Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Maskvos namai“ bus nugriauti, bet prieš tai ant jų sienų robotas perkels ukrainietės portretą

Vilniaus „Maskvos namų“ vaiduoklis, stovintis Juozapavičiaus ir Rinktinės g. sankirtoje, bus nugriautas, tačiau vis dar nežinia, kada. Prieš tai menininkai užsimojo ant „Maskvos namų“ perkelti ukrainietės portretą.
Maskvos namai. Vilnius, Lietuva.
Maskvos namai. Vilnius, Lietuva. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Rusija Vilnius

Šių metų pradžioje Vilniaus savivaldybė nusprendė, kad „Maskvos namų“ pastatas bus nugriautas, paaiškėjus, kad jis pastatytas neturint statybos leidimo. 15min trečiadienį perklausus, kada tai bus padaryta savivaldybė tikslaus atsakymo neturėjo.

Vilniaus namų idėja gimė 2004 metų liepą, kai Lietuvoje lankėsi tuometis Maskvos meras Jurijus Lužkovas. Planuota esą tokie namai būtų kultūros ir verslo bendradarbiavimo centras. Pastatas taip ir nebuvo baigtas, o dabar planuojama jį griauti.

2017 m. Valstybės saugumo departamento (VSD) grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime šis projektas įvardintas kaip potencialus Rusijos „įtakos, tėvynainių politikos ir viešosios diplomatijos instrumentas“.

Kaip 15min patvirtino Vilniaus miesto savivaldybės atstovė spaudai Airinė Skistymė, birželio 28 d. teismas išdavė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) vykdomąjį raštą dėl priverstinio sprendimo vykdymo.

„Kadangi savininkas (įstaiga) savo lėšomis nei statinį įsiteisino, nei nugriovė, tai VTPSI imsis griovimo veiksmų pati. VTPSI turėtų vykdyti konkursą rangovo parinkimui, bet kiek tai užtruks priklauso nuo pačios VTPSI vidinių procedūrų“, – aiškino A.Skistymė.

Kol pastatas dar nenugriautas, Lietuvos, Estijos ir Ukrainos menininkai lietuvės menininkės Linos Šlipavičiūtės buvo suburti bendrai idėjai – ant šio pastato freską, kuri simbolizuos besiginančios Ukrainos ryžtą priešintis Rusijos agresijai.

Menininkė, idėjos autorė Lina Šlipavičiūtė 15min patvirtino žinanti pastato griovimo planus, tačiau šįmet tai, jos teigimu, nebus padaryta.

„O ką gali žinot – gal Maskvos namus pavers kokiu ukrainiečių centru. Pasakojo mums ir apie tokią idėją, bet ji tikrai sunkiau įgyvendinama ir kainuotų kur kas daugiau“, – sakė menininkė, subūrusi kolegas ant „Maskvos namų“ sienos įamžinti ukrainietę Tatjaną – savanorę iš Zaporižios, kurios portretą sukūrė fotografė Olena Tytarenko. Ši freska vadinsis „Iki pergalės“.

L.Šlipavičiūtės teigimu, šį sumanymą norima įgyvendinti kuo greičiau. Iki jo realizacijai reikalingos sumos – 13 tūkst. Eur – tetrūksta apie 1500 Eur.

„Jau pradėjome derinti grafiką su kolegomis iš Estijos, laukiam jų atsakymo“, – tikino ji.

Estų robotas Albertas kaip tik ir atliks patį darbą – su fantastišku tikslumu perkels nuotrauką ant fasado.

„O 13 tūkstančių – daugiausiai eilinių žmonių aukos. Didesnes sumas skyrė 1k paramos fondas (2000) ir vienas verslininkas (1000). Jam padėkosim viešai, kai surinksim visą sumą. Dar 1000 eurų iš savivaldybės lėšų paskirti pasiūlė Vilniaus tarybos narys Vincas Jurgutis, kitą savaitę lėšų skyrimas turėtų būti oficialiai patvirtintas. Iš viso projektui jau paaukojo apie 250 žmonių“, – kalbėjo menininkė.

Kaip atrodys freska, išvyskite šiame vaizdo įraše:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas