Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Individuali radiatorių apskaita – prabanga ar būtinybė?

Pradėdami daugiabučių modernizaciją, kiekvieno daugiabučio gyventojai gali pasirinkti įvairias priemones, skirtas padidinti būsto energinį efektyvumą. Galima rinktis ventiliuojamą arba tinkuotą fasadą, skirtingus balkonų modernizacijos sprendimus. Tačiau vienas svarbiausių modernizacijos aspektų – šilumos sistema ir su ja susiję sprendimai.
004A3748
004A3748

Renovacijos projekte egzistuoja galimybė numatyti priemones, padedančias kiekviename bute individualiai reguliuoti šildymą su tam skirtais reguliatoriais. Kyla klausimas – tai prabanga ar būtinybė? Ar toks sprendimas turi daug pliusų ir ar padeda ženkliai daugiau sutaupyti?

Kaip veikia individualus šilumos reguliavimas?

Į šiuos ir panašius klausimus atsakė vienos šilumos reguliavimo sistemų ir įdiegimo įmonės atstovas Justas Rutkauskas.

Jei dabar nė vienas butas neturėtų karšto vandens skaitliukų, net nesusimąstytume ir leistume tiek, kiek negaila.

„Kalbant apie sprendimo pliusus, pagrindinis privalumas pasirinkus šilumos reguliavimo sistemą – motyvacija taupyti. Kaip pavyzdį imkime karšto vandens sistemą: juk jei dabar nė vienas butas neturėtų karšto vandens skaitliukų, net nesusimąstytume, ir leistume tiek, kiek negaila.

Įdiegdami skaitliuką – jau ribojame, leidžiame tiek karšto vandens, kiek tikrai reikia, ir taip sutaupome. Taip pat ir šilumos daviklis šilumos sistemoje atlieka tą pačią funkciją – verčia žmogų mąstyti ir galvoti, kiek šilumos jam reikia, ir leidžia jam kontroliuoti jos padavimą pagal poreikius nustatytose ribose.“, – aiškino J. Rutkauskas.

Sutaupoma nuo 10 iki 15 proc.

Tačiau ar iš tikrųjų individualus reguliavimas padeda ženkliai daugiau sutaupyti? Kaip teigia Justas Rutkauskas, įdiegus šilumos reguliavimo sistemą, ji padeda sumažinti išlaidas už šildymą nuo 10 iki 15 proc. vien dėl to, jog žmonės gali „užsukti“ šilumą, kai jiems jos nereikia.

„Vienintelis minusas – investicija, nes sistemos įdiegimas kainuoja nemažai. Tad reikia pagalvoti, ar jos reikia. Fasado atnaujinimas garantuoja, kad bus sutaupyta 35-40 proc.. Tai yra didžiosios investicijos, kurios renovuojant būstą kainuoja apie 1 mln. Lt.

Taip pat skaitykite: Dėl butų renovuotame name rikiuojasi pirkėjų eilės

Šildymo sistemos pertvarka, kuri dažniausiai sudaro mažiau nei penktadalį didžiosios investicijos dydžio, leidžia sutaupyti dar 20 proc.. Tuo tarpu davikliai leidžia sutaupyti dar 10-15 proc. Lyginant su fasado renovacijos išlaidomis, inžinerinės investicijos vykdant šildymo sistemos pertvarką „paskęsta“, todėl nereikėtų žiūrėti į šilumos reguliacijos įdiegimą kaip į prabangą.”, – tikino specialistas.

Svarbiausia – kompleksiškas požiūris

Į šildymo sistemos reguliavimo diegimą reikia žvelgti kaip į būtinybę – taip bus galima pasiekti didžiausią efektą įgyvendinant renovacijos projektą.

Anot pono Rutkausko, „viską reikia daryti kompleksiškai. Vien tik žmonių požiūris yra visai kitoks, kai viskas yra padaryta kompleksiškai ir gaunamas labai ryškiai pastebimas rezultatas. Pavyzdžiui, susitvarkius tik šildymo sistemą, sutaupoma 15 proc. Dujų kainai padidėjus, esant šaltesnei žiemai, tie 15 proc. gali pasidaryti visai nežymūs, ir gali atrodyti, kad, nors investuota daug lėšų, sutaupyti tik keli procentai.

Tačiau jei mes sutvarkome ir sienas, ir šildymo sistemą – mes praktiškai garantuotai pasiekiame 50 proc. sutaupymą. Tuomet žmonėms yra akivaizdu, kur buvo investuoti pinigai, ir akivaizdi grąža.“ Taigi, į šildymo sistemos reguliavimo diegimą reikia žvelgti kaip į būtinybę – taip bus galima pasiekti didžiausią efektą įgyvendinant renovacijos projektą.

BETA-mazas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento