Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinio dramos teatro granito detektyvas – parduodama vertybė?

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) trečiadienį paskelbė, kad aukcione bandys parduoti rekonstrukcijos metu išmontuotas granito plokštes iš vestibiulio. Tai papiktino kai kuriuos teatro lankytojus, kurie įsitikinę, kad teatro grindys – paveldas ir granito plokščių net negalima buvo išmontuoti. Tačiau teatro atstovai aiškina, kad visas rekonstrukcijos projektas su Kultūros paveldo departamentu yra suderintas, o žiūrovai nuogąstauja be reikalo.
LNDT parduodamas granitas
LNDT parduodamas granitas / LNDT nuotr.

Nuo praėjusių metų rugsėjo LNDT yra rekonstruojamas. Baigus 16,8 mln. eurų vertės darbus teatras duris atverti turėtų 2021 metais.

Vykdant darbus, kaip aiškina LNDT, buvo išmontuotos granito plokštės, buvusios teatro fojė. Skelbiama, kad šis nereikalingas turtas – natūralaus akmens plokštės – aukcione bus parduodamos šių metų gegužės 3 dieną. Visų plokščių plotas sudaro 250 kv. metrų.

„Granito plokštės buvo išmontuotos atliekant teatro fojė rekonstrukcijos darbus. Plokščių matmenys įvairūs, didelė dalis plokščių turi matomus defektus, viršutinė plokščių pusė šlifuota, kita – nelygi. Parduodamas kiekis nedalomas“, – rašoma LNDT skelbime.

LNDT nuotr./LNDT parduodamas granitas
LNDT nuotr./LNDT parduodamas granitas

Žiūrovai sunerimo

Tačiau šiuo skelbimu neliko sužavėti feisbuko vartotojai, kurie pasipiktino esą taip niokojama kultūros vertybe. Į Kultūros vertybių registrą statinys įtrauktas 1993 metais ir jam taikomas regioninis reikšmingumo lygis.

„Įdomu, ar teatras suderino šį sprendimą su Kultūros paveldo departamentu – Kultūros vertybių registre visi šios fojė interjero elementai yra įvardyti pastato vertingosiomis savybėmis. Autorinis Nasvyčių projektas“, – rašė Indrė komentaruose.

„Čia paveldas, simbolis, nedrįskit!“ – piktinosi Morta.

LNDT Gedimino pr. esančiame pastate, kuris dabar rekonstruojamas, veikia nuo 1951 metų. 1981 metais pagal architektų Algimanto ir Vytauto Nasvyčių projektą baigta kapitalinė teatro rekonstrukcija.

LNDT: žiūrovai nuogąstauja be reikalo

LNDT komunikacijos projektų koordinatorė Aušra Pociūtė 15min aiškino, kad rekonstrukcijos metu iš esmės bus pakeistas teatro vestibiulis. Po pakeitimų į visas teatro sales žiūrovai pateks per vieną įėjimą iš Gedimino prospekto.

„Taigi padidėjus žiūrovų srautams iš Gedimino prospekto, didinamos žiūrovų aptarnavimo erdvės – tualetai ir rūbinė bus įkurti rūsyje, jis jau yra iškastas buvusio vestibiulio vietoje, todėl ir buvo išmontuotos granitinės grindų plokštės“, – 15min komentare rašė ji.

D.Matvejev nuotr./LNDT rekonstrukcija
D.Matvejev nuotr./LNDT rekonstrukcija

A.Pociūtė patikino, kad visas teatro rekonstrukcijos projektas yra suderintas su KPD bei yra gautas jų patvirtinimas. Rekonstruojant vestibiulį, vietoje išmontuotų plokščių grindys bus išklotos tokios pačios spalvos granitinėmis plokštėmis, šlifuotomis iš abiejų pusių. Kodėl nebuvo galima panaudoti jau esamų? Tai, pasirodo, susiję su sovietmečio statybų ypatumais.

„Išmontuotų plokščių tolimesnis panaudojimas teatro rekonstrukcijai yra neįmanomas, nes sovietmečiu plokštės buvo montuojamos tiesiai ant cemento – todėl dabar jos yra per sunkios ir per storos (apatinė plokščių pusė yra nešlifuota, visos plokštės yra skirtingų storių). Todėl naujoms grindims dėl riboto patalpų aukščio techniškai netinkamos“, – sakė ji.

Ji pridūrė, kad vestibiulyje buvęs granitas kaip atskiras objektas nėra saugomas. Į Kultūros vertybių registrą įtraukta bendra kompozicija, todėl naujas granitas bus tokios pačios spalvos. Tiesa, saugomas raudonas granitas, esantis didžiosios salės fone, kur yra baseinėlis.

D.Matvejev nuotr./LNDT rekonstrukcija
D.Matvejev nuotr./LNDT rekonstrukcija

LNDT skelbia, kad didelė dalis plokščių turi matomus defektus. Jie, anot A.Pociūtės, atsirado jas išmontuojant, o to išvengti nepavyko dėl buvusių klojimo ypatybių.

„Viršutinė plokščių pusė yra nušlifuota, o apatinė grublėta, su cemento liekanomis“, – tikino LNDT atstovė.

A.Pociūtės teigimu, pradinė parduodamų plokščių kaina siekia tūkstantį eurų. O parduodamos jos „siekiant racionaliai naudoti valstybės turtą ir tikintis, kad šios granito plokštės dar gali būti kur nors pritaikytos“. Už granito plokštes gauti pinigai bus pervedami į valstybės biudžetą.

„Susidomėjusių granito plokštėmis kol kas nėra, tačiau informaciją apie būsimą aukcioną paskelbėme tik vakar“, – sakė ji.

LNDT nuotr./LNDT parduodamas granitas
LNDT nuotr./LNDT parduodamas granitas

Interjerą turėtų išlaikyti

Po rekonstrukcijos teatre turėtų atsirasti nauja 350 vietų mažoji salė ir 100 vietų jaunųjų autorių kūrybai skirta studija.

Įgyvendinus teatro rekonstrukciją, per centrinį įėjimą bus galima pasiekti visas teatro sales. Rūbinė bus perkelta į rūsį, čia taip pat bus įrengti nauji tualetai. Dabartinėje rūbinės vietoje žadama įrengti kavinę. Dar vieną kavinę žadama įrengti terasoje ant teatro stogo.

D.Matvejev nuotr./LNDT rekonstrukcija
D.Matvejev nuotr./LNDT rekonstrukcija

Teatro fojė bei senosiose kavinėse bus siekiama atkurti autentišką interjerą. Anksčiau teigta, kad interjere padaugės vario, bronzos atspalvių, tačiau architektūrinis vaizdinys ir meniniai akcentai išliks tokie patys.

„Teatras kartu su architektais siekia išsaugoti autentišką Vytauto ir Algimanto Nasvyčių interjerą, atkurti kai kurias beveik per 40 metų jau sunaikintas detales, pavyzdžiui, senąjį bufetą, originalią Didžiosios salės kėdžių spalvą. Ieškodamas senojo bufeto nuotraukų, kad būtų galima kuo tiksliau atkurti autentišką interjerą, teatras kreipėsi į visuomenę ir sulaukė didelio susidomėjimo bei siekio padėti šiuo klausimu“, – 15min tikino A.Pociūtė.

Rekonstrukcijai iki 2021 metų bus skiriama 16,8 mln. eurų iš kelių finansavimo šaltinių. BNS anksčiau skelbė, kad mažosios salės ir studijos statybai bus skirta 5 mln. eurų iš ES lėšų, energetinėms priemonėms – 1,2 mln. eurų ES lėšų, šildymui ir vėdinimui – 5 mln. eurų, VIP dalis – beveik 3 mln. eurų, skirti rūsio gilinimui, rūbinei, tualetams, kavinei įrengti pirmajame aukšte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas