Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ieškote ramybės gamtos prieglobstyje? Šie architektai rado išeitį

I29 interjero architektai ir Chrisas Collaris’as gamtos prieglobstyje suprojektavo mažą namą, skirtą pabėgti nuo miesto triukšmo.
Tiny Holiday Home
Tiny Holiday Home / I29 Architects&Chris Collaris

Pailgame sklype prie ežero stūksančio pastato tūriai išdėstyti taip, kad pro juos atsivertų vaizdai į aplinkinius vandens telkinius, o vidun patektų maksimalus šviesos kiekis.

Padalijus tūrį į keturias dalis, panoraminiai vaizdai ir besiskverbianti saulės šviesa tampa labai specifiški. Eksterjeras dėl įvairaus tūrių santykio ir tarpusavio jungčių įgauna skulptūrinį vaizdą, atrodantį vis kitaip žvelgiant iš skirtingų rakursų. Sustiprinti šią skulptūrinę kokybę padeda minimalaus dizaino fasadai su nematomais stogo užbaigimais ir langų rėmais, paslėptais už medžio fasado.

Nors pastatas nedidelis, žavingos panoramos sukelia prabangų erdvės pojūtį. Kompaktiškas namukas sukurtas keturių asmenų šeimai. Jame telpa svetainė, virtuvė-valgomasis, vidaus kiemas, trys miegamieji, vienas vonios kambarys ir du tualetai. Projektavimo procesas pradėtas nuo vidaus: sumaniai išdėsčius funkcijas išnaudotas kiekvienas kubinis metras.

Visi korpusai turi didelius langus arba stumdomąsias duris. Iki galo jas atidarius, vidus visiškai susilieja su išore. Viduje skirtingų tūrių matmenys ir lubų aukščiai aiškiai indikuoja atskiras namo zonas ir funkcijas. Ilgos perspektyvos, kertančios lauko terasą, sukuria vizualinį ryšį. Atidarius dideles kiemo stumdomąsias duris, virtuvės ir gyvenamosios patalpos fiziškai sujungiamos.

I29 Architects&Chris Collaris/Tiny Holiday Home
I29 Architects&Chris Collaris/Tiny Holiday Home

Individualiai suprojektuoti baldai ir integruotos spintelės pabrėžia grafinę architektūros kokybę vidinėje pastato dalyje. Architektai naudojo paprastas medžiagas, kaip antai natūralaus ąžuolo medines plokštes, taip pat juodos spalvos baldines plokštes, norėdami suderinti vidų su grubiu pušies fasadu.

Grindims parinktas šviesiai pilkos ir smėlio spalvos poliruotas lietas betonas. Projektuotojai siekė dizaino strategijos, kurioje architektūra ir interjeras susijungtų viename objekte. Kiekvienas tūris turi savo identitetą.

Susiejus vidaus ir išorės elementus, gaunamas aukštos kokybės projektas, nepriklausantis nuo brangių medžiagų ar technologinių naujovių. Visos detalės suvedamos į galutinį tikslą – efektyvų erdvės architektūrinį sprendimą. Kiekvienas dizaino aspektas yra grynas savaime ir vientisas bendros koncepcijos požiūriu, paliekantis stiprų įspūdį.

I29 Architects&Chris Collaris/Tiny Holiday Home
I29 Architects&Chris Collaris/Tiny Holiday Home

Architektų nuomone, kuriant kokybiškus projektus dydis ne visuomet lemia kokybę. Dėl paprastos, bet protingos architektūrinės strategijos Tiny Holiday Home tapo aukščiausio lygio statiniu, be to, jis efektyviai naudoja energinius išteklius, yra ekologiškas ir užima nedaug ploto. Tai yra mažo namo pavyzdys; išmanus, patogus, tačiau be kompromisų kokybei. Pastatas tiek interjero, tiek architektūros požiūriu atitinka posakį – mažai yra gražu.

Architektai: I29 Architects&Chris Collaris

Vieta: Vinkevenas (Vinkeveen), Nyderlandai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas