Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lukiškių kalėjimo pastatus perduos Turto bankui: nuomos, kol paaiškės, ką su jais daryti

Vyriausybė nutarė perduoti Lukiškių kalėjimo pastatus Turto bankui, kuris valdys kompleksą ir spręs dėl tolesnio jų panaudojimo. Nurodoma, kad Lukiškių kalėjimas bus nuomojamas iki apsisprendžiant, ką toliau su pastatais daryti.
Lukiškių kalėjimas
Lukiškių kalėjimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įstaigos atstovė Jolita Skinulytė-Niakšu 15min sakė, kad Turto bankas rengiasi Lukiškių kalėjimo pastatų komplekso perėmimui. Šis procesas sulig Vyriausybės nutarimu nesibaigs, o užtruks dar kurį laiką.

„Tikimės, kad bendradarbiaujant su Vilniaus pataisos namais, tai pavyks padaryti, kiek įmanoma operatyviai. Perimant kompleksą turės būti išvežtas nebereikalingas kalėjimo inventorius bei įranga, pašalinti laikini statiniai, atlikti kiti darbai“, – sakė ji.

Pasak J.Skinulytės-Niakšu, perėmęs Lukiškių pastatų kompleksą Turto bankas ketina jį laikinai išnuomoti, iki bus apsispręsta dėl tolesnio šio komplekso vystymo bei pasirengta visuomeninės dalies įveiklinimui.

„Šiuo metu jau yra rengiamos šio nuomos konkurso sąlygos. Taip pat jau yra įvykęs Lukiškių pastatų komplekso nuomos rinkos vertės nustatymo pirkimas. Turto vertintojų nustatyta komplekso nuomos rinkos kaina bus pradinė skelbiant nuomos konkursą“, – aiškino ji.

Finansų ministerija ir Turto bankas yra įpareigoti pasirengti Lukiškių pastatų komplekso pripažinimui valstybei svarbiu projektu. Tuo tikslu šių metų pabaigoje – kitų metų pradžioje bus atliekama projekto vystymo alternatyvų analizė.

Vyriausybė šių metų birželį pritarė planams dalį uždaryto Lukiškių kalėjimo pastatų parduoti bei išnuomoti, likusius statinius ketinama panaudoti edukacinėms veikloms. Turto banko skaičiavimais, norint įveiklinti ir išnuomoti pastatus, reikėtų apie 20 mln. eurų, kuriuos galėtų investuoti operatorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renginys „Lukiškių vizija: atvira kūrybinė diskusija“.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renginys „Lukiškių vizija: atvira kūrybinė diskusija“.

Finansų ministerijos pateiktame projekte siūloma parduoti kalėjimo ligoninės pastatus viešame aukcione. Ligoninės sklypo pastatų plotas siekia 1831 kv. m, o žemės sklypas – 3404 kv. metrus.

Kita 14,5 tūkst. kv. m. ploto dalis būtų išnuomojama verslui viešojo nuomos konkurso būdu. Likusi 4231 kv. m. ploto dalis būtų perduota naudoti edukacinės krypties veiklų vykdymui ar kitų visuomenės viešųjų poreikių tenkinimui.

PLAČIAU SKAITYKITE: Dalį Lukiškių kalėjimo pastatų siūlo parduoti – tikimasi gauti 6 milijonus eurų

BNS spalio pabaigoje skelbė, kad kol bus galutinai apsispręsta dėl buvusio Lukiškių kalėjimo komplekso panaudojimo, Turto bankas ketina laikinai išnuomoti visą kompleksą ar atskiras jo dalis. Konkursas bus paskelbtas po to, kai turto vertintojai įvertins nuomos rinkos vertę.

Lukiškių komplekse yra šeši pastatai: Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė, administracinės, gamybinis patalpos, kalėjimas, kalėjimas-ligoninė, tvora su kontroliniu perėjimo postu. Jie įtraukti į Kultūros vertybių registrą ir turi nacionalinės kultūros vertybės statusą.

Kaliniai iš Lukiškių kalėjimo iškelti maždaug prieš metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas