Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo Nacionalinio stadiono svajonės tolsta 33 mln. eurų ES parama 

Nacionalinio stadiono Vilniuje projektui iškilo dar viena grėsmė. Tolsta vizija, kad stadionui gali būti skirta 33 mln. eurų parama. Finansų ministerija nedviprasmiškai patarė paramą skirti kitiems tikslams, o ne stadionui – per daug rizikos. Kitu atveju pinigai grįš atgal į Europos Komisijos kasą. Savivaldybės atstovai mano, kad tokią sumą galima sutaupyti, tačiau tai spręs jau nauja Vilniaus valdžia.
Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio
Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas tikisi, kad pinigų ras savivaldybė, o pastaroji paramos tikisi bent griaučių ant Šeškinės kalno nugriovimui.

Lemiamas sprendimas – iki ketvirtadienio

Skirti ar neskirti 30 mln. eurų ES paramą Nacionalinio stadiono projektui? Jei skirsi ir susidursi su trikdžiais – teks pinigus grąžinti ir padengti baudą.

Jei neskirsi – galbūt stadiono neturėsi, nes statytojai su tokiomis sąlygomis nesutiks. Ir dar būsi apkaltintas, kad kišiesi į rinkimus. Tokiose situacijoje atsidūrė Vidaus reikalų ministerija, kuri per artimiausią savaitę, iki ketvirtadienio, turėtų apsispręsti dėl ES paramos skyrimo stadionui.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./stadiono griaučiai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./stadiono griaučiai

Vasario 28 d. yra paskutinė diena, kai VRM turi apsispręsti dėl paramos skyrimo šiam projektui. „Numatytas terminas siūlymams pateikti yra kita savaitė“, – pripažino E.Misiūnas.

V.Šapoka užbėgo už akių

Kaip elgsis ministerija? Pirmąjį signalą praėjusį trečiadienį įžiebė finansų ministras Vilius Šapoka, pareiškęs, kad pinigai greičiausiai bus perskirstyti, taigi skirti kitiems projektams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka

„Tos rizikos tikrai išlieka, ir tai yra ne rizika, o grėsmė prarasti apie 30 mln. eurų ES investicijų. Šiandien buvo priimtas sprendimas tas lėšas perskirstyti kitoms sritims“, – trečiadienį pareiškė V.Šapoka.

Trečiadienį priimtoje Vyriausybės ataskaitoje skelbiama, kad „Šeškinės daugiafunkcio kompleksas dar nėra pradėtas įgyvendinti, todėl dėl jam numatytų lėšų panaudojimo kyla didelė rizika“, pats projektas smarkiai vėluoja. Todėl gali būti nespėta iki 2023 m. baigti stadiono statybos, o tokiu atveju ES paramą reiktų grąžinti. Todėl ir rekomenduojama atsisakyti idėjos statyti Nacionalinį stadioną už ES lėšas.

Vidaus reikalų ministerija oficialiai to nekomentuoja, o E.Misiūnas bando išlikti diplomatiškas. „Negalime numoti ranka į stringančią projekto įgyvendinimo eigą, taip pat girdime ir Finansų ministerijos išsakytą nerimą dėl rizikos, kad ES biudžeto lėšos gali būti prarastos dėl terminų nesilaikymo“, – 15min teigiama ministro komentare.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas

Pinigų siūlo paieškoti savivaldybėje

Ar realu pastatyti Nacionalinį stadioną Vilniuje be 30 mln. eurų ES paramos? Projekto kūrėjai – „Axis Industries“ susilaiko nuo oficialių komentarų, tačiau leidžia suprasti, kad jei projekto biudžetas būtų sumažintas tokia suma, Nacionalinio stadionas negalėtų iškilti.

Todėl tiek Vyriausybė, tiek stadiono projekto kūrėjai siūlo savivaldybei paieškoti pinigų vietoj ES paramos.

„Ieškome finansavimo alternatyvų, kurias matome savivaldybei perskirsčius kitų projektų lėšas. Tikrai kalbamės su savivaldybės atstovais“, – teigė E.Misiūnas 15min.

Šią savaitę Finansų, VRM ir Vilniaus savivaldybės atstovai ne kartą buvo susitikę tartis dėl ES paramos skyrimo, tačiau visų pozicijos išliko tos pačios.

„Dabar ypač svarbus savivaldybės lankstumas ir geranoriškas bendradarbiavimas, kurį kol kas sprendžiant šį klausimą mes matome“, – sakė vidaus reikalų ministras.

Sako, kad skolintųsi arba taupytų

Vilniaus savivaldybė, panašu, nedega viltimi, kad ES parama stadionui bus skirta. Todėl turi numačiusi kelis scenarijus.

„Nėra skirtumo, kas tuos pinigus mokėtų – ar būtų skolinti pinigai, ar sutaupyti. Svarbiausia, kad jie būtų numatyti“, – 15min dėstė Vilniaus savivaldybės administracijos vadovas Povilas Poderskis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Trumpoji spaudos konferencija apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Nors jį glumina Vyriausybės pozicija – neskirti ES paramos, tačiau mano, kad tai nebus lemiamas sprendimas. „Tų lemtingų sprendimų buvo tiek daug. Manau, kad 30 mln. galima sukaupti“, – vylėsi jis.

Administracijos vadovas neatmetė, kad praradus ES paramą, teks keisti finansavimo modelį, ieškoti kitų šaltinių.

„Tikėjomės, kad partneris – Vyriausybė laikysis žodžio. Bet kai paskutinę minutę atsitraukia, keista ne tik mums, bet ir investuotojui“, – sakė jis.

Galvos skausmą perleis naujai valdžiai

Vienas iš svarstytinų variantų – pritraukti paramą bent jau stūksančių stadiono griaučių griovimui. Savivaldybės administracija baiminasi, kad jei ES parama bus prarasta, ir viskas kris ant savivaldybės pečių – pats projektas gali gerokai pabrangti.

Blogiausias scenarijus – projekto konkurso laimėtojas „Axis Industries“ apskritai gali pasitraukti.

15min žiniomis, taip pat svarstoma galimybė ES paramą stadionui pakeisti paskola, tačiau tam gali prireikti Vilniaus tarybos sprendimo.

Bet kokiu atveju naują finansavimo planą teks nagrinėti jau būsimai Vilniaus valdžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas