Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Abramovičius Niujorke suplanavo grandiozines statybas – buvusiai žmonai įrengs rūmus

Neseniai Lietuvoje viešėjęs Romanas Abramovičius Niujorke planuoja sujungti tris istorinius namus ir juose įrengti didžiulius namus. Po rekonstrukcijos komplekso plotas siektų 3 tūkst. kv. m – tai bus didžiausias vienai šeimai priklausantis namas Manhatene, skelbia „The Post“, kuriam pavyko gauti architektūrinius planus. Be to, name greičiausiai apsigyvens buvusi R.Abramovičius žmona Daša Žukova, kuriai rugsėjį verslininkas perrašė 90 mln. JAV dolerių vertės turtą.
Romanas Abramovičius ir Daša Žukova
Romanas Abramovičius ir Daša Žukova / AOP nuotr.

Rusijos-Izraelio milijardierius R.Abramovičius pastatus įsigijo 2014 metais ir tuomet suplanavo ten statyti savo miesto pilį.

Savo pavardės viešinti nepanoręs ekspertas „The Post“ sakė, kad be 90 mln. JAV dolerių, kuriuos verslininkas atseikėjo už pastatus, jų renovacija galėtų siekti dar papildomai 100 mln. JAV dolerių.

Vieši duomenys rodo, kad rugsėjį 51 metų R.Abramovičius tris namus Manhatene perrašė savo buvusiai žmonai D.Žukovai. Taip pat jis jai perrašė ir dar vieną, greta stovintį namą, kurį pernai įsigijo už 16,5 mln. JAV dolerių. Tiesa, pastarojo neketinama įtraukti į renovacijos planus.

„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius
„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Abramovičius

Naujuosius R.Abramovičiaus namus projektuoja architektas Stephenas Wangas iš Niujorko. Šešių aukštų pastatų rekonstrukcija buvo patvirtinta vietos Vietoženklių išsaugojimo komisijos praėjusių metų lapkritį. Keli mėnesiai iki to, kai R.Abramovičius ir D.Žukova pranešė apie skyrybas.

Vida Press nuotr./Namai Niujorke, kuriuose R.Abramovičius planuoja įrengti namus
Vida Press nuotr./Namai Niujorke, kuriuose R.Abramovičius planuoja įrengti namus

Brėžiniuose, kuriuos gavo „The Post“ nurodoma, kad pastate turėtų būti įrengti lauko ir vidaus baseinai, meno galerija. Taip pat ketinama įrengti du liftus, vyno rūsį, darbuotojų kambarius, dvi virtuves bei sauną. Viršutinis, šeštasis aukštas turėtų būti skirtas stogo terasai ir lauko valgomajam.

Komplekso galinė pusė, kuri bus matoma iš japoniško sodo, turėtų būti apgaubta stiklu ir įrėminta metalu. Įdomu tai, kad šis stiklas bus neperšaunamas. Architektas, kuris įvertino ir komentavo „The Post“ brėžinius, sakė, kad tokio tipo stiklai naudojami statant dangoraižius.

„Tokios prabangos seniai nematėme Niujorko gyvenamuosiuose projektuose. Projekte idealiai suderinta forma ir funkcijos. Tai pastatas, kuris atrodys kaip rūmai, tačiau jame bus ir intymių, šeimos erdvių“, – dienraščiui sakė tarptautinio dizaino ir architektūros žurnalo „Objekt“ redaktorius Sasha Josipovicz.

Vida Press nuotr./Kairėje nepatvirtintas planas, dešinėje – patvirtintas
Vida Press nuotr./Kairėje nepatvirtintas planas, dešinėje – patvirtintas

Teigiama, kad beveik visas ketvirtas pastato aukštas bus skirtas didžiajam šeimininkų miegamajam, taip pat ketinama čia įrengti kelias „įeinamas“ spintas, darbo kambarį.

Penktajame aukšte turėtų atsirasti dar keturi miegamieji, kiekvienas iš jų turės po vonią, planuojama įrengti darbo ir žaidimų kambarius.

Visi trys namai, kuriuos ketinama apjungti, yra istoriniame „Upper East Side“ rajone.

Vida Press nuotr./Namai Niujorke, kuriuose R.Abramovičius planuoja įrengti namus
Vida Press nuotr./Namai Niujorke, kuriuose R.Abramovičius planuoja įrengti namus

2016 metais Vietoženklių išsaugojimo komisija buvo atmetusi oligarcho planus, nes projektas buvo įvertintas kaip „neautentiškas“. Manyta, kad namas išdarkys bendrą miesto vaizdą. Tačiau praėjusių metų lapkritį planai vis dėlto buvo patvirtinti.

„Neturiu supratimo, ar ten kas gyvens, bet Abramovičius sujungs tuos namus. Rekonstrukcija jau vyksta. Jis gavo patvirtinimą dėl to, kad sutiko išsaugoti fasadus tokius, kokie jie yra dabar“, – „The Post“ sakė informuotas šaltinis.

Vida Press nuotr./Kairėje nepatvirtintas planas, dešinėje – patvirtintas
Vida Press nuotr./Kairėje nepatvirtintas planas, dešinėje – patvirtintas

R.Abramovičius turtą buvusiai žmonai oficialiai perrašė rugsėjo 14 dieną, skelbia „The Post“, remiantis viešais duomenimis. Tai jis padarė praėjus keliems mėnesiams po to, kai britai atsisakė jam suteikti vizą, tačiau Izraelis jam suteikė pilietybę. R.Abramovičius bandė gauti nuolatinį leidimą gyventi Šveicarijoje, tačiau jo prašymas buvo atmestas, kai šalies policija įžvelgė galimą „grėsmę viešajam saugumui ir valstybės reputacijai“.

Kol vyksta naujųjų D.Žukovos namų rekonstrukcija, buvusi oligarcho žmona gyvena pas milijardierių Olegą Deripaska, kuris taip pat yra artimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Spalio pradžioje JAV įšaldė O.Deripaskos turtą Niujorke, už kurį oligarchas 2008 metais sumokėjo 42,5 mln. JAV dolerių. „The Post“ skelbė, kad, nepaisant JAV pareigūnų atliekamų veiksmų, D.Žukovai leista toliau ten gyventi.

Birželį pranešta, kad R.Abramovičius gavo Izraelio pilietybę ir gyvena šioje šalyje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Romanas Abramovičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Romanas Abramovičius

Gegužę „The Guardian“ apžvalgininkas Luke'as Hardingas rašė, jog priežastis, kodėl Jungtinė Karalystė neatnaujina vizos oligarchui, paprasta – jo ryšiai su Vladimiru Putinu.

Tiesa, nepaisant problemų dėl vizos, milijardierius Londone įsigijo prabangų būstą ir už jį nepagailėjo 30 mln. svarų sterlingų.

15min jau rašė, kad V.Putino pinigine vadinamas R.Abramovičius gali prašyti Lietuvos pilietybės ir turėtų teisę ją gauti. Oligarchas rugpjūčio pradžioje slapta lankėsi Lietuvoje. Apie jo vizitą galite skaityti čia.

Pagal žurnalo „Forbes“ sudaromą reitingą, R.Abramovičius užima 140 vietą turtingiausių pasaulio žmonių sąraše. Jo turtas siekia 10,8 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas