Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl šiuolaikiniai dangoraižiai tokių įmantrių formų? Estetika – ne pagrindinė priežastis

Įmantrūs kampai, spiralinės formos, aukštos kampuotos viršūnės, o viduryje ar iš šonų – ir neaiškios kilmės tuščiavidurės ertmės. Manote, kad tokie modernūs dangoraižiai statomi tik dėl grožio? Klystate, su estetika tai neturi nieko bendro.
Gražiausias pasaulio dangoraižis - „Shanghai Tower“
Gražiausias pasaulio dangoraižis - „Shanghai Tower“ / Vida Press nuotr.

Iš tiesų, šiuolaikinių aukščiausių dangoraižių architektūrinis dizainas privalo išspręsti vieną svarbų faktorių, apie kurį daugelis žmonių net nepagalvotų – vėjo problemą, rašo businessinsider.com.

Pučiant itin stipriam vėjui, labai aukšti dangoraižiai gali pradėti siūbuoti, o jei siūbavimas būtų stiprus, viršutiniuose dangoraižio aukštuose esantiems žmonėms tai sukeltų nemažą diskomfortą.

Kad vėjas būtų kiek „apgautas“, naudojami įvairūs architektūriniai triukai. Taigi tokios detalės, kaip kampuotos viršūnės ar tuščiavidurės ertmės, kurios gali atrodyti tik kaip dekoratyviniai stiliaus elementai, iš tiesų yra kruopščiai suplanuotos vėjo mažinimo technikos, dėl kurių dangoraižiai stovėtų tvirtai.

Tokiu principu buvo kurtas Čikagos „Willis Tower“, iki 2009 m. liepos 16 d. vadinto „Sears Tower“, dangoraižio (aukštis – 442,1 m) dizainas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Willis Tower dangoraižis Čikagoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Willis Tower dangoraižis Čikagoje

Pastatą sudaro devyni skirtingų aukščių „bokštai“ susijungiantys į vieną visumą. Dėl tokio dizaino dangoraižio struktūra yra stabilesnė – kiekvienas bokštas paremia vienas kitą, o kadangi jie yra ne vienodo aukščio, vėjo jėga yra sumažinama.

Dėl tokios konstrukcijos net ir pučiant stipriam vėjui dangoraižis siūbuoja tik per kiek daugiau nei du centimetrus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Willis Tower, Čikaga
AFP/„Scanpix“ nuotr./Willis Tower, Čikaga

Statant 425,5 m aukščio „432 Park Avenue“ dangoraižį Niujorke, kuris yra antras pagal dydį gyvenamasis pastatas mieste, taip pat buvo naudojama vėjo mažinimo technika.

wikimedia.org/„432 Park Avenue“
wikimedia.org/„432 Park Avenue“

Tik ji buvo sumanyta jau įpusėjus dangoraižio statybas. Atlikti bandymai parodė, kad net ir menkiausias vėjas dangoraižyje sukelia nemažą vibraciją. Taigi pastato inžinieriai nusprendė išimti langus nenaudojamuose pastato aukštuose, kad pro juos netrukdomai galėtų praeiti vėjas.

„Wikimedia Commons“ nuotr./„432 Park Avenue“ Niujorke
„Wikimedia Commons“ nuotr./„432 Park Avenue“ Niujorke

Dėl šio sprendimo juntama vibracija ir pastato siūbavimas reikšmingai sumažėjo.

Spiralinis 632 metrų aukščio dangoraižio „Shanghai Tower“ Kinijoje dizainas toks irgi buvo sukurtas ne per atsitiktinumą.

Dangoraižis baigtas statyti 2015 metais, o jo 127 aukštų fasadas iš šalies atrodo lyg suktųsi apie savo ašį ir kiltų į viršų.

Vida Press nuotr./Gražiausias pasaulio dangoraižis – „Shanghai Tower“
Vida Press nuotr./Gražiausias pasaulio dangoraižis – „Shanghai Tower“

Toks spiralinis bokšto dizainas buvo sugalvotas siekiant „kovoti“ su taifūniniu vėju, šis sprendimas vėjo juntamą jėgą sumažino net 24 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas