Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kavinių ir barų vadovai apie karantino pabaigą: po 1,5 metų lūkesčių nelabai yra

Nuo liepos 1 dienos panaikinus karantiną kavinių ir barų savininkai 15min sakė, jog apie galimus atlaisvinimus net nesvarstė, nes pasikeitė pačių lankytojų įpročiai. Tačiau visi sutaria – jei karantinas vėl būtų skelbiamas, valstybės parama būtų būtina.
Sekmadienis Vilniaus mieste
Sekmadienis Vilniaus mieste / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Kavinių viduje sėdėti nenori

Baro „7 fridays“ vadovas Arūnas Zubinas į situaciją žvelgia šiek tiek ironiškai.

„Sunku pasakyti, – Paklausus, ar tikėjosi didesnių atlaisvinimų, teigė įstaigos vadovas, – Kai 1,5 metų sėdi ir iš viso nežinai, kas čia vyksta, lūkesčių nelabai yra. Tiesiog bandai reaguoti į esamą situaciją, kas keičiasi. Taip pat prie to prisitaikai.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Zubinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Zubinas

Be to, A.Zubinas tikino, jog nelabai tikėjosi, kad panaikins galimybių pasą, reikalingą būnant baro viduje.

„Niekas neiną į tą vidų, niekam jis neįdomus. Bet kokiu atveju, sėdi lauke. Jei kažką pakeistų, pavyzdžiui, atstumus, tuomet jokių karantino pasekmių nebejaustume“, – sakė jis.

Restoranų tinklą „Jurgis ir Drakonas“ valdančios įmonės „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė taip pat 15min teigė nesitikėjusi, jog „gyvenimas pasikeis iš esmės“. Jos nuomone, šiuo metu yra gana daug galimybių eiti į kavinių vidų.

„Mūsų restoranai yra Vilniuje ir Kaune, kur didžioji dalis gyventojų pasiskiepiję“, – kalbėjo ji.

Kaip ir A.Zubinas, O.Bložienė sakė, jog pasikeitė žmonių įpročiai.

„Žmonės nebenori eiti į vidų. Taigi tikrai prireiks laiko, kol viskas grįš į senas vėžes. Per tuos metus, kai nebuvo galima restoranų viduje lankytis, tiesiog susiformavo nauji žmonių įpročiai. Dabar visi stengiasi būti daugiau lauke ir į vidų, net ir turėdami galimybių pasus, patys neina. Dabar ne patys ribojimai, o kada grįš žmonių įpročiai, yra didesnis klausimas“, – įsitikinusi pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Odeta Bložienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Odeta Bložienė

Lauktų paramos

Vyriausybės posėdyje premjerė Ingrida Šimonytė neatmetė, kad gali tekti sugrįžti prie karantino – Sveikatos apsaugos ministerija turės nustatyti rodiklius, kuriuos pasiekus karantino režimas sugrįžtų.

Vilniuje žinomų barų „Piano Man“, „Gringo“, „Alchemikas“ bendraturtis, „The Bubbles. Champagneria“ įkūrėjas Saulius Galdikas sakė, kad šiuo atveju Vyriausybei reikėtų komunikuoti.

„Visada trikdydavo žinutės, mes sužinome, kad mus uždarys ir po to dėl kompensacijų turime kovoti mėnesiais, kol išgirstame pirmą pažadą. Vakarų Europoje tos žinutės eina viena greta kitos. Priėmus sprendimą apriboti sektorių ar jį visiškai uždaryti, šalia turi eiti žinutė, kokia pagalba ar kompensacija tam sektoriui bus suteikiama. Jeigu aiškiai žinotume, kad išlaidos, kurios niekur nedingsta, kaip patalpų nuoma, darbuotojai, bus kompensuojamos, būtų vienaip. Bet tradiciškai būna kitaip“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Galdikas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Galdikas

O.Bložienė patikino, jog dar vieną bangą be valstybės finansinės paramos atlaikyti nepavyktų.

„Paramos tikimės, bet, jeigu vėl bus tokia sudėtinga situacija, vėl įsijungs paramos mechanizmai. Tokie kaip subsidijos, prastovų kompensavimas. Jos labai padėjo“, – nurodė pašnekovė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. kavinės
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vokiečių g. kavinės

Pokyčiai tik dėl kaukių

15min primena, kad pirmadienį Vyriausybė apsisprendė, kokie ribojimai liks šalyje nuo liepos 1 dienos atšaukus karantiną. Nuo ketvirtadienio lieka galioti ekstremali situacija.

Galimybių pasas ir toliau bus naudojamas, o kaukių dėvėjimas uždarose patalpose liks tik rekomenduojamas, tiesa – ne visur, o tik ten, kur neteikiamos paslaugos.

PLAČIAU SKAITYKITE: Oficialu: nuo liepos gyvensime be karantino, bet ribojimų liks

Ministras paaiškino, kad dabar galiojantys ribojimai perkelti į ekstremalią situaciją apibrėžiantį dokumentą, o pokyčiai susiję tik su kaukių dėvėjimu.

„Galimybių paso visos galimybės išlieka tokios pat, kokios buvo. Dėliojant operacijų vadovo sprendimus ir faktą, kad ne viskas sukontroliuojama, galimos peržiūros ar patikslinimai“, – paklaustas, kur konkrečiai reikės galimybių paso, kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad tikslesni reikalavimai artimiausiu metu bus nustatomi operacijų vadovo.

„Pagrindinė žinutė – nieko šiandien nepainiokime, dauguma priemonių, praktiškai visos, yra perkeltos iš karantino į ekstremaliosios situacijos statusą, išskyrus kaukių aspektą“, – kalbėjo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas