Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kitąmet bus skirta 10 mln. eurų jaunų šeimų būsto programai regionuose

Jaunų šeimų būsto programai regionuose 2019 metais planuojama skirti 10 mln. eurų. Šios lėšos numatytos kitų metų biudžeto projekte, kuriam pritarė Vyriausybė. Valstybės biudžeto projektui dar turi pritarti Seimas.
Jauna šeima
Jauna šeima / 123rf.com nuotr.

Šiems metams valstybės subsidijoms jaunų šeimų būstui skirta 4 mln. eurų.

„Jaunos šeimos, kurių prašymai paskatai gauti šiais metais bus netenkinami, nes išnaudotos visos tam skirtos lėšos, yra įrašomos į sąrašą finansinei paskatai gauti kitais metais. Kadangi ši programa yra patvirtinta iki 2021 metų, šeimos ir toliau gali teikti prašymus“, – pranešime spaudai cituojamas socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministras Linas Kukuraitis.

SADM pabrėžia, kad valstybės subsidija pirmam būstui regione įsigyti ar statyti galima pasinaudoti sudarius sutartį su kredito įstaiga (banku, kredito unija). Tačiau pabrėžiama, kad kredito įstaigos savarankiškai sprendžia dėl kredito suteikimo jaunai šeimai pagal Lietuvos banko patvirtinus Atsakingo skolinimo nuostatus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Spalio 17 dienos duomenimis, iš viso buvo pateikti 2163 prašymai subsidijai pirmajam būstui regione gauti. Iš jų priimti 694 prašymai, atmesti – 1169, apdorojama – 16.

Daugiausia prašymų pateikė šeimos su vienu vaiku – 47 proc. Jaunos šeimos su dviem vaikais pateikė 27 proc. prašymų, šeimos be vaikų – 22 proc., o gausios šeimos su trimis ir daugiau vaikų – 4 proc. visų prašymų.

Kauno rajone pateikti 272 prašymai, Klaipėdos rajone – 196, Vilniaus rajone – 188, Panevėžio mieste – 125. Likę 1382 prašymai – kitose savivaldybėse.

Primename, kad bankų, teikiančių paskolas su valstybės parama atstovai praėjusį ketvirtadienį buvo iškviesti į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Šio susitikimo metu nutarta ilginti terminą, per kurį žmonės turi pasirašyti sutartį su bankais – nuo 2 iki 3 mėnesių.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Susitikime sutarta, kad jauna šeima, teikdama prašymą dėl namo statybos regione, kartu su kitais tvarkoje numatytais dokumentais turės pateikti statybos leidimą. Taip pat prie suformuotos pažymos jaunai šeimai bus pridedama atmintinė apie visus dokumentus, kurių reikia kreipiantis į kredito įstaigą.

Planuojama, kad šie pakeitimai įsigalios nuo 2019 metų sausio 1 dienos.

Parama jaunoms šeimoms įsigyti būstą regione teikiama nuo šių metų rugsėjo 1 dienos. Pretenduoti į finansinę paskatą gali jaunos šeimos, kuriose abu sutuoktiniai arba vienas vaikus auginantis tėvas ar mama nėra vyresni nei 35 metų. Jaunos šeimos nariai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių žmonių apskaitą.

Finansinė paskata teikiama jaunoms šeimoms pirmajam būstui pirkti ar statyti. Būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų. Sklypo įsigijimui, kuriame jauna šeima planuoja statyti būstą, gali būti skiriama ne daugiau kaip 15 proc. būsto kredito sumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas