Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nelegalių namų Kuršių nerijoje savininkams sužibo viltis juos įteisinti

Arūno Baltrušaičio namai Preiloje jau dvi savaites stovi nelegaliai – jie turėjo būti nugriauti iki balandžio pabaigos. Tačiau vyras pats savo namų griauti nesiryžo, be to, jam sužibo maža viltis – Vyriausybė nurodė parengti naują Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą, kuriame jau gali atsirasti ir jo kotedžas.
Namai Preiloje, kuriuos reikia griauti
Namai Preiloje, kuriuos reikia griauti / 15min.lt

15min.lt jau aprašė kelių nelegalių namų Preiloje istorijas. Štai A.Baltrušaitis ten atostogauti važiuoja jau 10 metų, beveik tiek pat mina ir teismų slenksčius, bandydamas įrodyti, kad namą įsigijo teisėtai ir nelegaliu jis tapo tik vėliau.

Nugriauti turėjo būti ir Sauliaus Vaičaičio namai. Jis, kaip ir A.Baltrušaitis, pakliuvo į biurokratijos spąstus – valstybė pripažino, kad situacija susiklostė taip ne dėl jų kaltės, todėl nuostolius kompensuos. Bendra tokių klaidų kaina valstybei – apie 20 mln. eurų.

Nepaisant to, namų Preiloje savininkai griauti savo būstų nesiruošia, nes jiems sužibo viltis, kad to daryti ir nereikės.

Balandžio viduryje Vyriausybė priėmė nutarimą dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano rengimo. Nors jame nenumatyta, kad į planą būtina įtraukti Preilos kotedžus, vilties, kad tai bus padaryta, yra. Todėl „nelegalių“ namų savininkai dabar ruošia taikos sutarties pasiūlymą Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI).

Bendra tokių klaidų kaina valstybei – apie 20 mln. eurų.

Pastaroji turi teisę pati pradėti griauti nelegalius namus, tačiau kol kas tą daryti delsia.

VTPSI vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė 15min.lt aiškino, kad inspekcija privalo pati organizuoti teismo sprendimo vykdymą, tačiau šis atvejis yra išskirtinis.

„Tačiau šiuo atveju, prieš teikdama vykdomąjį raštą antstoliui, inspekcija nusprendė kreiptis į Aplinkos ministeriją ir Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą prie Aplinkos ministerijos, kad būtų pateikta informacija, ar planuojama keisti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano sprendinius, susijusius su teritorija, kurioje yra griautini pastatai. Atsižvelgusi į gautus atsakymus, inspekcija spręs dėl tolesnių veiksmų vykdymo procese arba taikos sutarties sudarymo“, – pasakojo ji.

Preilos kotedžų savininkai savo namus pirko dar tada, kai jie buvo legalūs. Jie nežinojo, kad valdininkai, išduodami statybos leidimus, „neapsižiūrėjo“ – išdavė juos nepaisydami fakto, kad tie namai nebuvo įtraukti į 1994 metais patvirtintą Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo schemą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas