Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl bankai Lietuvoje nelinkę skolinti sklypams? Priežastis susijusi su 2007 m. NT burbulu

Dauguma Lietuvos bankų gyventojams neišduoda paskolos žemės sklypui, jei jame nėra arba neplanuojama statyti namo. To nežinojęs kaunietis Marius kreipėsi į banką prašydamas paskolos, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo. Ekspertas atskleidė, kad tokio bankų sprendimo priežastys susijusios dar su 2005-2007 metų nekilnojamojo turto burbulu Lietuvoje.
123rf.com nuotr. / Medžiais apsodintas sklypas
Medžiais apsodintas sklypas

Marius 15min pasakojo, kad kovo pabaigoje kreipėsi į SEB banką dėl galimybės su paskola įsigyti 31 tūkst. vertės gyvenamosios paskirties sklypą Kaune, Fredoje.

„Mano tėvai nusižiūrėjo sklypą ir norėjo pirkti. Jie gyvena ne Lietuvoje, tad paklausė manęs, ar galiu nupirkti. Paskambinau bankui paklausti, ar galima gauti 20 tūkst. eurų paskolą. Pasakė, kad gali suteikti paskolą, jei įkeičiamas namo turtas, bet sklypo finansuoti bankas negali. Klausiau, ar galiu gauti vartojimo paskolą, bet ji sklypui įsigyti taip pat nėra duodama“, – iš banko konsultantės sužinotą informaciją perpasakojo Marius.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Nenaudojamos žemės sklypas
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Nenaudojamos žemės sklypas

Iš banko atstovo pasakojimo jis supratęs, kad sklypą belieka įsigyti savo lėšomis, nes paskolos gauti negalima.

Vyrui pasirodė keista, kad mašinai, siurbliui ar bet kokiam greitai nuvertėjančiams produktui kreditą galima gauti, o štai sklypui, kuris gali būti kaip investicija ir turi išliekamąją vertę – ne.

„Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas, Lietuvos turto vertintojų asociacijos valdybos narys Saulius Vagonis 15min teigė, kad iš tiesų bankai labai retai finansuoja žemės sklypų įsigijimą. Ekspertas paaiškino, kad tokios bankų sprendimo priežastys – po 2005-2007 metų NT bumo išmoktos pamokos.

15min aiškinosi, kurie bankai finansuoja vien tik žemės sklypo įsigijimą, o kurie skolina tik tuomet, jei tame sklype planuojamos namo statybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas