Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos NT gigantas „Evergrande“: kas jis ir ar pasikartos „Lehman Brothers“ istorija?

Kinijos nekilnojamojo turto milžinė „Evergrande“, užsienio žiniasklaidos teigimu, yra tiesiog per didelė, kad galėtų bankrutuoti. Toks faktas reikštų didelį smūgį ne tik Kinijos ekonomikai, bet ir pasaulinėms rinkoms. Ekspertai nuogąstauja, kad „Evergrande“ gali pakartoti „Lehman Brothers“ istoriją ir sukelti pasaulinę krizę. Tiesa, daugelis ekspertų abejoja tokiu scenarijumi, tarp jų ir 15min kalbinti Lietuvos analitikai. Anot jų, Kinijos įtaka finansų sektoriui yra gerokai mažesnė nei Jungtinių Amerikos Valstijų.
„Evergrande“
„Evergrande“ / 123RF.com nuotr.

Pastarąsias kelias savaites Kinijos konglomeratas „Evergrande“ dominuoja Vakarų žiniasklaidos pirmuosiuose puslapiuose. Teigiama, kad Pekinas rizikuoja šį gigantą paversti Kinijos „Lehman Brothers“, po kurio žlugimo 2008-ais metais per pasaulį nuvilnijo krizės banga.

Skelbiama, kad „China Evergrande Group“ praėjusį pirmadienį neatliko su paskolomis susijusių mokėjimų mažiausiai dviem bankams. Tokie veiksmai nustebino analitikus ir išprovokavo akcijų smukimą pasaulio finansų rinkose, reitingus pradėjo mažinti ir tarptautinės reitingų agentūros.

Be to, JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ praėjusį penktadienį pranešė, kad tarptautiniai investuotojai, turintys Kinijos nekilnojamojo turto milžinės „China Evergrande Group“ obligacijų JAV doleriais, dar negavo palūkanų mokėjimų, kurie turėjo būti pervesti praėjusį ketvirtadienį.

15min, remdamasi CNN, CNBS, WSJ ir kita užsienio žiniasklaida bei Lietuvos analitikų įžvalgomis, pateikia situacijos analizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas