Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Britai būsto krizę siūlo spręsti tuo, ko lietuviai raginami atsisakyti

Didžiąją Britaniją krečianti būsto krizė įgauna naują atspalvį. Londone įsikūrusi bendrovė „Naked House“ pasiūlė sprendimą šalį kamuojančiai problemai. Tiesa, projekto idėja lietuviui gali nuskambėti tiesiog neįtikėtinai – vystytojai siūlo būstus su daline apdaila.
Statybos
Statybos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Keturios sienos, stogas, paprasta vonia, o virtuvėje tik kriauklė. Į būstą atvesta elektra, tačiau didesnės apdailos jame nėra. Su tokia realybe susiduria dažnas lietuvis pirkdamas būstą, tačiau užsienyje – tai skamba nerealiai.

Projektą netgi parėmė Londono meras Sadiqas Khanas, rašo independent.co.uk.

Vieno iš „Naked House“ įkūrėjų Neilo Double'o teigimu, tokie būstai galėtų būti iki 40 proc. pigesni nei dabar esantys rinkoje. Neilas – vienas iš trijų bendrovės savininkų. Imtis tokios veiklos vyrą paskatino nevaisingos pastangos Londone rasti būstą, kuris ne tik būtų įperkamas, bet dar ir patogus.

„Neįrengti būstai leidžia savininkams juos pritaikyti pagal savo poreikius ir susikurti tokią erdvę, kokios jie nori. Daug žmonių nori būti kūrybiški, bet negali“, – sakė N.Double'as.

„Naked House“ projektas
„Naked House“ projektas

Bendrovė jau pradėjo plėtoti vieną tokį projektą, taip pat planuoja jų daugiau. Pirmajam projektui statytojai gavo pusės milijono svarų sterlingų paramą, dėl ko pavyko sumažinti projekto savikainą.

Tiesa, tai ne pirmas projektas šalyje, kuriuo siekiama sumažinti būsto kainas. Mančesteryje taip pat statomi daugiabučiai su daline apdaila, kuriuos naujakuriai gali įsirengti pagal savo poreikius.

15min primena, kad spalio pabaigoje policijos generalinis komisaras Linas Pernavas įvardijo, kad statybų pramonėje šešėlis siekia bent 740 mln. eurų. Statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas pateikia dvigubai didesnius skaičius – jo vertinimu, net 1,4 mlrd. eurų slepiasi šešėlyje.

Problema yra tai, kad dauguma naujų būstų Lietuvoje yra parduodami su daline apdaila, žmonės juos įsirengia jau už savo pinigus, kurie dažniausiai ir yra sumokami jau nelegaliai veikiantiems statybininkams.

„Per metus pastatoma 2,8 mln. kvadratinių metrų būsto. Kas tuos būstus įrengia? Statybininkų asociacijos įmonės jų neįrengia. Su medžiagomis, su darbu vieno kvadratinio metro įrengimas kainuoja apie 500 eurų. Taigi 1,4 mlrd. eurų vien tik kalbant apie naujus būstus“, – aiškino D.Gedvilas.

Todėl siūloma leisti pardavinėti tik butus su pilna apdaila

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas