Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

KT pradeda nagrinėti bylą dėl pirmumo įsigyjant žemę

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį pradeda nagrinėti bylą, ar dabar galiojanti žemės pirkimo pirmumo teise tvarka neprieštarauja Konstitucijai.
Konstitucinis Teismas pradėjo nagrinėti bylą pagal prezidentės prašymą ištirti Vyriausybės nutarimą
Konstitucinis Teismas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Byla nagrinėjama pagal neįvardijamos bendrovės skundą, ar pirmumo teisę numatančios Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo nuostatos neprieštarauja konstituciniams atsakingo valdymo ir teisinės valstybės principams.

Dabar įstatymas numato, kad jeigu tokios žemės sklypas parduotas pažeidžiant pirmumo teisę jį pirkti, suinteresuotas asmuo per tris mėnesius turi teisę teisme reikalauti, kad jam būtų perkeltos pirkėjo teisės ir pareigos.

Anot bendrovės, nuo 2014 metų į žemės pardavimo procesą įtraukta Nacionalinė žemės tarnyba, kuri sudarant sklypo pirkimo–pardavimo sandorį patikrina, ar yra žmonių, turinčių pirmumo teisę jį pirkti, ir išduoda atitinkamą pažymą sklypo pardavėjui.

Notaras patvirtinti sandorį gali tik gavęs NŽT dokumentus.

„Valstybės institucija, išduodama visus reikiamus leidimus sudaryti sandorį, turi pareigą užtikrinti tinkamą pirmumo teisės įgyvendinimą, todėl atsakomybė už klaidas, padarytas leidžiant sudaryti tokį sandorį, turi tekti išimtinai šiai valstybės institucijai“, – nurodoma bendrovės skunde.

Jame pažymima, kad privalomas valstybės institucijos ir notaro dalyvavimas sudarant sandorį jo šalims leidžia pagrįstai tikėtis, jog jis vykta teisėtai, tačiau pirkėjo teisės ir pareigos perkeliamos net ir tuo atveju, kai pirmumo teisė buvo pažeista dėl institucijos kaltės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas