Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perkate butą? Ekspertė įspėja, kokie kaimynai gali kelti problemų ateityje

Įprasta sakyti, kad buto vertę lemia trys faktoriai: vieta, vieta ir vieta. Tačiau yra dar vienas faktorius, kuris niekada nepakliūva į vertintojų rodiklių lentelę, nors turi tiesioginę įtaką jūsų gyvenimo kokybei. Tai – kaimynai. Kokie jie – ypač aktualu daugiabučių gyventojams, kurie su kaimynais dalijasi ne tik laiptine, liftu ir bendrosiomis kiemo erdvėmis, bet ir visa namo konstrukcija: stogu, sienomis, pamatais, kurie yra bendra namo nuosavybė.
Pikti kaimynai
Pikti kaimynai / 123rf.com nuotr.

Kokių problemų jums gali sukelti kaimynai, ir kaip tų problemų išvengti, pataria nekilnojamojo turto „Inreal“ grupės pardavimų vadovė Sigita Jokšienė.

Triukšmas

Nepageidaujamas triukšmas stipriai veikia žmogaus psichiką, o per ją – ir fizinę sveikatą. S.Jokšienės teigimu, koks triukšmas yra aplinkoje prie buto, kurį ketinate įsigyti, sužinoti nesudėtinga.

„Toks triukšmas priklauso nuo jį keliančių veiksnių: judrios gatvės, sankryžos, oro uosto ir pan. Taip pat – nuo namo langų orientacijos į triukšmingus objektus, paties namo triukšmo apsaugos parametrus“, – aiškina ji.

„Inreal“ nuotr./Sigita Jokšienė
„Inreal“ nuotr./Sigita Jokšienė

Tačiau yra kitas triukšmas: hardroko mylėtojo hit‘ai, gamos pianinu sekmadienio rytą ar šuns kiauksėjimas naktį. Apie tai jums galėtų papasakoti tik patys kaimynai.

„Bet vargu, ar pasakos, todėl bent jau išsiaiškinkite, kokio jie amžiaus, ar turi vaikų, ar laiko augintinius. Tai leis iš anksto suprasti, ar jie bei jūs panašiai suvoksite triukšmą. Nes tai, kas erzins senjorų amžiaus žmones, bus toleruojama turinčių šeimas su mažais vaikais, ir atvirkščiai“, – sako S.Jokšienė.

Skirtingas tvarkos supratimas

Pasak S.Jokšienės, įėjus į namą reikėtų apžvelgti, ar laiptinėse nesimėto senų baldų, nevažiuojančių dviračių, vaikų vežimėlių ar stirta maišų su neaiškiu turiniu. Jeigu jus tai erzina, ji rekomenduoja apsisukti ir išeiti.

„Apsigyvendami su kaimynais, turinčiais kitokį nei jūsų tvarkos supratimą, pasirašysite amžinų konfliktų nuosprendį“, – įsitikinusi „Inreal“ grupės pardavimų vadovė.

Nuobodžiaujantis namie šuo padarė savo „tvarką“ / 123rf nuotr.
Nuobodžiaujantis namie šuo padarė savo „tvarką“ / 123rf nuotr.

„Gyvūnų mylėtojai“

S.Jokšienė prieš perkant būstą rekomenduoja atkreipti dėmesį į „gyvūnų mylėtojus“ – tokius žmones, kurie mėgsta išstumti pūkuotuosius savo šeimos narius į balkonus, kad šie paįvairintų poilsį ne tik jiems.

„Dar būna labai užsiėmę kaimynai, kurie randa laiko išvesti į lauką augintinį kartą per parą. Dažniausiai pastarieji nebeišlaiko jau lifte ar laiptinėje. Tokių „pamirštų“ prastos kaimynystės palikimų galima rasti ne tik pagal akivaizdžius įrodymus, bet ir pagal kvapą. Todėl, kai apžiūrinėsite senų daiktų sandėlius laiptinėse, kyštelkite nosį ir į liftą“, – aiškina ji.

Kita „gyvūnų mylėtojų“ kategorija – benames kates globojantys žmonės. S.Jokšienė perspėja, kad tokia kaimynystė pavojinga mažiems vaikams, nes platina pavojingas, sunkiai gydomas ligas.

„Ar yra kieme tokia kačių ferma taip pat turėtumėte pajusti pagal kvapą bei aplink laiptinę besimėtančio maisto likučius. Kitų augintinių keliamos problemos būna kur kas retesnės, nors yra tekę išgirsti istorijų apie pabėgusius tarantulus, nuodingą gyvatę ir prijaukintą varną, terorizavusią visą kvartalą. Pastaroji skrisdavo į butus ir ten šeimininkaudavo, todėl žmonės bijodavo atidaryti langus“, – pasakojo ji.

Žalingi įpročiai

Rūkančių veikiausiai neerzins dūmą traukiantys kaimynai, tačiau kitiems rūkoriai gali smarkiai gadinti gyvenimą.

„Ar rūkantis kaimynas privers jus nepirkti būsto? Veikiausiai, kad ne, bet tapti „paskutiniu lašu“ apsisprendimo svarstyklėse gali. Be to, rūkymas – ne pats blogiausias žalingas įprotis. Alkoholizmo bei narkomanijos pasekmes junta ne tik įklimpusiųjų šeimos, bet ir kaimynai“, – aiškina S.Jokšienė.

Vida Press nuotr./Moteris rūko
Vida Press nuotr./Moteris rūko

Nuomininkai

Be to, problemų gali kelti ne tik gyvūnai ar žalingų įpročių turintys kaimynai, bet ir nuomininkai.

„Nuomininkų būna įvairių – triukšmingų ir tylių, tvarkingų ir apsileidusių, mokių ir nelabai. Tačiau namas, turinis daug nuomojamų butų, visada bus probleminis. Lietuvoje nuomininkai nėra ilgalaikiai, todėl jie nenori tapti aktyviais bendrijos nariais, o silpna namo bendrija nėra veikli“, – tikina S.Jokšienė.

Nemokumas

Galop, prieš įsigydami būstą pabandykite sužinoti kiek įmanoma daugiau apie kaimynų mokumą. Gyvenant daugiabutyje nuolat atsiranda bendrų reikalų, už kuriuos tenka „susimesti“ visiems. Tai gali būti ir sugedęs liftas, ir prakiuręs stogas ar bendrijos sprendimas įrengti naują vaikų žaidimo aikštelę. Ir neretai atsiranda tie, kurie už tai mokėti negali. Arba nenori. Dar liūdniau būna, kai nemokūs kaimynai, neturintys draudimo, užlieja jūsų butą.

„Bendras patarimas perkantiems naują būstą – pažinkite būsimus kaimynus ir rinkitės būstą ne tik pagal vietą, bet ir pagal savo atitikimą kaimynų amžiaus kategorijai, socialiniam statusui, šeimos sudėčiai, pomėgiams bei įpročiams. Kita vertus, kaimynas nėra „visam gyvenimui“ ir draugiškas pokalbis gali išspręsti daugiau problemų nei kasdieniai kivirčai“, – kalba S.Jokšienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento