Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Pilaitiškiai kyla į kovą dėl daubos: surengė protesto akciją, savivaldybė tarsis su savininkais

Ilgus metus puoselėję sostinės Pilaitės rajone esantį Nadruvos parką, gyventojai kyla į kovą už jo išsaugojimą. Išgirdus, kad Bitėnų gatvės dauboje, kaip šią vietą vietiniai vadina, gali iškilti daugiabučiai, gyventojai penktadienį susirinko į protesto akciją. Tačiau tiek rajono bendruomenės pirmininkė, tiek savininkas teigia vienas kitą suprantantys.
Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje
Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min rašė, kad dauba vietinių vadinama žemė yra privati, o dabar joje imtasi ir veiksmų – išmontuota vaikų žaidimų aikštelė, tad pilaitiškiai su nerimu stebi, ar čia neprasidės statybos, nors pagal Vilniaus bendrąjį planą tai nėra galima.

PLAČIAU SKAITYKITE: Pilaitė prarado žaliąją zoną: NŽT grąžino sklypą žemės savininkams, savivaldybė įspėja neinvestuoti

Prašo pagalbos išsaugant bendruomenės parką

„Bendrijos „Saleks“ prieš 15 metų savo lėšomis įkurtas ir puoselėjamas parkas šiuo metu džiugina jau suaugusiais medžiais ir nuolat šienaujama pieva. Šis parkas yra didelis džiaugsmas ne tik pilaitiškiams, bet ir išsigelbėjimas šalia įsikūrusiai Vilniaus krikščionių gimnazijai. Privati mokslo įstaiga neturi pakankamai lėšų reikiamai infrastruktūrai susikurti. Todėl parkas tampa vaikams ne tik žaidimų ir gamtos pažinimo vieta, bet jame mokiniai atlieka ir fizinio lavinimo pamokas“, – rašoma kvietime į akciją dėl parko išsaugojimo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje

Pilaitės bendruomenės pirmininkė Janina Gadliauskienė 15min sakė, kad bus ieškoma, kaip patenkinti visų pusių, tiek savininkų, tiek bendruomenės poreikius. Be to, ji pažymėjo, jog bendruomenė supranta teritorijos šeimininkus.

„Dabar reikėtų abi puses sutaikyti, tikimės labai daug iš savivaldybės, kad jie atras sprendimą. Kreipėmės tiesiogiai į savivaldybę ir Vytautas Mitalas pažadėjo kitos savaitės antradienį susitikti su savininkais ir tuomet jis pateiks bent tris variantus sprendinių, kartu derėsis su savininkais, koks sprendinys juos tenkintų ir kas tenkintų savivaldybę, ką įmanoma įgyvendinti“, – kalbėjo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje

Svarstytų šį sklypą keisti į kitą

Vienas iš sklypo savininkų Rimantas Jančauskas kalbėdamas su 15min taip pat pabrėžė, kad su bendruomene nėra susipriešinę. Be to, anot jo, sklypą Nacionalinė žemės tarnyba grąžino 2007 metais, o apie tokius planus buvo informuota tuometinė sostinės valdžia.

„2007 metų balandžio mėnesį, jei neklystu, sklypas buvo suformuotas ir perduotas savininkams. Sklypas buvo grąžintas, jokio parko nebuvo. Pas mus pažymoje nurodyta „žemės ūkio paskirties sklypas“. O dabar vicemeras mus kviečia į susitikimą, su bendruomene jau esame turėję susitikimą. Mūsų ir bendruomenės pozicijos sutapo“, – sakė jis.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vilniaus Pilaitės rajono gyventojų protestas dėl parko išsaugojimo
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Vilniaus Pilaitės rajono gyventojų protestas dėl parko išsaugojimo

Pasak R.Jančausko, šis sklypas „nėra gyvybiškai reikalingas“ ir jeigu valstybė pasiūlytų mainus, jie greičiausiai sutiktų.

„Jeigu mums valstybė pasiūlys alternatyvą, tai įmanoma keisti sklypą į sklypą. Savivaldybė bendruomenei buvo pažadėjusi sklypą, tai jeigu įmanomas toks keitimas, kodėl gi ne“, – tikino jis.

Tikisi susitarti su savininkais

Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas 15min sakė planuojamo susitikimo turinio nenorintis komentuoti, tačiau bendrai antradienį savivaldybėje turėtų būti aptartos sklypo vystymo perspektyvos.

„Nedidelė dalis sklypo į žaliąją zoną nepatenka, todėl jos vystymas įmanomas, bet didžiojoje dalyje, liaudiškai vadinamoje dauboje, tiek pagal galiojantį bendrąjį planą, tiek pagal naują numatyta žalioji zona visų gyventojų poreikiams. Ši vieta yra svarbi dideliai daliai Pilaitės gyventojų, todėl būsimam susitikime tikiuosi sutarti dėl jos išsaugojimo bendruomenės poreikiams“, – apie tai, kas turėtų būti aptarta susitikime, pasakojo pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sklypas Bitėnų gatvėje Vilniuje

Sklypo savininkas 15min tikino pasirengęs mainyti šį sklypą į kitą, tačiau V.Mitalo teigimu, tai ne savivaldybės, o Nacionalinės žemės tarnybos prerogatyva. Be to, toks veiksmas galėtų sudaryti precedentą.

„Sklypų mainai pagal įstatymą nėra galimi, nors anksčiau tam tikrą laiką tai buvo įmanoma“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius