Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyventojai per pastaruosius tris mėnesius įsigijo būstų už 421 mln. eurų

Šių metų trečiąjį ketvirtį būstui Lietuvos gyventojai išleido beveik 421 mln. eurų – tai 4,8 proc. daugiau, nei ankstesnį ketvirtį. Išaugusią būstui įsigyti skirtų pinigų sumą labiausiai lėmė didesnis naujų butų pirkėjų aktyvumas.
Rudenėjantis Vilnius
Rudenėjantis Vilnius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Registrų centro duomenimis, per trečią ketvirtį Vilniuje naujo buto kaina kilo 9 proc. – iki 1663 eurų už kv. metrą.

Tačiau Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje naujų butų kainos mažėjo 6,2 proc. iki 897 eurų už kv. metrą. Mažesniuose miestuose ir kaimiškose vietovėse kainos taip pat krito 3,5 proc. iki 683 už kv. metrą.

„Beveik ketvirtadalį lėšų pirkėjai skyrė pirkti naujiems butams. Tai – didžiausia šiam segmentui tekusi NT rinkos apyvartos dalis per pastaruosius aštuonerius metus. Naujų butų kaina kyla keičiantis pirkėjų poreikiams – ekonominės klasės būsto paklausa nusileidžia aukštesnės klasės butams“, – teigia Registrų centras.

Senos statybos butų kainos Lietuvoje išliko stabilios. Sostinėje kainos beveik nekilo ir šiuo metu siekia 1274 eurų už kv. metrą.

Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje būsto kainos kilo 2,9 proc. iki 718 eurų už kv. metrą.

Rajonų centruose butų kainos kilo 3,7 proc. iki 354 eurų už kv. m. Mažesniuose miestuose ir kaimiškos vietovėse senos statybos butų kaina mažėjo 1,4 proc. iki 329 eurų už kv. metrą.

Namų kainos kilo nevienodai

Naujų namų kainos augo visoje vietoje, išskyrus sostinę. Trečią ketvirtį Vilniuje naujų namų kaina krito 7,6 proc. iki 824 už kv. metrą.

Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje individualų namų kainos kilo 17,6 proc. iki 675 eurų už kv. metrą. Rajonų centruose ir kaimiškose vietovėse namai brango 10,8 proc. ir 4,5 proc., atitinkamai iki 303 eurų ir 557 už kv. metrą.

„Nors naujos statybos namų rinka Lietuvoje mažiausia ir menkai prognozuojama, todėl šiame segmente tikėtinas augančio darbo užmokesčio nulemtas kainų augimas“, – rašo Registrų centras.

Didžiojoje šalies dalyje senesnės nei pastarųjų dvejų metų statybos individualių gyvenamųjų namų kainos išliko stabilios. Tačiau Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje pastarąjį ketvirtį fiksuota 10,6 proc. senų namų kainos augimas iki 562 eurų už kv. metrą.

Taip pat Vilniuje trečią ketvirtį, lyginant su antruoju, kilo 3,3 proc. ir siekė 971 eurų už kv. metrą.

Kaimuose ir mažesniuose miesteliuose senos statybos namai pigo 5,7 proc. iki 247 eurų už kv. m, o rajonų centruose jų kaina nekito ir išliko 337 eurai už kv. m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas