Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: biurų miestas Vilniuje, įdarbinęs gamtą

Konkurse „Už darnią plėtrą“ progos sudalyvauti nepraleido ir biurų miestas mieste. Saulės šviesą naudojantys šviestuvai ir kompiuteriai, laisvai biurų erdves keičiančios modulinės biurų sienos, konferencijų salėmis lengvai virstantys restoranai. Galiausiai – į šilumos ir elektros energiją paverčiami kavos tirščiai. Visa tai – ne deklaratyvios idėjos, bet konkretūs sprendimai, kuriais naudojasi „Technopolio“ biurų mieste dirbantys žmonės.
„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje
„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje / Bendrovės nuotr.

Projektas pretenduoja tapti geriausiu metų komerciniu projektu.

„Technopolio“ biurų miestą esantį vadinamajame sostinės Ozo rajone sudaro septyni biurų pastatai – „Alfa“, „Gama“, „Penta“ bei po du „Beta“ ir „Delta“ pastatus – iš viso 77 tūkst. kv. m nuomojamo biurų ploto.

Šiuo metu projektuojamas aštuntasis biurų pastatų kompleksas „Nova“.

„Dažnai girdžiu klausimą, kuo gi mūsų požiūris į klientą kitoks nei kitų. Mums svarbus ne vien pasitikėjimo santykis tarp verslo vadovų, bet ir patogi erdvė kiekvienam darbuotojui: kad jis galėtų čia ir sėkmingai dirbti, ir pailsėti, ir pasportuoti, ar palikti savo vaikus jiems skirtoje erdvėje, negaišdamas pernelyg daug laiko nueitų pas gydytoją, o dėl visų šių galimybių nenorėtų dirbti niekur kitur“, – sako „Technopolis Lietuva“ vadovė Lina Maskoliūnė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lina Maskoliūnė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lina Maskoliūnė

Šiaurės ir Baltijos regionų šalyse veikianti nekilnojamo turto bendrovė „Technopolis“ šiuo metu valdo 17 verslo parkų 6 šalyse, kur įsikūrusios 1,6 tūkst. bendrovių bei dirba 50 tūkst. darbuotojų.

L.Maskoliūnės teigimu, į klientą „Technopolio“ biurų mieste žiūrima iš ilgalaikės perspektyvos, o pusę kompanijos personalo komandos sudaro paslaugų skyrius.

„Mūsų paslaugų modelis – penkių žvaigždučių aptarnavimas biuruose. Siekiame, kad kiekviena įmonė, kuri pasirinko mūsų biurą, čia susikoncentruotų į savo vykdomą veiklą, o visus buitinius klausimus paliktų mums. Teikiame arba organizuojame visas mūsų nuomininkams reikalingas paslaugas iš vienų rankų: nuo biuro planavimo, valymo, interneto, apsaugos, iki gėlių nuomos ir priežiūros, kavos aparatų“, – aiškina biurų miesto koncepciją „Technopolio“ vadovė.

Anot L.Maskoliūnės, „Technopolio“ investicijos skirtos pastatų, aplinkos sprendimams, kurie suteiktų verslams galimybę efektyviai ir nedidelėmis biuro išlaidomis vystyti savo veiklą.

„Svarbu, kad tai būtų aplinka, kurioje prigytų ir nenorėtų trauktis modernūs, talentingi žmonės“, – sako ji.

Bendrovės nuotr./„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje
Bendrovės nuotr./„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje

Ozo parke esantį biurų miestą planuojama išplėsti iki 120 tūkst. kv. m nuomojamo ploto, lygiagrečiai diversifikuojant verslų portfelį, pritraukiant įvairaus dydžio bei skirtingų sričių verslus.

Bendrose pastatų erdvėse naudojamos nuo judesio ar natūralaus apšvietimo automatiškai šviesos sklaidą keičiančios biuro šviestuvų lemputės. 2016 metais ant „Beta“ biuro pastato buvo įrengta 70 kW galingumo saulės elektrinė – tai vienas iš keturių „Technopolio“ pastatų, įdarbinusių saulės energiją.

Bendrovės nuotr./„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje
Bendrovės nuotr./„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje

Pastatuose sienų ir grindų apdailai, baldams panaudotos ekologiškos medžiagos. Ekologiškos priemonės naudojamos ir biurų valymui. Patalpose įrengtos mikroklimato valdymo sistemos, o „Delta“ pastate – šalčio sijos.

Biurų pastatuose įrengti vandenį taupantys, į judesį reaguojantys maišytuvai, naudojamas perdirbtas tualetinis popierius, rūšiuojamos atliekos. Iš biurų pastatų bendrovė „Modus Energy Solutions“ surenka ir perdirbimui į elektros ir šilumos energiją išgabena kavos tirščius.

„Technopolyje“ įrengtos elektromobilių krovimo stotelės, kuriose energija gaminama iš atsinaujinančių šaltinių. Be to, daugelis „Delta“, „Penta“ ir „Alfa“ pastato darbuotojų neturi konkrečios vietos automobiliui, o nuo gruodžio mėnesio atnaujinus visas parkingo sistemas – ir likusių pastatų darbuotojai naudosis nededikuotuo parkingo sprendimu.

„Mūsų biurų miesto vizija – tai vieta verslui, kuriam rūpi ne tik pelno siekis, bet ir darni plėtra, verslo tvarumas, verslų įtaka miestui, miesto vystymasis“, – strateginę kryptį įvardija L.Maskoliūnė.

Bendrovės nuotr./„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje
Bendrovės nuotr./„Technopolio“ biurų miestas Vilniuje

„Delta“ pastate įkurta UMA bendradarbystės erdvė. Viename pastato aukštų suplanuotos įvairiems poreikiams skirtos zonos: maži biurai 1–6 asmenims, tyliam darbui skirta erdvė, kūrybiškesniam darbui ar poilsiui skirta „UMA Coffee“ erdvė.

Projektą konkursui teikia bendrovė „Technopolis Lietuva“. Biurų pastatą „Alfa“ projektavo „Trys A.M.“, architektas – K.Reimeris, „Beta“ – „Eventus Pro“ (architektas – N.Cibulskis), „Gama“ – Unitectus (T.Mazuras), „Delta“ – Unitectus (T.Mazuras), „Penta“ – Unitectus (J.Kiaurakytė), „Nova“ – Unitectus (T.Mazuras). „Alfa“, „Beta“, „Gama“ ir „Penta“ generalinis rangovas – „Realco statyba“, „Delta“ – „Mitnija“.

Biurų miestas pradėtas statyti 2008 metų pradžioje, o dabar projektuojamas verslo centras „Nova“ turėtų iškilti 2020 metais.

Bendros investicijos į projektą, be projektuojamo biurų pastato, siekia 142 mln. eurų.

Plėtra – tik darni!

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija 11-ąjį kartą rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams. Tai vienintelis nekomercinis visiems atviras nekilnojamojo turto plėtotojų konkursas Lietuvoje.

Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas
LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas

Svarbiausias vertinimo kriterijus – objekto pritaikymas darnios plėtros principams. Atskirai vertinami urbanistiniai sprendimai, padedantys pastatui ar jų kompleksui įsilieti į aplinką, prisidėti prie papildomo miestiečio komforto, intuityvaus judėjimo mieste. Konkurse pagrindiniu prizu gali būti apdovanoti tik bent vieną žiemą išgyvenę pastatai, tai daroma siekiant įvertinti realias energines pastato sąnaudas ir įvairių technologinių sprendimų efektyvumą. Taip pat vertinamas projekto ekonominis efektyvumas.

Iki šiol išdalintos 41-ios ekspertų įvertinimą žyminčios statulėlės. Jos buvo suteikiamos geriausio gyvenamojo namo, geriausios konversijos, geriausio visuomeninio projekto, biurų pastato taip pat ateities projekto ir kitose kategorijose. Šiemet konkurse laukiama per 20 dalyvių, galutinis skaičius paaiškės rugsėjo pabaigoje.

Šiais metais dalyvių vertinimo komisijoje yra architektai Tauras Paulauskas ir Linas Naujokaitis, Statybininkų asociacijos atstovas Alvydas Kvedaravičius, Vilniaus miesto mero patarėja architektė Dalia Bardauskienė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius Vytautas Martinaitis, Aplinkos ministerijos Statybų ir teritorijų planavimo departamento direktorius Marius Narmontas, „Swedbank“ NT klientų skyriaus vadovas Martynas Trimonis, bei žiniasklaidos atstovai: naujienų agentūros BNS Plius redaktorė Evelina Povilaitytė ir žurnalo IQ priedo „Statyk PRO“ redaktorius Darius Babickas.

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams pristatysime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Portalo skaitytojai taip pat turės galimybę prisidėti prie geriausiųjų rinkimų bei rinks savo favoritą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi