Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kreditas renovacijai nėra įprasta banko paskola

Svarstant daugiabučio renovacijos galimybę, dažniausiai jaudinamasi ne dėl gyvenimo statybų aikštelėje zujant darbininkams, o dėl butų savininkų mokamo kredito. Visgi renovacijos ekspertai pabrėžia, kad renovacijos kreditui taikomos daug geresnės sąlygos nei įprastai banko paskolai, o įmokas už modernizaciją atperka sutaupyti šildymo mokesčiai.
Liudikiškių g. 31, Anykščiai
Liudikiškių g. 31, Anykščiai / BETA nuotr.

Pirmieji žingsniai

Finansavimo daugiabučio modernizacijai gavimo procesą sudaro keli žingsniai. Pirmiausia, butų savininkams patvirtinus investicinį planą, gyventojų paskirtas projekto administratorius pradeda projekto įgyvendinimą. „Kitas svarbus žingsnis – patikrinti ar daugiabutyje nėra ūkinę veiklą vykdančių subjektų. Tai gali būti tiek įmonė, tiek individualia veikla besiverčiantys asmenys: neretai daugiabučiame name veikia kokia nors gamyklėlė ar yra įsikūręs batsiuvys“, – teigia Marius Smaidžiūnas, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėjos pavaduotojas.

Jeigu tokių asmenų daugiabutyje yra, pirmas žingsnis būtų kreiptis į BETA, kuri tikrina, ar pagal ES reglamentus jie gali pretenduoti į paramą. Jeigu gali – koks yra maksimalus paramos dydis ir taip pat, ar tokiu būdu nebus pažeistas LR konkurencijos įstatymas.

Kreipimasis į banką

Kartu su šiais darbais, administratorius gali pradėti vykdyti ir statybos darbų, techninės priežiūros, projekto parengimo pirkimus. Įvykdžius juos, agentūrai pateikiama arba pirkimo ataskaita, arba jau sudaryta sutartis. Įvertinus šiuos dokumentus, nustatoma, ar pirkimai buvo atlikti tvarkingai, ar jie atitinka investicijų planą. Patenkinus šiuos reikalavimus, administratorius gauna raštišką pritarimą, kad šios sutartys (arba pirkimo ataskaitos, pagal kurias vėliau bus sudarytos sutartys) yra tinkamos finansavimui gauti. „Taigi, turėdamas šį raštą, projekto administratorius gali kreiptis į banką ir prašyti suteikti paskolą“, – priduria M. Smaidžiūnas.

Tiesa, Alvydas Gervinskas, buvęs „Anykščių komunalinio ūkio“ specialistas, teigia, kad į banką galima kreiptis vos tik gavus investicinio plano patvirtinimą: tokiu būdu galima sužinoti jų preliminarų verdiktą dar prieš ruošiant rangos darbų konkursus bei techninius projektus. „Gavus statybos leidimą ir pradėjus darbus, kiekvieną mėnesį būna pasirašomas statybos darbų atlikimo aktas. Tuomet, atlikti darbai būna apmokami iš kredito sąskaitos pagal rangovo išrašytą sąskaitą“, – dėsto A. Gervinskas.

Įsibėgėjus šiems procesams, namą patikrina speciali komisija, kurią paskiria Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Pastaroji tuomet kreipiasi į BETA, kuri rūpinasi dalies investicijų padengimu, naudojantis valstybiniais finansiniais instrumentais, o likusi dalis yra paskirstoma gyventojams. Suformavus paskolos gražinimo grafiką, kiekvienas gyventojas pradeda mokėti kreditą, kurio terminas pasirenkamas butų savininkų susirinkime. Gyventojai paskolą gali grąžinti ir anksčiau termino arba didesnėmis dalimis negu nurodyta grafike.

Administratoriaus vaidmuo

Sudarius paskolos sutartį, jos administravimas gali būti dvejopas. Vienas variantas – kai už kredito grąžinimą lieka atsakingas daugiabučio administratorius. Pabaigęs projektą, jis automatiškai tampa paskolos administratoriumi, kuris kredito grąžinimo laikotarpiu rūpinasi surinktomis įmokomis, laiku išsiųstais mokėjimo lapeliais gyventojams bei kitais reikalais.

„Kitas variantas – kai už kredito administravimą atsakingas yra pats bankas. Tokiu atveju, jis pats rūpinasi projekto raštais, apmokėjimo lapeliais ir kitais dalykais“, – pasakoja M. Smaidžiūnas. Nuo pasirinkto banko priklauso ir nuobaudos vėlavimo arba visiško nemokumo atvejais.

Nėra įprasta banko paskola

A. Gervinsko nuomone, į paskolas neigiamai dažniausiai žiūri tie gyventojai, kurie yra kategoriškai nusiteikę prieš renovaciją. „Dažniausiai žmonėms kylantys klausimai: kas nutiks su paskola po mano mirties? Kas bus jeigu pasikeis valstybės politika? Ar nepradės augti palūkanos, ar nebankrutuos bankai? Ar sunku parduoti butą su paskola?“ – vardija pašnekovas.

Nuo pasirinkto banko priklauso ir nuobaudos vėlavimo arba visiško nemokumo atvejais. Paprastai, tai priklauso nuo to, ar žmogus paskolos išsimokėti nebegali, ar to nedaro piktybiškai. Jeigu buto savininkui yra iškilę laikinų sunkumų, jis gali tartis dėl alternatyvaus mokėjimo grafiko arba jo atidėjimo. Taip pat, jeigu sumažėjo pajamos, galima kreiptis dėl šildymo kompensacijos ir tokiu būdu padengti paskolą taptų lengviau. Na, o jeigu nustatoma, kad nemokumas piktybinis, po trijų mėnesių bankas skolų išieškojimo administravimą gali perleisti specialiai įmonei.

M. Smaidžiūnas pastebi, kad lietuvių tauta apskritai yra nepatikli bankų atžvilgiu, tačiau priduria, kad kreditas daugiabučio renovacijai yra visai kas kita. Teisiškai, ši paskola pririšama ne prie buto savininko, o prie pačio buto. Fizinis asmuo turi skolinimosi limitą, tuo tarpu paskola būsto renovacijai gali būti perduodama kartu su butu naujam jo savininkui, kurį, be abejo, būtina tiksliai informuoti, jog butas yra parduodamas kartu su renovacijos paskola.

Mano daugiabutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento