Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo pirmadienio verslas gali kreiptis dėl patalpų nuomos kompensavimo

Nuo pirmadienio 15 valandos įmonės, kurių veikla buvo uždrausta karantino laikotarpiu, gali kreiptis į „Invegą“ dėl nuomos sąnaudų kompensavimo.

„Ketvirtadienį vakare buvo gautas Europos Komisijos sprendimas, kuriuo buvo suderinta valstybės pagalba, ir tai reiškia, kad nuo šiandien 15 val. bus galima teikti paraiškas daliniam nuomos mokesčio kompensavimui“, – pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje pranešė laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Įmonėms, kurios nukentėjo nuo COVID-19 ir jų veikla buvo draudžiama, valstybė kompensuos 50 proc. patalpų nuomos. Tiesa, valstybė skirs pinigus, jei nekilnojamojo turto valdytojas ar nuomotojas skirs bent 30 proc. nuolaidą ir ji turėtų būti taikoma bent keturis mėnesius. Tokiu atveju įmonei liktų sumokėti ne daugiau kaip 20 proc. nuomos sumos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Reikia pastebėti, kad jeigu veikla buvo draudžiama pradžioje (karantino), bet vėliau buvo atlaisvinta, vis tiek šios įmonės galės pretenduoti į kompensaciją“, – aiškino ministras.

Be to, Ž.Vaičiūno teigimu, ši priemonė orientuojama į smulkųjį ir vidutinį verslą, tačiau darbuotojų skaičius galimybei gauti paramą įtakos nedarys.

„Į šią kompensaciją galėtų pretenduoti visos smulkaus ir vidutinio verslo įmonės. Taip pat ir tos įmonės, kurių darbuotojų skaičius yra daugiau nei 250“, – kalbėjo jis.

Šią kompensaciją ketinama teikti ne tik per karantiną, bet ir du mėnesius po jo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Mega“ atveria parduotuves lankytojams
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Mega“ atveria parduotuves lankytojams

Ž.Vaičiūno teigimu, į paramą negalės pretenduoti įmonės, kurių pajamos „pakankamai ženklios“. Be to, paramą galės gauti tik tos įmonės, kurios nuomos sutartį yra registravusios Registrų centre.

„Jeigu ji nėra užregistruota, tą galima pakankamai operatyviai padaryti, užregistruoti ir tokiu būdu pretenduoti į paramą“, – sakė jis.

15min primena, kad lengvatai planuojama skirti 100 mln. eurų valstybės lėšų. Be to, ministrų kabinetas linkęs pritarti, kad panaši paramos forma būtų taikoma ne tik komercinį, bet ir valstybinį turtą išsinuomojusioms bei dėl koronaviruso krizės sunkumų patiriančioms įmonėms.

„Kompensacija būtų taikoma 4 mėnesius, t.y. du karantino mėnesiai, kuriuos dabar turime ir du mėnesiai po karantino pabaigos. Vertiname, kad tokios sumos turėtų pakakti. Jeigu ji bus nepakankama, diskutuosime dėl jos padidinimo“, – kalbėjo jis.

15min skelbė, kad Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) gegužės pabaigoje pasirašė memorandumą dėl verslo solidarumo.

Memorandumu sutarta, kad nuomos kaštų kompensavimo subsidija būtų skirta tiesiogiai nuo pandemijos nukentėjusiems verslams – nuomininkams, o ne pastatų savininkams. Taip pat kartu memorandumu įsipareigota, kad jei Vyriausybė nuspręs teikti subsidijas patalpų nuomai, LNTPA priklausančios bendrovės suteiks paramos sąlygas nuomininkams bent 30 proc., o esant pagrįstam poreikiui ir papildomą nuolaidą nuomos mokesčiui subsidijos taikymo laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas