Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užupio medinės architektūros simbolis atgims, jei bus gauta europinė parama

Daug metų apleistas, iš rankų į rankas keliavęs Užupio Polocko gatvėje stovintis medinukas turėtų būti prikeltas naujam gyvenimui. Jei viskas bus gerai ir bus gautas europinis finansavimas, iki 2021 metų pabaigos jis turėtų būti sutvarkytas ir jame įkurdintas medinės architektūros muziejus.
Medinukas Polocko g. 52
Medinukas Polocko g. 52 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės Polocko gatvėje 52 numeriu pažymėtas namas žinomas ne tik užupiečiams, bet ir daugeliui Vilniaus gyventojų. Tai vienas gražiausių, ypatingos architektūrinės vertės medinis pastatas, puoštas menine drožyba, kuriam Vilniuje neprilygsta joks kitas medinis paminklinis namas. Nors pradėtas statytas dar 1876 metais, daugelį elementų yra išsaugojęs iki šių dienų.

Jame tarpukariu gyveno visuomenės ir kultūros istorijai svarbios asmenybės – menininkai Konstantinas Markovskis, Jadvyga Minska, rašytoja Sofija Bykova, lankėsi tapytojas Ferdinandas Ruščicas ir fotografas Janas Bulhakas. Namas 2006 metais buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52

Medinuko sutvarkymo pristatyme dalyvavusi Vilniaus miesto medinės architektūros paveldo apsaugos strategijos rengėja, architektė restauratorė Giedrė Filipavičienė tikino, kad jai šis pastatas yra gražiausias medinis pastatas visame Vilniuje.

„Namas unikalus, itin gausus eksterjero puošnumu. Įdomu tai, kad jame vyrauja neobizantinio stiliaus dekoro elementai, kokių Vilniaus architektūroje, ne tik medinėje, nėra dažnai pastebima“, – kalbėjo architektė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52

Saugomas ir ruošiamas pokyčiams

Praėjusių metų spalį sostinės taryba pritarė, kad šiame name būtų įsteigtas medinės architektūros paveldo muziejus.

Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos direktorė Birutė Vagrienė aiškino, kad šiuo metu pastatas patikėjimo teise valdomas muziejų direkcijos. Pastaroji rūpinasi ir jo apsauga.

„Kai perėmėme, galvojome, kad jį gali ir padegti. Tačiau dabar jis yra saugomas, jį prižiūrime rimtai ir esame jį apdraudę“, – kalbėjo B.Vagrienė.

„Vilniaus planas“ vizualizacija /Medinukas esantis Polocko gatvėje turėtų būti atkurtas
„Vilniaus planas“ vizualizacija /Medinukas esantis Polocko gatvėje turėtų būti atkurtas

Rekonstravimo projekto autorius architektas Vincas Brezgys pasakojo, kad Polocko gatvėje esantis kompleksas turėtų susidėti iš trijų dalių. Šiuo metu trečiojo pastato nėra, tačiau jį ketinama atkurti.

„Archeologai buvo atkasę pamatus, pastatą numatoma atkurti ir ten įkurdinti visą inžinerinę įrangą. Antrame pastate ketinama įrengti medžio dirbtuves“, – projekto pristatymo metu sakė architektas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52

Jo teigimu, projektu siekiama akcentuoti pagrindinio pastato išraiškingą puošybą ir ją išsaugoti. Kiemas nėra didelis, bet numatoma atkurti ten buvusį grindinį ir įrengti patogų priėjimą iš gatvės pusės.

„Projektavimo sprendiniai negali atsakyti į visus klausimus, kurie galbūt iškils, kai tą pastatą pradėsime remontuoti. Perdangos storis yra labai didelis, bet konstruktyvinė pastato būklė nėra labai bloga, kaip galima buvo tikėtis. Gal kai kuriose vietose reikės kilstelėti ir sutvirtinti apatinį vainiką, bet pagrindinės medinės detalės yra išsilaikiusios, išskyrus stogą“, – sakė V.Brezgys.

Anot jo, gretimų sklypų savininkai yra informuoti apie planuojamus darbus.

„Vilniaus planas“ vizualizacija /Medinukas Polocko gatvėje turėtų būti atkurtas
„Vilniaus planas“ vizualizacija /Medinukas Polocko gatvėje turėtų būti atkurtas

Įrengs muziejų ir vietą bendruomenėms

Muziejaus ekspozicijos metmenų rengėja Donata Armakauskaitė pasakojo, kad čia siūloma eksponuoti medinės architektūros pavyzdžius, rengti edukacinius renginius ir parodas. Į veiklą įtraukti ir bendruomenes.

„Šiuolaikinis muziejus yra neatskiriamas nuo bendruomenės. Matome dvi aiškias galimybes. Visų pirma, medinės architektūros paveldo savininkų bendruomenės būrimas, taip pat Užupio bendruomenei aktualių klausimų viešinimas, lygiaverčio dialogo su bendruomene plėtojimas planuojant ir įgyvendinant muziejaus veiklas. Šis pastatas, kaip žinia, yra neatskiriamas Užupio elementas“, – tikino D.Armakauskaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medinukas Polocko g. 52

Nori sutvarkyti iki 2021 metų pabaigos

Projekto vertė daugiau nei 1,3 mln. eurų, 506 tūkst. eurų, tikimasi, bus gauta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Likusią dalį turėtų padengti savivaldybė.

Ar bus gautos europinės lėšos, turėtų paaiškėti kovo viduryje. Iškart po to būtų skelbiamas rangos konkursas ir planuojama, kad visi darbai būtų užbaigti iki 2021 metų gruodžio pabaigos.

Skaičiuojama, kad muziejaus išlaikymas per metus turėtų atsieiti iki 100 tūkst. eurų.

Primename, kad savivaldybė jau anksčiau planavo atnaujinti apleistą XIX amžiuje Polocko gatvėje statytą dviaukštį pastatą, pasinaudodama europine parama, bei įkurti čia kultūros mainų su Baltarusija centrą. Idėją brandino tarybos narys, „Lietuvos sąrašo“ atstovas Liutauras Stoškus. Tačiau dar kovą pranešta, kad iki paraiškos pateikimo termino pabaigos savivaldybė nespėjo sutvarkyti reikiamų dokumentų, neparengė leidimo statybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas