Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV naujo būsto pardavimai liepą paspartėjo

Jungtinėse Valstijose naujo vienbučio būsto pardavimai praėjusį mėnesį šiek tiek atsigavo ir nutraukė tris mėnesius trukusį nuosmukį, kainoms vėl pradėjus augti įkaitusioje JAV nekilnojamojo turto rinkoje, rodo antradienį paskelbti vyriausybės duomenys.
Nekilnojamojo turto pardavimas
Nekilnojamojo turto pardavimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepą 1 proc. siekęs pardavimų padidėjimas padidino metinę pardavimų prieaugio prognozę iki 708 tūkst. namų ir būstų, remiantis pagal sezoniškumą pakoreguotais duomenimis, pranešė JAV prekybos departamentas, kartu į didesnę pusę patikslinęs birželį fiksuotą pardavimų tempą, palyginti su pradine ataskaita.

Visgi, remiantis duomenimis, pardavimai buvo daugiau nei 27 proc. mažesni nei 2020 metų liepos mėnesį.

Birželį užfiksuotas vidutinės pardavimo kainos sumažėjimas, tačiau liepą rodiklis vėl šoktelėjo iki 390 500 JAV dolerių, neatsižvelgiant į sezoniškumą. Tai reiškia, kad buvo viršytas ankstesnis gegužę pasiektas rekordas, nors terminas, per kurį būtų parduotas šiuo metu rinkoje siūlomas būstas, pasiekė 6,2 mėnesio.

Visgi statytojai ne visada spėjo tenkinti žemų hipotekos palūkanos paskatiną paklausą, ypač todėl, kad susiduria su pandemijos metu atsiradusiomis tiekimo kliūtimis, dėl kurio padidėjo tokių prekių kaip mediena kainos.

„Nors naujo būsto paklausa išlieka didelė, artimiausiais mėnesiais didelės kainos ir statybų tempo atsilikimas sumažins pardavimus“, – mano „Oxford Economics“ analitikė Nancy Vanden Houten.

Analitikė pažymėjo, kad didžiulė liepos mėnesį parduoto būsto dalis dar net nepradėta statyti, o tai rodo didžiulį statybų tempo atsilikimą.

Kalbant apie geografiją, pardavimai visoje šalyje buvo nevienodi: vakaruose fiksuotas didelis šuolis, pietuose – nedidelis augimas, o šiaurės rytuose ir vidurio vakaruose stebėtas dviženklis pardavimų nuosmukis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas