Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie darbai modernizuojant daugiabučius atrodo nereikalingi?

Daugiabučio atnaujinime kertinį vaidmenį vaidina investicijų planas, kuriame numatoma, kokios energija taupančios priemonės ir už kokią kainą bus įgyvendintos. Kokios priemonės ir darbai, išdėstyti šiame profesionalų paruoštame plane, dažniausiai gyventojams atrodo nereikalingi, pertekliniai ir per brangūs? Savo patirtimi šiuo klausimu sutiko pasidalyti UAB „Prienų butų ūkis“ vadovas Algis Valatka.
Šildymas
Šildymas / Fotolia nuotr.

Keisti vamzdynus ryžtasi ne visi

Šiuo metu UAB „Prienų butų ūkis“ administruoja maždaug 18 daugiabučių Prienuose. Visi šie namai jau yra viename ar kitame modernizacijos etape, tad bendrauti su gyventojais, derinti investicijų planus, prižiūrėti, kaip vyksta modernizacijos darbai, tenka kone kasdien.

„Iš savo ilgametės patirties žinome, kad dauguma daugiabučių gyventojų yra susitvarkę sanitarinius mazgus – vonias, tualetus, kanalizaciją ir t. t. Kai kas – savo lėšomis, kitur tuo rūpinosi namų administratoriai. Tad keičiant karšto ir šalto vandens vamzdynus gali kilti problemų dėl to, kaip tiksliai finansiškai apskaičiuoti, kiek kas turi mokėti. Pristatydami modernizaciją apie galimybę pasinaudoti valstybes parama papildomoms, energijos netaupančioms priemonėms, tarp kurių – ir šių vamzdynų atnaujinimas – visada pasakome. Tačiau absoliuti dauguma gyventojų, įvertinę visas galimas problemas, imtis vamzdynų atnaujinimo atsisako. Tokia pati situacija ir su elektros instaliacijos sistema“, – pasakoja pašnekovas.

Vis dėlto neseniai atsirado vienas daugiabutis, kuris pasiryžo keisti viską – nuo A iki Z. „Šis namas – labai senas, turintis daug problemų, tad keisti viską – būtinybė. Galbūt šis pavyzdys paskatins to imtis ir kitus daugiabučius“, – pastebi A. Valatka.

„Scanpix“ nuotr./Sena elektros instaliacija.
„Scanpix“ nuotr./Sena elektros instaliacija.

Ginčai dėl ventiliacijos

Tačiau dažnai klausimų kyla vos prabilus apie ventiliaciją, neslepia pašnekovas: „Mes ne tik siūlome atnaujinti esamą daugiabučio ventiliaciją, bet ir apsvarstyti nedideles rekuperacines sistemas. Toks sprendimas vienam butui kainuoja maždaug apie 580 eurų. Tai papildomas apsidraudimas nuo pelėsių atsiradimo, o ši problema, esant blogai ventiliacijai egzistuoja tiek atnaujintuose namuose, tiek neatnaujintuose namuose“, – pabrėžia A. Valatka.

Nagrinėjant investicijų planą, daugeliui daugiabučių gyventojų nekelia klausimų tokios energiją taupančios priemonės kaip stogo ir sienų apšiltinimas, langų ir durų keitimas ir t. t. „Ypatingai žmonės lieka patenkinti tuomet, kai ryžtasi atnaujinti šilumos sistemą. Ne paslaptis – Prienai garsėja savo šilumos kainomis, kurios yra vienos didžiausių Lietuvoje – tad visi šilumos taupymo sprendimai gyventojams atsiperka su kaupu. Dažniausiai įsirengiama šilumos sistema su individualia apskaita kiekviename bute, tad į šią priemonę tikrai nebijoma investuoti“, – atkreipia dėmesį A. Valatka.

Papildomų konsultacijų ir informacijos gyventojams reikia ne tik ventiliacijos klausimais, bet ir kalbant apie skirtingus fasado šiltinimo variantus: „Žmonės lygina ventiliuojamą ir tinkuojamą fasadą, ir nepasakyčiau, kad visi masiškai vertina tik kainos aspektą. Daugeliui labai svarbi ir gera kokybė.“

Kuo daugiau susirinkimų – tuo mažiau problemų

Pasakodamas apie tai, kaip derinami galutiniai investicijų planai, A. Valatka pastebi, jog kelerių metų renovacijos patirtis išmokė laikytis principo – kuo daugiau gyventojų susirinkimų, aptarimų, tuo mažiau nesklandumų ir problemų.

„Drauge aptariame ne tik investicijų plano gaires, bet ir bendraujame vėlesniuose atnaujinimo etapuose. Pavyzdžiui, visus rangos ir projektavimo darbus perkame per Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) sistemą, tad apie jos veiklos principus, padedančius užtikrinti skaidrumą, papasakojame gyventojams. Antras svarbus dalykas – modernizuojant daugiabutį labai svarbi techninė užduotis, tad su ja taip pat supažindiname. Kuo daugiau viešų aptarimų, tuo geriau. Laimei, kol kas jokių didesnių problemų spręsti neteko, tačiau smulkmenų derinimo, įvairių klausimų, kurie kyla vykdant modernizaciją pas mus daug, tad jų sprendimui dedikuojame kiekvieno namo gyventojų susirinkimus“, – pasakoja A. Valatka.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas