Sportas gyvai

Konkursas „Už darnią plėtrą“: Buvęs saldainių fabrikas virsta daugiabučių kvartalu

Konkurse „Už darnią plėtrą“ dalyvauja daugiabučių kvartalo projektas „Žvėryno namai“, 3,3 ha ploto teritorijoje Vilniuje pradėtas statyti dar 2013 metų rudenį. Iki šios dienos nekilnojamojo turto bendrovė „Hanner“ rinkai pasiūlė 407 butus ir šiuo metu plėtoja kvartalo 4 etapą.
Daugiabučių kvartalas „Žvėryno namai“
Daugiabučių kvartalas „Žvėryno namai“ / „Hanner“

Bendrovė buvusią „Vilniaus pergalės“ saldainių fabriko teritoriją, kur dabar kyla daugiabučiai, įsigijo už 7,8 mln. eurų, o į keturių etapų statybas investavo 24 mln. eurų.

Plėtra teritorijoje vyko su nuotykiais. Pavyzdžiui, vos pradėjus įgyvendinti gyvenvietės projektą, dar 1951 metais pastatytos katilinės rūsyje buvo aptiktas stiklainių sandėlis, kuriame – apie 400 stiklainių nuo uogienės – greičiausiai iš jų buvo gaminamas įdaras „Vilniaus pergalės“ gaminiams. Sandėlis įgyvendinant projektą jau nugriautas, tačiau dalis stiklainių saugiai perkelti į kitą vietą.

Vėliau Stirnų gatvėje susprogdintas apie 30 metrų aukščio kaminas – juo užbaigtas gamyklos pastatų griovimas. Tuomet „Hanner“ pradėjo pirmąjį kvartalo plėtros etapą, už kurį siekia apdovanojimo. Nuo 2013 metų rudens per metus bendrovė pastatė 2 namus, kuriuose įrengė 120 butų. Rinkai buvo siūlomi 1-4 kambarių 27-96 kv. m ploto būstai, po namais įrengtos vietos automobiliams. Uždaroje kvartalo teritorijoje įrengtas fontanas ir laisvalaikio zonos.

VIDEO: Sostinėje susprogdintas „Vilniaus pergalė" fabriko kaminas

„Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis pasakoja, kad projektas kurtas aukštesnes nei vidutines pajamas gaunančioms šeimoms. Šiame kvartale įmonė pernai pardavė daugiausia butų.

„Žvėryno namai“
„Žvėryno namai“

Tarp Stirnų ir Stumbrų gatvių statomi daugiabučiai yra B energinio naudingumo klasės, juose taip pat įrengta individuali šildymo apskaita. Skaičiuojama, kad pirmojo etapo namuose vidutinės mėnesinės 2015-2016 metų šildymo sezono išlaidos siekė 0,34 ir 0,37 eurų už kv. metrą.

Šiuo metu teritorijoje pastatyti aštuoni 6 aukštų namai, kuriuose įrengti 407 butai.

Dar nuo 1952 metų sostinės Žvėryno mikrorajone stovėję saldainių fabriko „Pergalė“ pastatai pradėti griauti 2013 metų rugpjūtį. Nuo 2011 metų Lenkijos saldumynų gamintojos „Mieszko“ valdoma konditerijos gaminių bendrovė „Vilniaus pergalė“ perkėlė gamybą iš Vilniaus centro į priemiestį.

15min vaizdo įrašuose užfiksavo griovimo darbus:

VIDEO: Griaunamas pastatas
VIDEO: Griaunamas pastatas

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams.

Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Projektai vertinami pagal koncepcijos atitikimą darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslams, architektūros, urbanistinę ir statybos kokybę ir pagarbą gamtos bei kultūros paveldui. Taip pat įvertinami energiniai pastatų sprendiniai, projekto atitikimas NT poreikiams ir ekonominis naudingumas bei kiti kriterijai.

Komisijos nariai – Lietuvos architektų rūmų, projektuojančių įmonių, Lietuvos statybininkų asociacijų, bankų, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir žiniasklaidos atstovai.​

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams kiekvieną savaitę pateiksime po kelis konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Spalio mėnesį galėsite balsuoti ir išrinkti geriausią NT projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius