Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustebino parduodamų autentiškų plytų skelbimai: nejau ardomas paveldas?

Internetiniuose skelbimų portaluose parduodamos senovinės vokiškos plytos sukėlė nerimą feisbuko vartotojams. Nors Kultūros paveldo departamentas (KPD) aiškina, kad ardomi pastatai nėra kultūros vertybė, žmonės stebisi, kodėl institucija nesuskumba jų apsaugoti.
Parduodamos autentiškos vokiškos plytos
Parduodamos autentiškos vokiškos plytos / skelbiu.lt nuotr.

Portale Skelbiu.lt pasirodęs skelbimas sudomino Justiną, kuriam vokiškų plytų prireikė restauruojamam namui. Jis teigia pastebėjęs, kad toks senų vokiškų pastatų ardymas Lietuvoje yra didelis verslas.

„Prisireikė senovinių vokiškų plytų ir pradėjau žiūrėti, pasirodė, kad čia labai didelis verslas. Labai greitai dingsta tos plytos. Atokesnėse vietovėse pigiai nuperkami sveiki nesugriuvę vokiško paveldo pastatai ir ardomi plytoms. Vienas pavyzdys Mažeikiuose“, – 15min sakė jis.

skelbiu.lt nuotr./Parduodamos autentiškos vokiškos plytos
skelbiu.lt nuotr./Parduodamos autentiškos vokiškos plytos

Skelbime nurodoma, kad parduodamos antikvarinės statybinės medžiagos.

„116 metų senaties statinio autentikacija liudijanti archyvinė dokumentacija, pašto ženklai, įvairių spalvų senovinės molinės plytos, įspūdingų gabaritų mansardinio perdengimo medinės sijos, nuo 4 iki 9 metrų ilgio balkiai, gegnės, stogo dangos skiedros, sienojai, kokliai, grindlentės, laike pasenusios, tačiau puikiai išsilaikiusios įvairaus pločio, storio lentos, skaldyti akmenys“, – skelbia statybines medžiagas parduodanti įmonė.

skelbiu.lt nuotr./Parduodamos autentiškos statybinės medžiagos
skelbiu.lt nuotr./Parduodamos autentiškos statybinės medžiagos

Teigiama, kad medžiagos tinkamos prabangiam viešbučiui, kavinei, individualaus būsto patalpai.

„Galbūt 18 amžiaus vokiško stiliaus kruopščiai demontuojamų statybinių medžiagų asortimento elementai, tęsianti prabanga laike sėkmingai padės realizuotis idėjoms XXI amžiuje tiems, kas ieško to, ko nori“, – įsitikinę pardavėjai.

Tiesa, KPD Telšių skyriaus specialistė Aurelija Ričkuvienė 15min informavo, kad minėtas pastatas nėra ir niekada nebuvo įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

„Fiziniai asmenys nupirko pastatą iš savivaldybės ir baigia nugriauti, likusios tik vidinės pertvaros“, – raštu atsakė ji.

skelbiu.lt nuotr./Parduodamos autentiškos vokiškos plytos
skelbiu.lt nuotr./Parduodamos autentiškos vokiškos plytos

Su 15min bendravęs Justinas pažymėjo, kad niekuo nekaltina įmonės, tačiau jam pasirodė keista situacija, kodėl tokie objektai nėra saugomi?

„Kiek susidūriau su namo rekonstrukcija, jei pastatas neįtrauktas į registrą, tai gerai, darai su juo, ką nori. Bet kiek man pasakojo architektai, kad kai pradeda ardyti tuos pastatus, žmonės pamato, pradeda skųsti, tik tada paveldas atsiranda ir tuomet kažką daro, ribojimus deda. Padaliniai rajonuose juk turi žinoti tuos pastatus ir kažkaip patys įtraukti bent į pirmą kategoriją, kad būtų tie apribojimai. O dabar tokia situacija, kad jie reaguoja, kai kažkas paskundžia“, – stebėjosi pašnekovas.

15min bandė susisiekti su tokių plytų pardavimu užsiimančios įmonės „Beseta“ vadovu Vytautu Levanavičiumi, tačiau šis vis nerasdavo laiko pokalbiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas