, kad ten, kur stūkso milžiniški rūmai, statybų leidimas išduotas vienbučiui namui. Uždaroje teritorijoje gyvena tik artimiausi G.Žiemelio aplinkos žmonės.

Po to, kai valdose apsilankė 15min žurnalistai, buvo išplatintas pranešimas, kad ant ežero kranto kyla Svečių namai.

Rasta daugiau pažeidimų

Po Statybos inspekcijos patikrinimų nustatyta, kad nuostabiame gamtos kampelyje miškų ūkio paskirties žemės sklypuose, neturint statybą leidžiančių dokumentų, savavališkai statomi daugiau kaip 2000 kvadratinių metrų dydžio rūmus primenantis gyvenamasis namas ir apie 450 kvadratinių metrų dydžio sporto aikštynas, kurio dalis galimai patenka ir į valstybinę žemę.

Tačiau tai – dar ne visi Inspekcijos užfiksuoti pažeidimai: tyrimo išvadose taip pat nurodyta, kad UAB „Greenvesta“ valdomuose žemės sklypuose vienas neypatingasis statinys (stoginė) pastatytas be statybą leidžiančio dokumento, kitas (gyvenamasis namas) – esmingai nukrypstant nuo statinio projekto sprendinių.

VTPSI nuotr./G.Žiemelio valdos Vilniaus rajone
VTPSI nuotr./G.Žiemelio valdos Vilniaus rajone

Inspekcija pareikalavo teritorijoje nevykdyti jokių statybos darbų ir iki 2019 m. rugpjūčio mėn. 25 d. pašalinti nustatytos savavališkos statybos padarinius.

Pranešama, kad tyrimas nėra baigtas dėl dar vieno gyvenamojo namo statybos teisėtumo – patikrinimo išvadoje skelbiama, kad šio pastato ilgis galimai 3 metrais didesnis, nei nurodyta projekte, pagal kurį statybai išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Inspekcija skelbia, kad pažeidėjams artimiausiu metu taip pat bus surašyti administracinių nusižengimų protokolai.

Statybų inspekcija: tai ciniški ir šiurkštūs pažeidimai

VTPSI Vilniaus departamento direktorė Lina Kuksėnaitė pažymėjo, kad nustatyti pažeidimai itin šiurkštūs ir ciniški, todėl nustebino tiek ją, tiek patikrinimus atlikusius statybos inspektorius.

„Gauta informacija apie galimai savavališkai vykdomą statybą padėjo nustatyti itin šiurkščius pažeidimus – tarp jų ir statybos be statybą leidžiančių dokumentų valstybinėje žemėje, miškų ūkio paskirties sklypuose atvejus. Dalis statinių pastatyti ten, kur tokių statinių statybos darbai griežtai draudžiami, todėl statytojo laukia ne tik didžiulė bauda, bet ir statinių griovimo darbai“, – sako VTPSI Vilniaus departamento direktorė.

VTPSI nuotr./G.Žiemelio valdos Vilniaus rajone
VTPSI nuotr./G.Žiemelio valdos Vilniaus rajone

Statybų bendrovė: klaidų galėjo būti

Bendrovės „Greenvesta“ komentare 15min teigiama, kad statybų leidimai buvo gauti, tačiau pripažįsta, kad klaidų galėjo būti.

“Vystoma teritorija didelė, susidedanti iš daug sklypų, skirtingų paskirčių. Per daugiau nei 10 projekto vystymo metų, didėjo teritorija, keitėsi dalies sklypų statusas, dalies sklypų savininkai.

Statybų leidimai kapitaliniams pastatams buvo gauti. Objektas nėra rekreacinėje ar draustinio zonoje. Reikalaujami atstumai iki vandens telkinių išlaikyti, nei vieši, nei privatūs interesai nėra pažeisti", - teigiama komentare.

Bendrovė teigia, kad galėjo būti klaidų.

"Tokiame kompleksiniame objekte praktiškai neįmanoma išvengti netikslumų ar klaidų. Šiuo metu statome daugiau nei 10 įvairių objektų Lietuvoje ir užsienyje. Skirsime papildomų išteklių netikslumams atitaisymui. Patikrinimą atlikusiems pareigūnams pateikėme visą informaciją ir paaiškinimus, todėl tikimės objektyvaus tyrimo“, - sakoma komentare.

Pats G.Žiemelis anksčiau 15min yra pasakojęs, kad jam esą kilo idėja kurti svečių namus.

„Per keletą metų buvo įsigytas reikalingas kiekis žemės: daugiau kaip 100 ha, gauti leidimai statybai, atlikti pelkių sausinimo, miško valymo darbai. Projektui pabaigti reikia dar 1,5 metų“, – teigė verslininkas.

Kodėl būtent ši vieta? Verslininkas sakė, kad teritorija turėjo būti šalia sostinės, didelė, tačiau ne per brangi, šalia vandens telkinių. „Todėl parekomendavau įsigyti šalia mano šeimos namų esančius sklypus. Visi kiti variantai buvo brangesni“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Žiemelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Žiemelis

Jis pridūrė, kad tai yra uždara teritorija, o į ją pateks žmonės tik po išankstinės patikros. Pats jis žada čia užsukti, kaip sako, tik kaip klientas.

Savavališkai statyti kasmet ryžtasi vis mažiau gyventojų ir ūkio subjektų, rodo Statybų inspekcijos statistika. 2013 metais nustatyta 618 savavališkos statybos atvejų, o 2018 m. – 423 savavališkos statybos atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas