Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pamatykite: itin realistiškas naujo tilto per Nerį vaizdas

Sostinės gyventojai jau spėjo išvysti greitu metu netoli Seimo imsiantį kilti naują pėsčiųjų tiltą per Nerį, tačiau projekcijos neatstoja tikroviško papildytos realybės vaizdo. Dabar bandant įsivaizduoti kaip po kelerių metų atrodys pasikeitusi upės sankirta ties A.Goštauto ir Upės gatvėmis fantazijos nebeprireiks – inžinerinė „Trimble SiteVision“ naujovė leidžia būsimą objektą apžiūrėti iš arčiau ir gerokai detaliau, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Jonavos geležinkelio tiltas per Nerį
Jonavos geležinkelio tiltas per Nerį / „Vilnius SiteVision“ nuotr.

Virtualios realybės prietaisas „Trimble SiteVision“ – naujiena Lietuvoje. Tiesa, iki tol buvo naudojami panašūs, nors labiau mėgėjiškais laikomi prietaisai, tuo tarpu „Trimble“ pritaikė technologijas inžinerinėms rinkoms, taip atverdamas naujas galimybes ir palengvindamas darbą tiek architektams, tiek projektuotojams, inžinieriams.

Pasak inovatyvų prietaisą Lietuvoje pristatančios įmonės „GeoNovus“ direktoriaus Šarūno Prokopimo, tai tarsi galimybė pamatyti nematomą. Inspektuoti ar duomenis atitinka realybę, rasti trūkstamus objektus, pamatyti virtualias ribas ir kontūrus.

Prietaisas gali atvaizduoti tiek 2D, tiek 3D modelius, jis puikiai pasitarnauja įvairiuose BIM (angl. – building information modeling) etapuose, padeda efektyviai išmaniai modeliuoti bei valdyti statybų projektus nuo pirminės pastato idėjos iki realaus jo statymo.

Jame įdiegta itin tiksli GPS antena, lazerinis atstumo matuoklis – detales galima vizualizuoti centimetrų tikslumu. Šie rodikliai jam suteikia išskirtinio pranašumo, nesvarbu, ar prietaisas naudojamas lauke, ar pastatų viduje, ar fiksuojamas pjūvis, duobės vaizdas, keičiama fono spalva.

Virtualios papildytos realybės prietaisas geba nufotografuoti konkretų vaizdą ir naudodamas interneto ryšį perduoti jį į kitus įrenginius. O pats modelis gali būti pasirenkamas ir įkeliamas iš „debesies“, IFC, DWG ar kito populiariai naudojamo architektų ar projektuotojų formato.

„Inžinieriams „Trimble SiteVision“ naudingas turėti statybų aikštelėje, juo galima patikrinti, ar atlikti darbai sutampa su modeliu projekte. Prietaisas padeda matyti po žeme esančias komunikacijas, kabelius, padeda išvengti nuostolių prieš imantis žemės kasybos darbų“, – komentuoja Š.Prokopimas.

VIDEO: Trimble SiteVision - augmented reality BIM projects

Realistiškas atvaizdavimas

Moderni inovacija nepakeičiamai pasitarnauja siekiant pamatyti, kaip naujas objektas atrodys ir įsikomponuos į aplinką, jis pamatuoja realius atstumus tarp virtualaus modelio ir realių objektų lauke. Taip pat leidžia atlikti 3D modelio korekcijas lauke, paskaičiuoja reikalingas atlikti žemės darbų apimtis, o jei formuojamas landšafto projektas – prietaisą galima užprogramuoti rodyti ir papildomus medžius, augalus, iš anksto įvertinti, kaip jie galėtų įsikomponuoti projektuojamoje erdvėje.

Virtualios realybės prietaisą dėl jo GPS galimybių vertinga naudoti kaip tikslų geodezinį matavimo įrankį, pasimatuoti taškų koordinates, tūrius, plotus, nuolydį.

„Vaizdas, kurį perteikia virtualios realybės įrenginys gerokai realistiškesnis nei tas, kurį galime susidaryti apie būsimą objektą iš paveikslėliuose vaizduojamų jo projekcijų. Prietaisas pats erdvėje suorientuoja skaitmeninį modelį. Analizuojant tokį itin tikrovišką modelį formuojasi ir kritiškesnis požiūris į jį – tai aktualu vertinant būsimo modelio alternatyvas, galima sukurti keletą skirtingų architektūrinių variantų, spręsti, kuris tinkamesnis, demonstruoti užsakovams – specialistams tai gerokai palengvina darbą“, – tikino „GeoNovus“ vadovas.

Renkasi vis daugiau klientų

Tuo įsitikino ir „Trimble SiteVision“ išbandę tiltų, kelių tiesimu bei pastatų statyba ir priežiūra besirūpinanti „Alkesta“. Projektavimo ir geodezijos skyriaus vadovo Broniaus Bieliausko teigimu, papildytos realybės prietaisas – nepamainomas visuose statybų darbuose.

„Prietaiso nauda išties didžiulė – jis aktualus tiek darbų vadovams, brigadininkams, tiek projektuotojams, kurie dar tik būsimo pastato vaizdą užsakovams gali parodyti kaip jau esamo – užsakovas gali labai aiškiai matyti, ką jis perka, už ką moka pinigus“, – sakė B.Bieliauskas.

Pasak jo, gebėjimas objektą valdyti atskirais sluoksniais, matyti, kur yra armatūra, kur įvairios metalo konstrukcijos, lietvamzdžiai, poliai, komunikacijos, labai palengvina darbus, atveria naujų galimybių.

„Virtualios realybės įrenginys suteikia tai, ko įprastai negalėtume išgauti – galima aiškiai įsivaizduoti, kaip galėtų atrodyti objektas, trimatė erdvė padeda realizuoti net spalvines gamas, sukomponuoti apšvietimą – to nepamatysime jokiame brėžinyje, o monitoriaus ekranas neatstos vaizdo lyg būtume vietoje“, – kalbėjo B.Bieliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas